Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysInternet-kauppa dopingtaistelun vitsaus AustraliassaDoping-aineiden verkkokauppa tuo uuden haasteen sekä kiellettyjen aineiden käyttöä vastaan taistelevalle urheiluväelle että eri maiden tulliviranomaisille.


Australiassa huoli Internet-kaupan vapaudesta sai lisäpontta, kun Sydneyssä toimivan urheilun valmennuskeskuksen tutkija joutui keskiviikkona syytteeseen steroidien laittomasta maahantuonnista.

Australian Uuden Etelä-Walesin urheiluakatemiassa työskentelevä John Pryor tilasi omalla nimellään steroideja Yhdysvalloista Internetin kautta. Hänen ostoslistallaan oli testosteronipohjaista DHEA-hormonia. Tulliviranomaiset saivat kuitenkin vihiä kaupasta, ja Pryorin toimet tutkittiin.

DHEA on Australiassa laiton aine ja se kuuluu myös Kansainvälisen olympiakomitean doping-aineiden listalle. USA:ssa sitä voi kuitenkin ostaa vapaasti.

Pryor vastaa teostaan oikeudessa 9. toukokuuta Sydneyssä. Hänen työnantajansa teki jo omat ratkaisunsa ja pidätti tutkijansa toistaiseksi virasta.

Australian tulliviranomaiset ovat huolissaan verkkokaupan kasvusta ja sen valvonnan vaikeudesta. Tulli ei ole kuitenkaan ollut toimeton, vaan se on tehnyt viimeisen vuoden kuluessa yli tuhat urheilussa kiellettyjen aineiden takavarikkoa.

Australiassa tehtiin vuosina 1994-1995 vain 27 urheilusuoritusta parantavien aineiden takavarikkoa. Viisi vuotta myöhemmin luku oli jo 968.

Pryorin jääminen kiinni laittoman aineen ostamisesta käynnisti laajat tutkimukset australialaisessa urheiluakatemiassa. Tutkinnassa oli lukuisia virkailijoita ja urheilijoita.
- Heidän joukossaan ei ole yhtään kovan luokan nimeä tai olympiaurheilijaa, tullin edustaja vakuutti.

Internetin kautta hankittu DHEA nousi Australiassa otsikoihin myös pari viikkoa sitten, kun maan naiskoripalloilijoiden parhaimmistoon kuuluva Annie La Fleur oli viranomaisten kuultavana Internetin kautta tilaamansa DHEA:n takia. La Fleur väitti, että ystävä oli pyytänyt hänen miestään tilaamaan vitamiineja Yhdysvalloista.

STT-IA
28.4.2000


Ulkomaat -sivulle