Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTornadot yhä arvoitus tutkijoilleOsassa Yhdysvaltoja varauduttiin viime viikolla rajumyrskyihin, ja tornadovaroitukset olivat voimassa useissa itärannikon osavaltioissa. Sama myrskyrintama oli tuhonnut aikaisemmin lukuisia taloja Kansasissa ja muissa osavaltioissa.


Tornadouhka on yleinen Yhdysvalloissa erityisesti keväisin. Silloin kostea ja lämmin Meksikonlahden ilma törmää pohjoisesta tuleviin kylmiin ilmamassoihin, ja tuloksena on rajuja ukkosmyrskyjä.

Tietyissä olosuhteissa ukkosmyrskyt poikivat myös väkivaltaisella vauhdilla suppilonmuotoisina pyöriviä tuulia, jotka tekevät usein suunnatonta tuhoa.

Kehittynyt tekniikka, mm. doppler-säätutkat auttavat säätieteilijöitä tornadojen ennakoinnissa, mutta niiden ilmestymisaikaa ja -paikkaa on yhä mahdoton tietää. Myös ilmiön varsinainen synty on edelleen arvoitus.

Nykyisin voidaan vain arvailla tuulensuunnista ja muista tekijöistä pyörteiden ilmestymisen todennäköisyyksiä.


Tappava tuuli

Kehittyneistä ennustusmenetelmistä huolimatta tornadot saattavat iskeä niin yllättäen, että suojautumisvaroituksia ei ehditä antaa. Tornadot vaativatkin Yhdysvalloissa vuosittain edelleen noin 60 ihmisen hengen. Niiden aiheuttamat omaisuusvahingot ovat satoja miljoonia dollareita.

Valtaosa tornadoista on suhteellisen kesyjä, niiden tuulet ovat noin 180 kilometriä tunnissa ja ne repivät kattoja ja kaatavat puita.

Tappajatornadoja, ns. F5-luokan pyörteitä on kaksi prosenttia kaikista tornadoista, mutta ne tekevät valtaosan vahingoista. Niiden tuulet ovat yli 400 kilometriä tunnissa, ja jopa 800 kilometriä tunnissa puhaltavia tuulia on mitattu.

Tällainen pyörre tekee silppua kaikesta tielleen osuvasta. Tornado saattaa myllätä pahimmillaan kilometrin leveän ja kymmeniä kilometrejä pitkän uran.

Sama myrsky saattaa tuottaa myös yhtäaikaa lukuisia pyörteitä. Texasissa Jessupissa vuonna 1997 raivonneet tornadot tappoivat 27 ihmistä ja tekivät selvää kokonaisesta kaupunginosasta.


Tornadokäytävä

Yhdysvalloissa tornadoja esiintyy yleisimmin maan keskiosassa, ns. tornadokäytävällä, joka ulottuu Meksikonlahdesta pohjoiseen. Eniten niitä havaitaan Texasissa, missä niitä on vuosittain jopa satoja. Pahimmassa vaaravyöhykkeessä ovat myös Oklahoma, Kansas ja Florida.

Tappavia myrskyjä esiintyy kuitenkin yleisesti myös pohjoisempana, kuten Iowassa, Wisconsinissa ja jopa Kanadan puolella. Yhdysvalloissa havaitaan keskimäärin yli 1 000 tornadoa vuosittain.

Yksi historian pahimmista tornadotuhoista koettiin vuonna 1974, jolloin 148 tornadoa teki erittäin pahaa jälkeä kolmentoista osavaltion alueella sekä Kanadassa. Uhreja oli yli 300.

Vuonna 1925 tapahtuneessa tornadomyräkässä menehtyi lähes 700 ihmistä.

STT-VT
28.4.2000


Ajassa -sivulle