Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ericssonilta kolmannen sukupolven puhelinverkko Suomeen



Ruotsalainen Ericsson ilmoitti torstaina tehneensä sopimuksen maailman ensimmäisen kaupallisen kolmannen sukupolven matkapuhelinverkon toimittamisesta Suomeen.


Ericsson teki uuden matkapuhelinverkon toimittamista koskevan sopimuksen Suomen 2 G Osakeyhtiön kanssa, kertoi toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.

Yhteistyösopimus sisältää koko Suomen kattavan toisen sukupolven digitaalisen GSM-verkon, GPRS-verkon ja UMTS-verkon rakentamisen.

Mattilan mukaan Ericsson on Suomen 2 G:n pääasiallinen verkkotoimittaja. Toimitus sisältää verkon keskukset sekä 80 prosenttia radioverkosta ja GSM- ja UMTS-verkkojen integroinnin.

Ericsson toimittaa verkot Suomen 2 G:lle avaimet käteen -periaatteella. Kaupan arvoa ei julkistettu. Toimituksen laajuuden perusteella kyse on kuitenkin taloudellisestikin hyvin merkittävästä toimituksesta sen lisäksi, että hanke on uuden tekniikan ensimmäinen täysimittainen kaupallinen toimitus.

Suomen 2 G:n takana on 38 suomalaista puhelinyhtiötä. Pääosin samojen omistajien ja ruotsalaisen NetComin omistama Suomen 3 G Osakeyhtiö sai viime maaliskuussa toimiluvan kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkoon. Suomi jakoi ensimmäisenä maana maailmassa kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkojen toimiluvat operaattoreille.

Teknisesti 2 G:n kanssa tehty sopimus rakentaa Ericssonin mukaan kehityspolun maan kattavasta GSM-verkosta GPRS:n kautta laajakaistaiseen kolmannen sukupolven verkkoon.

Mattila sanoi sekä Ericssonin että tilaajan yhteisen näkemyksen olevan, että langattoman Internetin palveluiden kysyntä räjähtää kasvuun lähivuosina.

Kyseessä on Ericssonin ensimmäinen kaupallinen toimitussopimus laajakaistaisesta kolmannen sukupolven matkapuhelinverkosta.

Yhtiö on kehitellyt kolmannen sukupolven verkkoja kymmenen vuotta. Sillä on kolmannen sukupolven pilottihankkeita käynnissä Kanadassa, Kiinassa, Japanissa, Saksassa, Italiassa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Espanjassa ja Ruotsissa.

STT-MH
18.2.2000


Talous -sivulle