Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSuomen autoilun 100-vuotista historiaa juhlitaan TurussaTurussa valmistaudutaan juhlimaan Suomen autoilun satavuotista historiaa. Tämän merkkipaalun saavuttamista muistetaan mm. Auto 100 vuotta Turussa -tapahtumasarjan merkeissä.


Ensimmäinen juhla on 3. toukokuuta, jolloin Turussa esitetään päivälleen sata vuotta aiemmin tapahtuneen Suomen ensimmäisen auton neitsytajon toisinto. Kesällä ohjelmistossa on mm. Turusta Huittisiin suuntautuva museoajoneuvojen Victor Forselius -ajo.

Suomen ensimmäisen auton kunniasta on kiistelty pitkään. Vuosikymmenten ajan on luultu, että kamariherra Hjalmar Linder olisi aloittanut autoilun Suomessa Mercedes Simplex -autollaan. Uskomuksen tueksi ei ole kuitenkaan esitetty luotettavia dokumentteja.

Turun Seudun Mobilistit ry:n tuoreimpien selvitysten mukaan Suomen ensimmäinen auto on 2. toukokuuta vuonna 1900 Turussa tullattu Benz Velo Comfortable. Liikemies Victor Forseliuksen tilaama auto oli laivattu Lyypekissä Per Brahe -höyrylaivaan.

Kaikki tämä selviää alkuperäisestä tulliasiakirjasta, joka on säilynyt Turun maakunta-arkistossa. Siitä käyvät myös ilmi Benzin valmistusnumero, malli ja tullausarvo eli 3 500 silloista Suomen markkaa.


Neitsytajo uusitaan laina-autolla

Alkuperäinen Benz Velo Comfortable on valitettavasti hävinnyt jäljettömiin. Niinpä 3. toukokuuta tapahtuva Suomen ensimmäisen auton neitsytajon uusinta joudutaan tekemään laina-autolla.

Englantilainen Bryan Goodman tuo Turkuun omistamansa vuoden 1900 Benz Velo Comfortablen, joka on täysin identtinen ajoneuvo Forseliuksen auton kanssa.

Neitsytajon toisinto lähtee liikkeelle päivälleen 100 vuotta ensiajon jälkeen. Auto aloittaa matkansa Aurajoen rannassa olevalta Vaakahuoneelta ja ajon päätepisteenä on Vanha Suurtori, jossa aikanaan sijaitsi Turun poliisilaitos.

Ajoreitin varrelle järjestetään näytelmäkohtauksia, joissa yleisölle esitetään niitä ihastuksen ja vihastuksen tunteita, joita automobiili uuden aikakauden airueena sai aikaan kaupunkilaisissa.


Autonomistaja ja paljon muuta

Turun Seudun Mobilistien selvitystyön mukaan Suomen ensimmäinen autonomistaja oli siis turkulainen kauppaneuvos Victor Forselius. Huittisissa syntynyt Forselius teki elämäntyönsä Turussa. Hän toimi mm. Turun kauppakoulun johtajana ja Pohjoismaiden Osakepankin Turun konttorin johtajana 30 vuotta.

Vuonna 1868 Forselius perusti yrityksen, joka toimi aluksi vakuutusalalla, mutta laajensi myöhemmin myös maataloustyövälineiden, koneiden ja siementen kaupan alalle. Lisäksi Toiminimi Victor Forselius oli hankkinut Benz-merkkisten autojen yksinmyyntioikeuden.

Yritys painoi myös Suomen ensimmäisen kuvallisen autojen myyntiesitteen. Hänen liikkeensä toimi pitkään Turussa Linnankadulla nykyistä Turun pääkirjastoa vastapäätä.

Forselius aloitti myös Åbo Posten -lehden julkaisemisen ja perusti vuonna 1876 Åbo Boktryckeri AB:n, jonka nimi muuttui vuonna 1899 Polytypos Oy:ksi. Lisäksi hänellä oli useita valtakunnallisia ja kunnallisia luottamustehtäviä.

STT-MH
28.4.2000


Ajassa -sivulle