Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti



Britannian UMTS-luvat tuovat valtiolle ennätysmäisen summan

Kolmannen sukupolven matkapuhelinlupien huutokauppa tuo Britannian valtion kassaan ennätysmäiset 22,5 miljardia puntaa, Suomen markoissa laskettuna noin kymmenkertaisen summan.

Parin kuukauden ajan jatkunut kilpa eri operaattoreiden välillä ratkesi torstaina, kun yksi kuudesta jäljellä olleesta hakijasta vetäytyi pois. Kaikkiaan jaossa oli viisi lupaa. Eräät brittianalyytikot arvioivat tuoreeltaan, että yhtiöt maksoivat UMTS-luvista liikaa. Kaiken kaikkiaan loppusumma ylitti ennakkoarviot seitsenkertaisesti.

A-toimiluvan sai 4,38 miljardilla punnalla haltuunsa kanadalainen Telesystem-konserniin kuuluva TIW. B-luvasta kamppailivat alun perin Vodafone ja British Telecom, BT. Vodafone voitti toimiluvan tarjottuaan siitä 5,96 miljardia puntaa.

Brittioperaattorit BT, One2One ja Orange saivat toimiluvat C, D ja E, joista kukin maksoi noin neljä miljardia puntaa.

Tarjouskilpailusta vetäytyi France Telecomin tukema NTL. Huutokauppana järjestettyyn tarjouskilpailuun osallistui alkuun 13 operaattoria, joista yksi oli Soneran tytäryhtiö Spectrum. Se ilmoitti jo tämän kuun alussa vetäytyvänsä kisasta, koska lupien tarjoukset olivat nousseet liian korkeiksi.

Britannian valtiovarainministeriö tiedotti torstaina, että huutokaupasta saadut varat käytetään valtion velan lyhentämiseen eikä esimerkiksi veronalennuksiin tai julkisten menojen kasvattamiseen.


EU ja Kiina jatkavat WTO-neuvotteluja

Euroopan unioni ja Kiina jatkavat WTO-neuvotteluja toukokuussa Beijingissä, EU:n komissiosta ilmoitettiin keskiviikkona. Ranskalainen kauppakomissaari Pascal Lamy matkustaa Kiinaan toukokuun 15. päivänä alkavalla viikolla.

Lamy ja Kiinan ulkomaankaupasta vastaava ministeri Shi Guangsheng ovat sopineet ajankohdasta. Lamy toivoi keskiviikkona, että neuvotteluissa olisi mahdollista löytää yhteisymmärrys avoinna olevista kohdista.

EU-maiden ulkoministerit antoivat reilut kaksi viikkoa sitten tukensa Lamylle neuvotteluihin. EU korosti olleensa joustava monissa kysymyksissä ja toivoi Kiinalta samaa.

Kiina on neuvotellut 14 vuotta pääsystä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Viimeisenä merkittävänä osapuolena jäljellä on EU, jonka kanssa neuvottelut ovat kestäneet odotettua pitempään. Toukokuun neuvotteluille ei ole sovittu takarajaa.

Suurin este Kiinan WTO-jäsenyydelle väistyi viime vuonna maan sovittua kauppaehdoista Yhdysvaltojen kanssa. EU on katsonut Kiinan ja Yhdysvaltain sopimuksen kattavan noin 80 prosenttia unionin tavoitteista.

EU voi päätyä hankalaan tilanteeseen, mikäli Yhdysvaltain kongressi ehtii hyväksyä Kiinan kanssa neuvotellut kauppaehdot, mutta EU on yhä vailla sopimusta.

Lamyn palattua edelliseltä neuvottelukierrokselta Kiinasta ilmeni, että neuvotteluissa on edistytty lähinnä ns. pienten kohtien osalta.

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi (kok.) kertoi aiemmin tässä kuussa, että ns. suurissa kysymyksissä ei ole päästy juurikaan eteenpäin.

Kiinalaislähteiden mukaan EU ei tulisi saamaan läpi keskeistä vaatimustaan, jonka mukaan ulkomaalaiset voisivat omistaa yli 50 prosenttia mm. kiinalaisista telekommunikaatio- ja vakuutusalan yrityksistä.


Aasian maiden talouskasvu jatkuu ripeänä

Aasia säilyttää tänäkin vuonna asemansa maailman nopeimmin kasvavana talousalueena. Aasian kehityspankin ADB:n keskiviikkona julkaiseman selvityksen mukaan alueen bruttokansantuote yltää keskimäärin 6,2 prosentin kasvuun kuten viime vuonna.

Pankki arvioi, että tänä vuonna kiihtyvästä talouskasvusta pääsevät osalliseksi entistä useammat valtiot, sillä viime vuosi sujui Etelä-Korean ja Kiinan tahdissa. Pankki povaa ennätysmäisen erityisen ripeää kasvua Taiwaniin ja Etelä-Aasiaan, mutta ennakoi Kiinan ja Etelä-Korean kasvun hieman hidastuvan.

Etelä-Korea oli yksi yksi parin vuoden takaisen talouskriisin pahimmin runtelemia maita. Maan bkt kasvoi viime vuonna 10,7 prosentin vauhtia, mutta tänä vuonna kasvu jäänee 7,5 prosenttiin ja ensi vuonna kuuteen prosenttiin.

Kiinan tämän vuoden talouskasvuksi pankki arvioi 6,5 prosenttia. ADB huomauttaa myös, että parin vuoden takaisesta talouskriisistä toipuminen on ylittänyt kaikki odotukset.

Kehityspankin mukaan suotuisaa talouskasvua ovat tukeneet samanaikaisesti toteutettu raha- ja finanssipolitiikka, viennin kasvu ja kotimaisen kysynnän elpyminen sekä rakenteellisten uudistusten tukipaketit.

Kaikkiaan ADB:n listalla on 37 Aasian valtiota, mutta Japani ja Pohjois-Korea eivät ole mukana luettelossa.


EU-komissio patistaa poistamaan Internetin käytön esteet

EU:n komission odotetaan keskiviikkona suosittelevan jäsenmaita poistamaan paikallisen puhelinliikenteen esteet. Tavoitteena on mm. lisätä kilpailua ja vähentää Internetin käytön kustannuksia. Kehotus liittyy myös eurooppalaisen tietoyhteiskuntahankkeen edistämiseen.

Suositus koskee yhdeksää jäsenmaata, joissa entiset valtionyhtiöt muodostavat yhä monopolin paikallisverkoissa. Suomessa kilpailu on paikallisessa puhelinliikenteessä jo vapautettu. Samassa tilanteessa ovat Italia, Itävalta, Kreikka, Saksa ja Tanska.

Britannian odotetaan purkavan telemonopolinsa heinäkuuhun 2001 mennessä, uutistoimisto Reuters kertoi.

EU:n komissio katsoo, että nykytilanne ei takaa kansalaisille riittävän tehokasta pääsyä esimerkiksi erilaisiin verkkopalveluihin. Hinnat ovat lisäksi liian kalliita kilpailun lisääntymiseksi.

EU-maiden johtajat kehottivat viime kuussa Lissabonin huippukokouksessa lisäämään kilpailua paikallisverkoissa tämän vuoden loppuun mennessä. Yhtenäiset ja vapautetut telemarkkinat EU:ssa on määrä toteuttaa vuoden 2001 loppuun mennessä.

Koonnut: IA
28.4.2000


Talous-sivulle