Nykypäivä

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon
äänestys


Haku Verkkouutisista:
Politiikka


Heinonen: Sähköiseen kilpajuoksuun tarvitaan kyvykkäitä tyttöjä

Liikenneministeri Olli-Pekka Heinosen (kok.) mukaan Suomen vähäinen väestöpohja asettaa meille kapuloita rattaisiin Euroopan sähköisessä kilpajuoksussa. Meiltä loppuu väki, joka voisi hakeutua tietoteknologian alalle. Jo nyt teknologiaosaajien osuus väestöstä on Suomessa OECD-maiden suurin. Elleivät sitten tytöt innostu.

Lipponen alentaisi tuloveroja sovittua enemmän

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ehdottaa työttömyyden torjumista tupolla ja hallitusohjelmassa sovittua suuremmilla veronalennuksilla. Verojen alennukset Lipponen kohdentaisi pienipalkkaisille ja pienille yrityksille.

Vappupuheita

Kooste vappuna 2000 pidetyistä puheista.

Presidentinvaalit näkyvät vielä suhtautumisessa puolueisiin

Presidentinvaalien läheisyys näkyy edelleen kansalaisten suhtautumisessa puolueisiin. Presidentinvaalien toisella kierroksella olleiden ehdokkaiden taustaryhmiin suhtaudutaan hiukan myönteisemmin kuin vielä viime syksynä.

Kansalaisten ja poliitikkojen esityslistat eivät kohtaa

Kun poliittiset johtajat puhuvat budjetin kehyksistä, kansalaiset hillitsisivät hintojen nousua. Ja kun poliitikot vääntävät kättä Itävallasta, kansalaiset hillitsisivät EU-intoa. Ja kun hallitus päättää sadan kiintiöpakolaisen ottamisesta maahan, äänestäjät turvaisivat kunnalliset palvelut. Miksi politiikan esityslistat eivät kohtaa?

Niinistö: Euron kurssin alamäki irrationaalista

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) hämmästelee yhteisvaluutta euron kurssin alamäkeä. Hänen mielestään euron arvokehitys näyttää olevan irrationaalista; sillä ei ole suoraa syy-yhteyttä varsinaiseen talouteen.

SY: Työntekijöiden perusturva ei vaarassa työehtosopimusten ulkopuolella

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Pasi Holmin tutkimuksen mukaan työehtosopimusten yleissitovuuden määrittelyä nykyisestä ei ole tarpeen muuttaa vähimmäistyöehtojen suojelemiseksi. Työntekijöiden perusturva ei ole vaarassa työehtosopimustoiminnan ulkopuolisissa yrityksissä.

Satuli arvostelee EU-komission nimityksiä

Suomen pysyvä EU-edustaja Antti Satuli arvostelee EU:n komission nimityspolitiikkaa. Satulin mukaan on ongelmallista, että komissiossa ei ole suomalaista pääjohtajaa. Lisäksi Satuli huomauttaa, että EU-parlamentissa Suomen on asema on vieläkin heikompi.

Esko Aho jätti keskikentän Tarja Haloselle

Esko Ahon presidenttivaalikampanja epäonnistui, koska hän meni liian kauas oikealle. Aho jätti Tarja Haloselle liikkuvat äänestäjät ja poliittisen keskikentän, arvelee Halosen kampanjapäällikkö Markku Jääskeläinen.

Valtiovierailut lyhentyneet ja yksinkertaistuneet

- Aika muokkaa voimakkaasti myös valtiovierailuja instituutiona. Asiat yksinkertaistuvat, nopeutuvat ja arkipäiväistyvät. Mitä enemmän politiikka heijastuu valtiovierailuun, sitä vähemmän siihen liittyy juhlallisuuksia, toteaa ulkoministeriön protokollapäällikkö Johannes Bäckström.

Ruotsin kuningaspari on suosittu sekä kotimaassaan että muualla

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa on meille suomaisille varsin läheinen, sillä hän on jo nuoresta pitäen vieraillut täällä tuon tuostakin.

Presidentinvaaleissa olivat vastakkain "vanha ja uusi nainen"

Taannoin käytiin presidentinvaaleissa perinteistä sukupuolisotaa, vakuuttaa filosofi-runoilija Heidi Liehu.

Perikato ei uhkaa, mutta eriarvoisuus kasvaa

Perikato ei uhkaa länsimaita, mutta eriarvoisuus kasvaa. Poliittiset julistukset joudutaan kirjoittamaan uusiksi. Ei mene kauaakaan, kun tietoverkkojen ja aivojen välille on kehitetty suora käyttöliittymä. Näin eri alojen asiantuntijat visioivat alkanutta vuosituhatta.

Kansalaiset sivustakatsojina kunnallisasioissa

Kansalaiset saavat sivusta seurata, kun toimittajat tekevät juttuja paikallisista asioista. He haluavat nimittäin haastatella juttuihinsa mieluummin ns. asiantuntijoita. Kiirettä valittavat journalistit janoavat valmiiksi pureskeltua tietoa. Kuntajohtajien mielestä taas kansalaisten hiljaa olo on merkki siitä, että kunnassa tehdään hyviä päätöksiä.

Pääkaupunkiseudun yhteistyöpaketista esitys

Ehdotus valtion ja pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyön linjoista asunto- ja maapolitiikassa saatiin hiottua loppuun torstaina, jolloin asuntoministeri Suvi-Anne Siimeksen (vas.) johtama työryhmä piti viimeisen kokouksensa.

Työllisyyspolitiikassa painopiste osaamiseen

Suomi panostaa voimakkaasti osaamiseen vuoden 2000 työllisyyden toimintasuunnitelmassaan Euroopan unionille. Tavoitteena on lisätä työllisyyttä sekä parantaa työvoiman saatavuutta ja työmarkkinoiden toimivuutta.

Työttömyys kasvoi hiukan viime vuoden maaliskuusta

Työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa 282 000 ja työttömyysaste11,2 prosenttia. Viime vuodesta työttömyys kasvoi hiukan, sillä vuoden 1999 maaliskuussa työttömiä oli 271 000 ja työttömyysaste 10,9 prosenttia.

Turvapaikkahakemusten uusiminen yleistyy

Yhä useammat turvapaikan hakijat uudistavat hakemuksensa saatuaan kielteisen päätöksen.

Vaalirahoituksen julkisuuslaki eteni eduskunnassa

Vaalirahoitus tulee osittain julkiseksi jo syksyn kunnallisvaaleissa. Tätä koskeva laki läpäisi keskiviikkona eduskunnassa ensimmäisen käsittelyn.

Vasemmistoliitto aloitti suurin odotuksin

Vasemmistoliiton perustaminen kymmenen vuotta sitten sattui historian dramaattisiin hetkiin. Sosialistiset järjestelmät romahtelivat Itä-Euroopassa, Berliinin muuri oli murtunut ja Neuvostoliittokin alkoi rakoilla.

Sivun alkuun