Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysWorldwatch: Maapallon tilan heikentyminen jää Internet-hurmion varjoonNykyihminen elää informaatiotalouden kiihkeän kasvun keskellä eikä huomaa, että maapallon tila heikkenee koko ajan samaan aikaan kun pörssikurssit nousevat ja Internet valtaa maailmaa, arvostettu Worldwatch-instituutti sanoo keskiviikkona julkistetussa Maailman tila 2000 -katsauksessaan.


Instituutin johtajan Lester Brownin mukaan olisi virhe sekoittaa virtuaalitodellisuuden eloisuus tosimaailman yhä ongelmallisempaan tilanteeseen.

- Kun aloitimme näiden katsausten julkaisemisen vuonna 1984, toivoimme voivamme aloittaa 2000-luvun rohkaisevalla raportilla, joka osoittaisi, että maapallon tila paranee, sanoo Brown.

Jo 80-luvulla ongelmiksi kirjattiin metsäkadot, pintamaan ja eliölajien häviäminen, pohjaveden pinnan lasku ja kalakantojen romahtaminen. Nyt luetteloon on lisättävä ilmaston lämpeneminen, aiempaa tuhoisammat myrskyt, koralliriuttojen kuolema ja jäätiköiden sulaminen.

Brown huomauttaa, että jo hienoinen ilmaston lämpeneminen voi aiheuttaa tuhoisia muutoksia, kun vuorille normaalisti satava lumi tuleekin vetenä: joet täyttyvät äkkiä sadevedestä ja tulvivat yli äyräittensä eikä niihin valu vettä tasaisesti lumen sulaessa, niin kuin pitäisi.

Vaarassa on Worldwatchin mukaan Etelämantereen ja pohjoisen napajäätikön lisäksi mm. Himalajan (sanskriitiksi ikuisen lumen koti) jäätikkö, joka on maailman kolmanneksi suurin makean veden varanto. Siellä ovat monien suurten jokien, mm. Gangesin, alkulähteet.

Sulamismerkkejä havaitaan kaikkialla. Vuonna 1991 vuorikiipeilijät löysivät Alpeilta jäätiköstä paljastuneen 5 000 vuotta vanhan ihmisruumiin.

Viime vuonna myös Kanadassa Yukonin alueella sulavasta jäätiköstä paljastui ihmisruumis.
- Jäästä paljastuvien esi-isien viesti on, että maapallo lämpenee, sanoo Brown.


Vesipulasta suurin ongelma

Pohjavesivarojen ehtyminen on vähemmän silmiinpistävä, mutta yhä suurempi ongelma. Tehokkaat sähkö- ja dieselpumput mahdollistavat maanalaisten vesivarantojen tyhjentämisen nopeammin kuin sateet ja lumen sulaminen niitä uusivat.

Worldwatch arvioi, että pohjavettä pumpataan joka vuosi 160 miljardia tonnia, pääasiassa Kiinassa, Intiassa, Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä ja Yhdysvalloissa.

Yhden viljatonnin tuottaminen vaatii noin tuhat tonnia vettä, joten pohjavesivarojen vuotuinen ehdyttäminen vastaa noin 160:ta miljoonaa tonnia viljaa, mikä on noin puolet Yhdysvaltain vuosittaisesta viljasadosta.

Jos pohjavesien ylikäyttö lopetettaisiin, maailman viljasato pienenisi tuntuvasti - ja hinnat nousisivat jyrkästi.

Lester Brown arvioi STT:n haastattelussa, että vesipulasta tulee tämän vuosisadan polttavin kysymys. Ihmisten joukkomuutto kaupunkeihin luo keskittymiä, joissa veden tarve on valtava: kaikillahan pitää olla vesivessat ja suihkut. Myös kaupunkialueiden tietotekniikkayritykset kuluttavat valtavasti vettä ja sähköä.

Worldwatchin raportin mukaan yksi ainoa suuri puolijohteita valmistava tehdas, joka tuottaa viikossa viisituhatta puolijohdekiekkoa, voi kuluttaa sähköä ja vettä yhtä paljon kuin pieni kaupunki.


AIDS kurjistaa Afrikkaa

Hi-virus ja AIDS, jotka leviävät kulovalkean tavoin Afrikassa, ovat jo kääntäneet monissa maissa edistyksen kurjistumiseksi.

Esimerkiksi Zimbabwessa ihmisten odotettavissa oleva elinikä on romahtanut kymmenessä vuodessa 60:stä 44:ään AIDS:n vuoksi.

Lester Brown toivoo, että muut maat ottaisivat mallia Ugandasta ja Thaimaasta, joissa hiv on saatu kuriin sillä, että maiden johtajat ovat astuneet rohkeasti esiin vetämään valistuskampanjaa ja kertomaan kondomin käytön välttämättömyydestä.

Myös Nigerian presidentti Olusegun Obasanjo on puhunut AIDS:ista julkisuudessa.

- Sen sijaan (Etelä-Afrikan nyt jo entinen presidentti) Nelson Mandela ei suostunut puhumaan asiasta julkisesti ennen kuin viime vuonna, Brown mainitsee.

STT-MH
18.2.2000


Ajassa -sivulle