Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tekniikka saattaa tuoda apua vanhenemisesta johtuvien sairauksien hoitoon

Kloonatut solut ovat osoittautuneet biologista ikäänsä nuoremmiksi



Lehmiä kloonanneet tutkijat sanoivat torstaina, että kloonatut eläimet ovat osoittautuneet biologista ikäänsä nuoremmiksi.


Tutkijat sanovat, että kloonaus on ikään kuin kääntänyt ikääntymisen kellon taaksepäin hiehojen soluissa.

Kloonaus saattaa pidentää eläinten elinikää jopa 50 prosenttia, käy ilmi tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta, jonka tulokset julkaistiin perjantaina Science -aikakausjulkaisussa.

Saadut tulokset ovat erittäin yllättäviä, sillä kuuluisa kloonattu lammas Dolly on puolestaan osoittautunut kronologista ikäänsä vanhemmaksi.

Erona hiehojen ja Dollyn kloonaamisessa on se, että Dolly kloonattiin aikuisen lampaan solusta, mutta vasikat kloonattiin 45 päivää vanhan sikiön soluista. Myös käytetty kloonaustekniikka oli jonkin verran erilainen.

Nyt on huomattu, että geneettistä tietoa sisältävät telomeerit eli kromosomien päät ovat hiehojen soluissa poikkeuksellisen nuoria.

Tutkimusta johtava Robert Lanza sanoo, etteivät tutkijatkaan täysin ymmärrä solujen nuortumista, ajan kääntymistä taaksepäin.

- Se on ikään kuin taikuutta ja nuortuminen tapahtuu prosessien kautta, joita emme kokonaan ymmärrä. Se on tosi makeeta, sanoi tohtori Michael West.

Tutkijoiden mukaan kloonamalla on ehkä mahdollista tuottaa lähes kuolemattomia elimiä ja kudoksia, joita voitaisiin käyttää ikääntymisestä johtuvien sairauksien esimerkiksi Alzheimerin ja sydänsairauksien hoidossa.

Tutkijat uskovat, että hiehot elävät tavallisia hiehoja pitemmän ja terveemmän elämän. Aika näyttää. Lehmät, jotka saavat elää luonnollista elämää, elävät 24-vuotiaiksi tai vanhemmiksi.

STT-IA
28.4.2000


Ulkomaat -sivulle