Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Jolon saaren kristityt elävät pelossa



Etelä-Filippiineillä sijaitsevan Jolon saaren kristityt elävät eristyksissä saaren muslimiväestöstä. Reilun puolen miljoonanasukkaan saarella asuu vain noin 4 000 kristittyä.


Kristittyihin lukeutuva Eleanor Mitra kertoo elinpiirinsä rajoittuvan kotiin, työpaikkaan ja kirkkoon.
- Toivoisin, että voisin kävellä yhtä vapaasti ulkona kuin lapsuudessani, hän kertoo.

Alueella vaikuttava Abu Sayyaf -muslimisissijärjestö on viiden viime vuoden aikana ottanut panttivangeiksi useita kristittyjä filippiiniläisiä ja murhannut yhden piispan.

Saari on saanut paljon huomiota kansainvälisessä uutisoinnissa sen jälkeen, kun alueen itsenäisyyttä vaativa sissijärjestö otti panttivangiksi myös ulkomaisia turisteja. Tällä hetkellä Abu Sayyaf pitää panttivankeinaan 21:tä ihmistä, joiden joukossa on myös kaksi suomalaismiestä.

Radikaalien muslimien mukaan rutiköyhä saari ei voi kehittyä niin kauan kuin se on osa Filippiinejä, jonka asukkaista enemmistö on katolilaisia.

Saaren asukkaista yli puolet on työttömiä, ja lukutaidottomuus on yleistä. Köyhyys aiheuttaa paljon sosiaalisia ongelmia.


Kristittyjen elämä muuttunut hankalammaksi

- Alueella on ollut lukuisia murhia, panttivankitapauksia, uhkailua ja kidutuksia, kertoo isä Romeo Saniel. Nykyään maakunta maksaa hänelle ja dominikaaninunnille ympärivuorokautisen vartioinnin.

Suurin osa Jolon kristityistä on pappeja, nunnia ja opettajia. Kristityt perheet asuvat lähellä toisiaan ja liikkuvat julkisilla paikoilla vain yhdessä.

Liikkuessaan ulkona he puhuvat paikallista kieltä Filippiinien kansalliskielen tagalogin sijasta, jotta heitä ei sekoitettaisi Filippiinien armeijan väkeen.

- Poikkeuslain aikaan vuosina 1972-86 armeija tappoi täällä suuren määrän muslimeja. Nämä nuoret sissit muistavat lapsuudestaan sotilaiden väärinkäytökset ja mahdollisesti perheenjäseniensä surmat. Nyt he kostavat, kertoo isä Romeo.


Muslimiopiskelijat suojelevat opettajiaan

- Viisi vuotta sitten kuulin, että minut aiotaan ottaa panttivangiksi, kristittyjen pitämän Notre Damen yliopiston johtaja Angel Bertomo kertoo.

- Sen jälkeen en ole liikkunut kampusalueen ulkopuolella. Yliopistolla on turvallista, sillä muslimiopiskelijat suojelevat koulun kristittyjä opettajia. Lähes kaikki koulun oppilaat ovat muslimeja.

Kaikesta huolimatta Jolon kristityt vakuuttavat, että välit tavallisiin muslimeihin ovat lämpimät. Nuoret muslimit ja kristityt liikkuvat vapaasti keskenään.

Silloin tällöin katolisella kirkolla vietetään sekahäitä. Tuolloin pariskunnan molemmat osapuolet pitävät yleensä oman uskontonsa.
- Me emme ole täällä tekemässä käännytystyötä, isä Romeo kertoo.

STT-IA
2.6.2000


Ulkomaat -sivulle