Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Khatamin uudistusmieliset pyrkivät Iranin parlamenttiin



Iranin perjantaisista parlamenttivaaleista povataan tiukkaa kilpailua presidentti Mohammad Khatamia tukevien uudistusmielisten ja maata hallitsevien vanhoillisten islamilaispiirien välille.


- Islamilaiset arvot ovat vaarassa, varoittivat vanhoillisten äänenkannattajat alkuviikosta.

Lehdet paheksuivat moraalista rappiota naisten ja nuorten keskuudessa, joiden joukossa on paljon Khatamin Iranin islamilaisen osallistumisrintaman (IIPF) tukijoita.

IIPF on luvannut moniarvoistaa Irania, jossa ylin lakiasäätävä, toimeenpaneva ja oikeudellinen valta on edelleen uskonnollisen johtajan ajatollah Ali Khamenein sekä papistosta ja islamin laintuntijoista koostuvan ns. valvojaneuvoston käsissä.

Siksi parlamenttienemmistön siirtyminen vanhoillisilta uudistusmielisille ei johtaisi tarkkailijoiden mukaan ainakaan heti selviin poliittisiin muutoksiin.

Uudistusmielisten voitto saattaisi kuitenkin olla ensimmäinen askel kehityksessä, jota Khatami kutsuu "laillisuuden juurruttamiseksi" iranilaiseen yhteiskuntaan. Hänet valittiin selvällä ääntenenemmistöllä maan presidentiksi 1997.

Iran on ollut tiukasti shiamuslimien ylimmän papiston käsissä sitten vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen, jossa ajatollah Ruhollah Khomeinin johtamat islamistit syrjäyttivät shaahi Mohammed Reza Pahlavin riikinkukkovaltaistuimelta.

Iranin liki 38 miljoonaa äänestäjää valitsevat perjantaina noin 5 100 ehdokkaasta 290 jäsentä maan parlamenttiin, majlisiin. Parlamentilla on lainsäätämisen lisäksi valta mm. päättää suhteista ulkovaltoihin, puuttua talousuudistuksiin ja hyväksyä tai erottaa ministereitä.

Vaalien sujumista seuraa valvojaneuvosto. Neuvosto hylkäsi vaalien alla useita uudistusmielisiä ehdokkaita, ja myös ääntenlaskennan valvonta on sen käsissä.

- Kampanjamme tarkoitus on muuttaa Iranin poliittista järjestelmää niin, että vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien järjestäminen on mahdollista, Mohammad Reza Khatami, IIPF-puolueen johtaja ja presidentti Khatamin veli, sanoi hiljan vaalitilaisuudessa.


Yhdysvallat vaaliaseena

Ajatollah Ali Khamenei yllytti tiistaina iranilaisia vaaliuurnille äänestämään islamilaisen vallankumouksen kannattajia viitaten maan perivihollisena pidettyyn Yhdysvaltoihin.

- Oikea valinta aiheuttaa jälleen pettymyksen Yhdysvalloille, ylimielisille länsivalloille ja sionisteille, Khamenei sanoi radioidussa puheessaan.

"Kuolema Amerikalle" ja Kuolema Israelille" iskulauseiden kaikuessa taustalla hän kehotti äänestäjiä karttamaan ehdokkaita, jotka "pelkäävät tai ihailevat länttä".

Iranin vaaleissa suuren äänestäjäryhmän muodostavat islamilaisen vallankumouksen jälkeen syntyneet nuoret.
- 30 miljoonaa lasta on syntynyt vuoden 1979 jälkeen, ja aikuistuttuaan he haluavat osallistua politiikkaan, uudistusmielisiin kuuluva kansanedustaja Faezeh Hashemi arvioi.

Nykyvallanpitäjiä kannattava lehdistö onkin närkästyneenä seurannut nuorten vilkasta osallistumista uudistuspuolueen vaalitilaisuuksiin.

- Nuoret miehet ja naiset taputtivat käsiään musiikin tahtiin ja keinuttivat ruumiitaan tahdissa, Jomhuri-e-Eslami-päivälehti paheksui IIPF:n viime viikonloppuna Teheranissa pitämän tilaisuuden jälkeen.Tanssi on kielletty Iranissa.

Moni arabitarkkailija odottaa Iranin maltillisten mahdollista voittoa toiveikkaasti.
- Radikaali Iran inspiroi radikaaleja muslimeja. Maltillinen Iran inspiroisi maltillisia muslimeja, egyptiläissosiologi Ibrahim Saadeddin tiivisti.

Hänen mukaansa maltillisten voitto tietäisi Iranin paluuta kansainvälisen yhteisön valtavirtaan ja tukisi demokratiapyrkimyksiä muualla arabimaailmassa.

Vallankumouksen jälkeen maanpakoon lähteneiden iranilaisten keskuudessa uudistusmielisten esiinmarssi vaalikampanjan aikana ei ole herättänyt yhtä suuria odotuksia.

- Khatami on luvannut paljon, mutta hänellä ei ole todellista valtaa. Hän ei kontrolloi viestimiä eikä parlamenttia, Yhdysvaltioihin paennut entinen kansanedustaja Pari Abasalti muistutti.

Monet suhtautuvat itse vaaleihin varauksellisesti.
- Kyse ei ole vaaleista siinä merkityksessä kuin ne ymmärretään muualla maailmassa. Iranissa ei ole sanan- eikä lehdistövapautta eivätkä poliittiset puolueet saa toimia vapaasti, Iranin radio- ja televisioyhtiön entinen johtaja Touraj Farazmand muistutti.


Iranin islamilainen tasavalta

  • sijaitsee Lounais-Aasiassa Kaspianmeren ja Persianlahden välissä
  • väkiluku 69 miljoonaa, joista 51 prosenttia persialaisia, merkittävät azeri- ja kurdivähemmistöt, pääkaupunki Teheran (liki seitsemän miljoonaa asukasta)
  • valtaosa väestöstä eli 95 prosenttia shiamuslimeja
  • maan tärkein vientituote on öljy, henkeä kohden laskettu kansantuote oli vuonna 1998 noin 30 00 markkaa, väestöstä noin neljännes maanviljelijöitä ja neljännes teollisuuden palveluksessa, kolmannes työttöminä
  • maata on vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen hallinnut uskonnollinen johtaja, joka vuodesta 1989 on ollut ajatollah Ali Khamenei yhdessä presidentin ja parlamentin (majlis) kanssa
  • ns. valvojaneuvoston tehtävän on varmistaa, että parlamentin päätökset noudattavat islamilaista sharia-lakia ja maan perustuslakia, 12-henkisen neuvoston nimittävät puoliksi ajatollah ja parlamentti
  • Iran kävi 1980-luvulla verisen sodan naapurimaan Irakin kanssa, maat solmivat rauhansopimuksen 1990.

STT-MH
18.2.2000


Ulkomaat -sivulle