Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Venäjä valmis kuuntelemaan USA:n ehdotuksia strategisesta turvallisuudesta



Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin mukaan Venäjä on valmis kuuntelemaan Yhdysvaltojen ehdotuksia siitä, miten uusia strategisia uhkia tulisi käsitellä. Ivanov tähdensi kuitenkin tiistaina myös, että Venäjä vastustaa edelleen Yhdysvaltojen ehdotusta ABM-ohjustentorjuntasopimuksen muuttamisesta.


Ivanov puhui tiistaina kansainvälisen ydinsulkusopimuksen tarkastelukonferenssissa New Yorkissa. Ivanov sanoi Venäjän vastustavan Yhdysvaltain ajamia muutoksia vuoden 1972 ABM-sopimukseen.

Venäjä on Ivanovin mukaan valmis harkitsemaan strategisten ydinaseiden uusia supistuksia vain jos ABM-sopimusta ei muuteta.

Tavattuaan myöhemmin tiistaina presidentti Bill Clintonin Valkoisessa talossa Ivanov asetti sanansa sovittelevammin kuin konferenssipuheessaan. Ivanov sanoi toimittajille, että Venäjä on "valmis kuuntelemaan kaikkia ehdotuksia" turvallisuuden parantamiseksi.

- Kantamme on, että turvallisuus on paremmin suojattu, jos sopimus pidetään muuttumattomana, Ivanov sanoi ABM-sopimukseen viitaten.

Yhdysvallat haluaisi muuttaa ABM-sopimusta voidakseen rakentaa torjuntajärjestelmän pieniä ohjusiskuja vastaan. Amerikkalaisten mukaan tällaisia iskuja voisivat tehdä sellaiset maat kuin Iran ja Pohjois-Korea.

Ivanov kertoi tuoneensa Clintonille henkilökohtaisen viestin Venäjän presidentiksi valitulta Vladimir Putinilta. Clinton ja Putin pitävät huipputapaamisen Moskovassa 4.-5. kesäkuuta.

Clintonin neuvonantaja John Holum sanoi tiistaina, että Pohjois-Korea on paljon lähempänä mannertenvälisten ohjusten kehittämistä kuin Yhdysvallat on kaavaillun ohjuspuolustusjärjestelmän käyttöönottoa.


Yhdysvalloilta ja Venäjältä vaaditaan ripeämpiä otteita

Meksiko esitti New Yorkin kokouksessa tiistaina, että Yhdysvallat ja Venäjä lupaisivat luopua ydinaseiden ensikäytöstä sekä siirtäisivät ydintaistelukärjet ydinohjuksistaan ja lopettavat ydinaseistuksensa nykyisenlaisen hälytysvalmiuden.

Meksikon ulkoministeri Rosario Green puhui ydinsulkusopimuksen tarkastelukonferenssissa seitsemän valtion ryhmän edustajana. Tähän ns. uuden agendan liittoutuma -ryhmään kuuluvat lisäksi Ruotsi, Uusi-Seelanti, Irlanti, Etelä-Afrikka, Brasilia ja Egypti.

Maailma seuraa Greenin mukaan yhä kärsimättömämpänä Yhdysvaltain ja Venäjän aseriisunnan hidasta tahtia. Seitsemän maan ryhmä haluaa Greenin mukaan erityisesti, että kaikki ydinasevallat lupaavat olla käyttämättä ensimmäisenä ydinaseita sekä lupaavat olla käyttämättä ydinaseita ydinaseettomia maita vastaan.

Viidestä ydinasevaltiosta vain Kiina on luvannut olla käyttämättä ensimmäisenä ydinaseita. Venäjä on ottanut ydinaseiden ensikäytön uudelleen sotilasoppiinsa, vaikka Neuvostoliitto aikoinaan ilmoitti hylkäävänsä ydinaseiden ensikäytön. NATO:n sotilasoppiin ensikäyttö kuuluu edelleen.

STT-IA
28.4.2000


Ulkomaat -sivulle