Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysHoitoseminaari:

Suomen nuorin HIV-tartunnan saanut huumeiden käyttäjä on 16-vuotiasSuomen HIV-positiivisten huumeiden käyttäjien keski-ikä on 20-25 vuotta ja nuorin tiedossa oleva tartunnan saanut huumeiden käyttäjä on 16-vuotias. Tieto on saatu Auroran sairaalasta Helsingistä tämän vuoden puolella.


Näin korutonta kertomaa saneli tiistaina Helsingin Diakoniopiston lisäkoulutusyksikön seminaarissa suunnittelija Hannele Tainio.

Tainio antoi tunnustusta helsinkiläisille viranomaisille siitä, että he ovat ottaneet askeleen kohti realistisempaa haittojen minimoimispolitiikkaa.

Kaupungin uusi huumestrategia mahdollistaa systemaattiset laajat ruiskujen ja neulojen vaihto-ohjelmat sekä metadoni-hoidon ylläpitohoitona heroinisteille.

Tainio kehottaa valtakunnallisia viranomaisia realisoimaan maamme huumepolitiikkaa.
- Meidän pitäisi myös virallisesti hyväksyä haittojen minimointi eikä pitää kiinni rajoittavasta huumausainepolitiikasta, koska tosiasiat ovat sitä vastaan.

- Eihän haittojen minimointi sitä tarkoita, että hyväksyisimme huumeiden käytön. Se tarkoittaa vain sitä, että hyväksymme, että on olemassa joukko ihmisiä, jotka niitä aineita käyttävät ja jotka myös ovat oikeutettuja saamaan hoitopalveluja, hän korostaa.

- On aivan utopistinen kuvitelma, että huumeet voidaan hävittää yhteiskunnasta - sen sanoo jokaisen järki, Tainio puuskahtaa.


HIV-positiivisia eri puolilla Suomea

HIV-positiivisia henkilöitä ei tavata pelkästään pääkaupunkiseudulla, vaan heitä on toki muuallakin Suomessa.

Esimerkiksi päihdehuollon kuntoutusjärjestelmän kautta ohjataan Helsingistä narkomaaneja kuntoutuslaitoksiin eri puolille maata, ja heidän mukanaan siirtyy myös HIV-positiivisia henkilöitä.

Hannele Tainion mukaan Helsingissä Kurvin huumepoliklinikalla on hoidettu viime vuonna 16:ta henkilöä, joiden tiedetään olevan HIV-positiivisia.

Lisäksi yhdessä Pohjois-Suomen päihdehuollon kuntoutuslaitoksessa on neljä HIV-positiivista henkilöä, eräässä Länsi-Suomen kaupungin laitoksessa on yksi tällainen henkilö ja Pirkanmaan erään kaupungin kuntouslaitoksessa on yksi henkilö.

Lisäksi kymmeniä HIV-positiivisia ihmisiä on muuttanut omin päin pienille paikkakunnille taudin löytymisen jälkeen. Samaten on eri puolilla maata vankiloissa vankien joukossa kymmeniä HIV-positiivisia henkilöitä. Myös on sellaisia ihmisiä, jotka eivät itse tiedä olevansa HIV-positiivisia.


Alakulttuureja ei tunneta tarpeeksi

Seminaarissa kävi myös ilmi, että viranomaiset eivät tunne sellaisten alakulttuureiden huumeita käyttäviä ihmisiä, jotka eivät ole kaikkein syrjäytyneimpiä. Tällaisia HIV-positiivisia huumeiden käyttäjiä voi olla esimerkiksi teknobileissä tai jet set -piireissä.

Ainoa keino on lisätä kenttätyötä eli mennä näihin piireihin. Tällainen kenttätyö on Suomessa kuitenkin uusi työmuoto, johon kaikki ihmiset eivät sovi.

Kyseessä on pitkä prosessi ja kentällä on mentävä ennen kaikkea tutustumaan huumeiden käyttötilanteisiin, ei niinkään "nyt tullaan auttamaan" -asenteella.

Jotta sopivia ihmisiä tällaiseen kenttätyöhään saataisiin, pitäisi muuttaa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon koulutusta, seminaarissa pohdittiin.

STT-IA
2.6.2000


Kotimaa -sivulle