Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon
äänestys


Haku Verkkouutisista:




Kotimaa


Huumeongelma pahenee - Hoitojärjestelmästä puuttuvat tukihenkilöt

Huumeiden käyttö on kasvanut selvästi joka puolella Suomea. Avun tarpeessa olisi hoitopaikkoihin nähden moninkertainen määrä nuoria huumeidenkäyttäjiä. Turun huumeongelmaa läheltä seurannut projektityöntekijä Ari Vuokko arvioi suonensisäisten huumeiden käyttäjiä olevan Turun alueella jo 3000-5000.

Suomen nuorin HIV-tartunnan saanut huumeiden käyttäjä on 16-vuotias

Suomen HIV-positiivisten huumeiden käyttäjien keski-ikä on 20-25 vuotta ja nuorin tiedossa oleva tartunnan saanut huumeiden käyttäjä on 16-vuotias. Tieto on saatu Auroran sairaalasta Helsingistä tämän vuoden puolella.

Humalanhuuruista kasvamista aikuisuuteen

Nuorten kokemuksen mukaan heitä ympäröivä maailma on päihteiden kyllästämä. Nuorten keskuudessa kokeneisuus päihdeasioissa nousee arvostettavaksi. Päihteiden kokeilu ja ensimmäiset käyttökerrat ovat kuin kehitystehtäviä, jotka jokaisen nuoren on käytävä läpi ja vielä mahdollisimman nuorena.

Sairastaminen eriarvoistui 1990-luvulla

Viime vuosikymmenen alussa Suomen terveydenhuollossa tapahtui useita tärkeitä muutoksia, joilla oli vaikutuksia myös erikoissairaanhoidon palveluihin, toteaa sairaalapalvelujen käyttöä tuloryhmittäin tutkinut Ilmo Keskimäki.

Terveyden edistäminen kunnissa vaatii tukea

Suomessa on lukuisia kuntia, joissa terveyden edistämisen asema ja koordinointi on sisällytetty yleisiin hallintotehtäviin ilman voimavaroja ja osaamista. Terveyden edistämisen hallinnollinen kokonaisvastuu on määrittelemättä.

Perheväkivaltaa sovitellaan yhä useammin

Asiantuntijat kritisoivat Suomessa yleistyvää perheväkivallan sovittelua. Toisin kuin monissa länsimaissa, yhä useammat perheväkivaltajutut päätyvät sovitteluun Suomessa.

Suomi henkirikosten määrässä yhä Länsi-Euroopan kärjessä

Suomessa henkirikosten taso on pitkään ja pysyvästi ollut Länsi-Euroopan keskimääräistä tasoa korkeampi. Ero esimerkiksi muihin Pohjoismaihin on kuitenkin koko ajan kaventunut.

Karhukanta kasvussa, susien määrä ennallaan

Suomen karhukanta on edelleen kasvussa. Petotutkimuksen maa- ja metsätalousministeriölle antamien tietojen mukaan viime talven todennäköinen karhukanta oli 1090 karhua, joilla oli 165 pentua.

Ennätyskalat uuteen rekisteriin

Ennätyskalojen rekisteröinti Suomessa uudistuu. Tiedot tämän vuosituhannen suurkaloista kootaan uuteen Suomen Suurkalarekisteriin.

Naturan maastoinventoinnit alkavat kesäkuussa

Natura 2000-verkostoehdotuksen täydentämiseen liittyvät maastotyöt ns. boreaalisella vyöhykkeellä aloitetaan kesäkuussa. Boreaalinen alue käsittää koko Suomen lukuun ottamatta aivan pohjoisinta Lappia.

Lappi panostaa nyt kesämatkailuun

Lappi on arvostetuin lomakohde Suomessa, ilmenee Taloustutkimus Oy:n tutkimuksesta, joka koski viime kesän kotimaisia matkailualueita ja -esitteitä. Tutkimuksessa viime vaiheessa mukana olleista lähes 4 000 vastaajasta peräti 87 prosenttia matkustaisi uudelleen Lappiin.

Kapearaiteinen rautatie aloittaa kesäkuussa Jokioisilla

Kapearaiteisen Jokioisten museorautatien liikenne alkaa jälleen kesäkuun alussa. Avajaisia vietetään kesäkuun neljäntenä, jolloin muun muassa valetaan uuden korjaamohallin peruskivi.

Kuusamoon kehitellään Lastenmaailmaa

Kuusamoon suunnitellaan lasten teemapuistoa, Lastenmaailmaa, jolla houkutellaan kaupunkiin entistä enemmän perhematkailijoita. Lastenmaailma tarjoaa pikkuväelle ohjattua toimintaa seikkailuineen ja yhdessä puuhasteluineen. Nykymenon mukaisesti Lastenmaailmaan voi piipahtaa myös Internetin kautta.

Panostus suuriin EU-hankkeisiin kannattaa

Valtiontalouden tarkastusviraston selvitys tukee EU:n komission esittämää kritiikkiä, jossa suomalaista ohjelmapolitiikkaa moititaan rahoituksen jakamisesta liian pieniin hankkeisiin.

Pitkään kasvavat metsät parempia hiilinieluja

Tuoreen tutkimuksen mukaan metsä ja puista valmistettavat tuotteet sitovat ilmastoa muuttavaa hiiltä eniten, kun puu korjataan 90 vuoden välein. Tämä on nykyäänkin suositeltu korjuuväli.

Sivun alkuun