Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysPerustuslaki jaetaan jokaiseen kotiinEduskunta jakaa jokaiseen kotiin tietoa maaliskuun alussa voimaan astuvasta uudesta perustuslaista.


Yli 2,2 miljoonaa suomenkielistä ja 160 000 ruotsinkielistä kotitaloutta saavat lähiaikoina kirjekuoren, jonka sisällä on perustuslain teksti ja siitä kertova lyhyt kansantajuinen esite.

Julkaisujen jakelu alkaa ensi viikolla. Tiedottaminen maksaa noin viisi miljoonaa markkaa.

Historiallinen perustuslakiuudistus katsottiin niin merkittäväksi, että eduskunta lähestyy ensimmäistä kertaa kaikkia kansalaisia postitse. Aiemmat yhteydenotot, kuten 90-luvun alun verotus kevenee- tiedote ovat olleet hallituksen aikaansaannoksia.

Kaikkien kansalaisten mahdollisuus tutustua uuden perustuslain sisältöön halutaan turvata. Tämän vuoksi eduskunta on tukenut myös Kuurojen liittoa, Näkövammaisten keskusliittoa ja Kehitysvammaliittoa asiaa koskevan tiedottamisen järjestämisessä.

Saamenkielisiin kotitalouksiin tapahtuvasta jakelusta huolehtii saamelaiskäräjät. Perustuslakiin voi tutustua myös oikeusministeriön nettisivuilla, joiden osoite on http://www.om.fi/perustuslaki/. Sivuilta löytyy lisäksi professori Jaakko Nousiaisen kirjoitus Suomen valtiosäännön kehityksestä ja uuden perustuslain keskeisistä periaatteista.


Suora tiedotus ilman tulkintaa

Perustuslakia koskevan aineiston julkisti torstaina eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen (kok.).

Hän korosti, että kansalaisia suoraan lähestyttäessä jäävät tulkitsijat ja välittäjät pois. Jokainen voi tutustua aineistoon omaa ymmärrystään käyttäen.

Uosukainen uskoi tietopaketin tulevan tarpeeseen, joten se myös luetaan. Samaa mieltä oli perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ville Itälä (kok.) jonka mukaan kyselyjä perustuslain tekstistä tuli paljon jo ennen presidentinvaaleja.

Toimittaja Unto Hämäläisen kirjoittaman ja Pekka Vuoren kuvittaman esitteen kannessa julistetaan, että valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle.

10-sivuinen vihkonen kertoo lyhyesti mm. perusoikeuksista, eduskunnan toiminnasta, hallituksen ja presidentin asemasta sekä kuntien itsehallinnosta.

STT-VT
18.2.2000


Politiikka -sivulle