Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Korruption läpitunkema Indonesia puhdistaa oikeuslaitostaan



Indonesian syyttäjälaitoksen johtajalla, apulaisoikeusministeri Marzuki Darusmanilla riittää sarkaa kynnettäväksi. Presidentti Abdurrahman Wahid on määrännyt hänet puhdistamaan Indonesian hallintokoneiston lahjonnasta ja korruptiosta.


Korruptiosta puhutaan Indonesiassa nykyisin paljon, mutta kenelläkään ei tunnu olevan oikein selvää kuvaa siitä, mistä päästä valtavan laajaksi paisuneeseen mätäpaiseeseen olisi käytävä käsiksi.

Korruptiota tutkivan kansainvälisen Transparency International -järjestön tuoreen raportin mukaan Indonesia on maailman kolmanneksi korruptoitunein maa. Sen taakse tilastoissa jäävät vain Kamerun ja Nigeria.

Korruption juuret Indonesian hallinnossa johtavat pitkäaikaisen presidentin Suharton valtakaudelle. Amerikkalainen taloustieteilijä Jeffrey Winters on arvioinut, että esimerkiksi Maailmanpankki lainoitti Suharton aikaista Indonesiaa noin 30 miljardilla dollarilla, josta kolmasosa hävisi korruptioon.

Indonesialainen riippumaton korruption vastainen järjestö puolestaan arvioi, että vain viideltä Indonesian korkeimman oikeuden 41 ylituomarista ei voi ostaa tuomiota tarvittaessa.

Jakarta Post -lehden mukaan monet asianajat pitävät lahjusten kuljettamista tuomareille täysin normaalina ja hyväksyttävänä.


Näyttävät oikeustapaukset esimerkkinä

Pienen PDKB-puolueen johtaja, parlamenttiedustaja Manasse Malo sanoo olevansa häpeissään korruption yleisyydestä. Hänen mukaansa parlamentti on valmis koviin otteisiin korruption kitkemiseksi.

- Parlamentti on kuitenkin vain poliittinen elin. Se ei voi huolehtia säätämiensä lakien toimeenpanosta. Lopullinen vastuu korruption kitkemisestä kuuluu toimeenpanoelimille, Malo toteaa.

Malo moittii apulaisoikeusministeri Darusmania vitkuttelusta korruptiojahdissa.
- Darusman on ollut virassa jo neljä kuukautta eikä mitään ole tapahtunut. Hänen tulisi viedä oikeuteen muutama näyttävä esimerkkitapaus, Malo sanoo.

Yksi sellainen voisi olla entisen presidentin Suharton ja hänen lähipiirinsä sotkujen setviminen lakituvassa. Apulaisoikeusministeri on määrännyt Suharton kuultavaksi oikeuteen ja saanut hankkeelle myös presidentti Abdurrahman Wahidin tuen.

Presidentti olisi kuitenkin valmis armahtamaan entisen diktaattorin, jos tämä palauttaa väärinkäytöksin hankkimansa rahat valtiolle. Suharton perheineen ja lähipiireineen arvellaan siirtäneen kymmeniä miljardeja dollareja valtion varoja turvallisille pankkitileille ulkomaille.

- Jos Suharto ei suostu palauttamaan rahoja, jotka hän varasti kansalta, pyrimme rankaisemaan hänen sukulaisiaan ja lähiystäväpiiriään, Wahid sanoi äskettäin antamassaan haastattelussa.

Darusman arvioi äskettäin Far Eastern Economic Review -lehdessä, että olisi nimenomaan tärkeää aloittaa Suhartosta, koska Indonesian korruptio henkilöityy häneen. Suharton tuomitseminen voisi muuttaa kansallista ajattelutapaa, joka pitää korruptiota luonnollisena ja hyväksyttävänä.


Oikeuslaitos mädäntynyt

Darusmanin ongelma on se, että saadakseen jonkun tuomituksi korruptiosta, hänen tulisi ensin puhdistaa oikeuslaitos siitä.

Darusman on pyytänyt presidentti Abdurrahman Wahidia nimittämään amerikkalaistyyliset riippumattomat erityissyyttäjät tutkimaan kolmea suurta korruptiotapausta: Suhartoa ja tämän perhettä, suurta pankkilahjusskandaalia ja ihmisoikeusrikkomuksia Itä-Timorissa.

Lisäksi apulaisoikeusministeri aikoo erottaa kaikki Indonesian kuusi yleistä syyttäjää ja ainakin 80 muuta virkamiestä läpimädäksi moititussa syyttäjälaitoksessa.

- Keskeistä on juuri oikeuslaitoksen puhdistaminen. Korruptio on läpeensä yleistä tuomioistumissa, lakimiesten keskuudessa ja poliisissa, sanoo Jakartassa työskentelevä länsimainen asiantuntija.

Korruption yleisyydestä syytetään usein virkamiesten huonoja palkkoja. Indonesiassa tuomarien palkkoja on juuri korotettu 100 prosenttia. Muu virkamieskunta puolestaan sai 30 prosentin palkankorotuksen. Tuomarin peruspalkka on nyt kolme miljoonaa rupiahia (vajaat 2 500 mk) kuukaudessa ja naimattoman virkamiehen lähtöpalkka vajaat 190 000 rupiahia (noin 150 mk).

Presidentti Wahid on nimittänyt kuuden virkamiehen komission laatimaan Indonesian oikeuslaitoksen uudistussuunnitelmaa. Darusman arvioi, että uudistusten toteuttamiseen kuluu viidestä kymmeneen vuotta. Parlamenttiedustaja Malo ei ole yhtä optimistinen.

- Korruption kitkemiseen kuluu ainakin yksi sukupolvi. Tapa on ollut vallalla yhden sukupolven, joten kitkemiseenkin kuluu aikaa, hän sanoo.

Lue myös artikkelit:

STT-VT
7.4.2000


Ulkomaat -sivulle