Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Työssään passiivisesti tupakoivia jopa 340 000



Vastavalmistuneesta tupakkaselvityksestä etsitään raameja ravintoloiden savupitoisuusrajoille. Luvut kun osoittavat, että ympäristön tupakansavulle altistuu työssään jopa 340 000 suomalaista. Näistä noin 38 000 työskentelee hotelli- ja ravintola-alalla.


Sosiaali- ja terveysministeriö selvitytti, mitkä passiivisen tupakoinnin terveysvaarat ovat ja millaiset riskit tupakansavulle altistuvalla on sairastua esimerkiksi keuhkosyöpään tai muihin sairauksiin. Ministeriölle tutkimuksen teki Kemiallisten aineiden terveysvaaran arviointineuvosto KATA.

- Selvityksemme ei ota kantaa varsinaisiin enimmäispitoisuusrajoituksiin ravintoloissa. Maaliskuussa voimaan tullut tupakkalainuudistus on kuitenkin vaikuttanut ihmisten tupakointitapoihin ja vähentänyt erityisesti työpaikalta tulevaa altistusta, dosentti Antti Zitting Työterveyslaitokselta mainitsee.

Tutkijat iloitsevat myös siitä, että suomalaiset nuoret altistuvat tupakansavulle kotonaan muita pohjoismaalaisia nuoria vähemmän. Zittingin mukaan passiivinen tupakointi on lain voimaantulon jälkeen selvästi vähentynyt, ja se tulee näkymään tulevaisuudessa sairastuvuusriskin pienenemisenä.

- Se vie kuitenkin aikaa, sillä passiivisenkin tupakoinnin tulokset näkyvät vasta vuosien tai vuosikymmenien viiveellä, Zitting varoittaa.


Jopa 30 keuhkosyöpää

Passiivinen tupakointi aiheuttaa eri selvitysten mukaan prosentin verran eli kymmenestä kolmeenkymmeneen keuhkosyöpätapausta vuodessa. Tupakansavulle altistuminen lisää keuhkosyöpäriskin passiivisella tupakoijalla noin 1,3 -kertaiseksi.

- Samankokoinen riski hänellä on sairastua myös sydän- ja verisuonitauteihin. Yllättävin tulos tässä selvityksessä oli kuitenkin se, että passiiviset tupakoitsijat näyttävät kuolevan jopa kymmenen kertaa useammin sydän- ja verisuonitauteihin kuin keuhkosyöpään, Zitting toteaa.

Passiivisella tupakoitsijalla keuhkosyöpäriski on lähes samaa luokkaa kuin tupakoimattomilla, jotka ovat työssään altistuneet mm. asbestille, kvartsipölylle tai dieselpakokaasuille.

- Keuhkosyövässä täytyy muistaa se, että sen kohdalla riski - myös passiiviselle tupakoitsijalle - on kasautuva, kun taas sydän- ja verisuonitautiriski voi syntyä melko nopeastikin, Zitting sanoo.

Ympäröivästä ilmasta tupakansavua hengittävä ei näytä säästyvän monilta muiltakaan tupakoitsijaa vainoavilta terveysriskeiltä.

Passiivisella polttelijalla on tutkijoiden mukaan vaarana sairastua niin aivohalvaukseen kuin hengitystieinfektioihinkin. Riskit ovat vain aktiivitupakoitsijaan verrattuna monikymmenkertaisesti pienemmät.

STT-IKK
28.4.2000


Kotimaa -sivulle