Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon verovinkki

Tulonjako yrittäjäpuolisolle voi alentaa verojaJos puolisot harjoittavat elinkeinotoimintaa yhdessä, tulo jaetaan verotuksessa puolisoiden kesken. Verot ovat yleensä näin pienemmät, kuin silloin jos tulo verotettaisiin pelkästään toisen puolison tulona.


Tulon jakaminen kannattaa, koska ammatin- ja liikkeenharjoittaja tai maanviljelijä ei voi maksaa palkkaa puolisolleen. Vaikka puolison työpanoksen arvo olisi vähäinen, se ei estä yritystulon jakamista.

Ansiotulo-osuus jaetaan puolisoiden kesken heidän työpanostensa suhteessa. Vaatimus tulon jakamisesta tehdään veroilmoituksessa. Työpanoksen määrää arvioitaessa huomioidaan työajan lisäksi myös työpanoksen arvo.

Jos selvitystä työpanosten jakautumisesta ei esitetä, puolisoiden työpanokset ovat yhtä suuret eli ansiotulo-osuus jaetaan puoliksi kummallekin. Tulonjako puolisoiden välillä voidaan tehdä paitsi puolisoiden myös verottajan esittämän selvityksen perusteella.

Tasajako alentaa yleensä veroja, jos puolisoiden kaikki verotettavat ansiotulot ovat suunnilleen yhtä suuret. Tämä johtuu ansiotulojen progressiivisesta verotuksesta.

Yrityksen ansiotulojen jakaminen tasan ei kuitenkaan aina kannata, jos vain toisella puolisolla on lisäksi muita ansiotuloja esimerkiksi palkkatuloa tai huomattavia vähennyksiä. Tällöin täytyy laskea kuinka paljon ansiotulosta kannattaa siirtää toiselle.

Veronmaksajain Keskusliitto, Verotieto Oy
18.2.2000


Talous -sivulle