Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysNokian kännyjen huima myynti yllätti markkinatNokiaa seuraavat sijoitusasiantuntijat ymmärtävät myös itseään. Liialliseen optimismiin ei haluta syyllistyä, jotta jälkikäteen ei tarvitse selitellä ylimitoitettuja ennusteita.


Tuhkaa ei kuitenkaan päälle ripotella. Ennusteiden suunta on koko ajan ollut täysin oikea: Nokia kasvaa ja vauhdilla. Lisäksi yhtiö on onnistunut tekemään sen kannattavuudestaan tinkimättä.

Joukosta löytyy tietysti myös niitä, jotka osuivat arviossaan täysin oikeaan. Alkuvuoden ennusteiden haarukka oli nimittäin tälläkin kertaa varsin leveä.

Uutistoimisto Startelin kokoaman kyselyn mukaan heikoin voittoennuste oli hieman alle 5,9 miljardia markkaa ja paras ylsi lähes 8,2 miljardiin. Keskimäärin markkinat odottivat Nokialta hieman vaille 6,8 miljardin markan tulosta.

Analyytikko Michael Schröder investointipankki Opstockista kertoi yhtiönsä arvioineen Nokian tuloksen melkein täsmälleen oikein.

Hänen näkemyksensä mukaan suurin yllätys oli matkapuhelinten "käsittämättömän kova" ja kannattava myynti. Niiden myynti lisääntyi lähes 90 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajasta.

Syy kasvuun on kuitenkin selvä. Hänen mukaansa Nokialta löytyy puhelin jokaiseen kuluttajaryhmään eli valikoimaa on halpapuhelimista kalleimpiin malleihin. Tekniikan lisäksi muotoilu on kunnossa, mikä on erityisen tärkeää brandi-markkinoilla.

Erityisen tärkeää on, että myynti tuottaa hyvää tulosta.
- Se on mahdollista, kun volyymit ovat todella suuret. Lisäksi tuotanto on muutenkin tehokkaammin organisoitu kuin kilpailijoilla, Schröder kertoi.

Osaltaan hyvää kasvun kierrettä ruokkii se, että Nokia on saavuttanut markkinajohtajan aseman.


Irti verkkopuolen kysymysmerkistä

Schröderin mielestä alkuvuoden tiedoissa on ilahduttavaa verkkoliiketoiminnan eli Networksin kehitys. Aiemmin hän piti sitä pienenä kysymysmerkkinä.

Hänen mukaansa tilanne on nyt pitkälti korjaantunut, sillä Nokia on ollut tavalla tai toisella mukana julkistetuissa kolmannen sukupolven verkkotilauksissa. Aiemmin epäiltiin, miten Nokia selviää tästä murroksesta.

- Jos vielä viime kesänä sanoin, että voidaan olla hyvillä mielin vähintään vuoden verran, nyt voin sanoa, että voidaan olla rauhassa muutama vuosi eteenpäin, Schröder ennusti.

Nokiaa työkseen seuraavat rekisteröivät myös tämän vuoden kasvuarvioihin tehdyn parannuksen: pääjohtaja Jorma Ollila arveli, että tänä vuonna myynti voi nousta jopa yli 40 prosentia viime vuodesta.

STT-MH
28.4.2000


Talous -sivulle