Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysVelkaantuminen on pelättyä pienempi riski

Aktia povaa Suomelle 4,5 prosentin talouskasvuaAktia-pankki ennakoi Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 4,5 prosenttia. Pankki nosti aiempaa kasvuennustettaan kolme prosenttiyksikön kymmenystä.


Ensi vuonna Aktia arvioi Suomen talouskasvun yltävän 3,8 prosenttiin.

Euroalueelle Aktia povaa tänä ja ensi vuonna vahvaa, yli kolmen prosentin kasvua. Tämä johtaa Euroopassa korkojen nousuun, mikä ei pankin mielestä kuitenkaan estä Suomen talouskasvun kiihtymistä.

Pankki ennustaa, että EKP:n ohjauskorko nousee kuluvan vuoden loppuun mennessä vähintään 3,75 prosenttiin nykyisestä 3,25 prosentista.

Aktian mukaan Suomessa on liioiteltu kotitalouksien lisääntyvän velkaantumisen aiheuttamia riskejä.

Pankin maanantaina julkistetussa talouskatsauksessa huomautetaan, että velanhoitomenot ovat dramaattisesti laskeneet korkojen alenemisen ja laina-aikojen pidentymisen myötä.

- Samalla kuukausimaksulla hoitaa nyt kaksi kertaa suuremman lainan kuin vuonna 1990, Aktiassa lasketaan.

Nykyisten asuntojen hintojen Aktia ei usko olevan kestävällä tasolla. Niinpä asuntojen ostajien ja myyjien tulee varautua hintojen laskuun ja pankkien pysyä tarkkoina arvioidessaan myöntämiensä luottojen vakuusarvoja.


Inflaatiopaineita on

Inflaation kiristymisestä Aktiassa nähdään selviä merkkejä. Jos öljyn hinta pysyttelee edelleen 30 dollarin tuntumassa tynnyriltä, inflaatiopaineet kasvavat ympäri maailman.

Maailmantalouden myönteisen kehityksen jatkumiselle suurimman vaaran aiheuttaa pankin talouskatsauksen mukaan edelleen Yhdysvallat. Jos New Yorkin pörssissä koetaan mittava pudotus, seurauksena olisi Yhdysvaltain talouskasvun merkittävä hidastuminen.

Tosin Aktiassa katsotaan, että maailmantalous ei ole enää yhtä haavoittuvainen Yhdysvaltain mahdollisille ongelmille kuin vielä vuosi sitten.

- Kokonaisuutena maailmantalouden kasvuriskit ovat nyt pienemmät kuin kertaakaan 4-5 viime vuoden aikana, Aktiassa arvioidaan.

STT-IA
21.2.2000


Talous -sivulle