Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTamilisissien järjestö kuin ylikansallinen yritysOman valtion puolesta Sri Lankassa taisteleva tamilien sissijärjestö LTTE on kasvanut pienestä sissijärjestöstä laajaksi taisteluorganisaatioksi. Se toimii nykyisin lähes monikansallisen yrityksen tapaan hankkien varoja Internetin välityksellä ympäri maailmaa.


LTTE oli alkuaikoinaan 20 vuotta sitten muutaman kymmenen hengen piskuinen terroristiryhmä.

Nykyään LTTE:n joukoissa on tuhansia miehiä, naisia ja jopa pieniä lapsia. Joukoilla on muun muassa ilmantorjuntaohjuksia ja pitkän kantaman tykkejä sekä omat merivoimat.

Varoja järjestö kerää muun muassa Internetissä omilla kotisivuillaan. LTTE saa raha-avustuksia vuosittain miljoonien dollareiden edestä ympäri maailmaa asuvilta tamileilta.

Pelkästään Euroopassa ja Kanadassa on pakolaisina yli puoli miljoonaa tamilia.


LTTE:n kulttihahmo

LTTE:n johtaja Velupillai Prabhakaran on liikkeessä kulttihahmon asemassa. Prabhakaran syntyi vuonna 1954, neljä vuotta ennen kuin väkivaltaisuudet tamilivähemmistöä kohtaan alkoivat.

Teini-ikäisenä hän jätti koulun kesken ja liittyi LTTE:n edeltäjäjärjestöön TNT:hen.

Ilman Prabhakarania hajoaisi koko LTTE, sanoo entinen tamilisissi Dharmalingam Siddharthan, joka on nyttemmin siirtynyt poliittiseen toimintaan.

- Prabhakaran ei toimi poliittisesti. Ainoa mikä hänelle merkitsee jotain on hänen oma järjestönsä, kertoo Siddharthan.

Prabhakaranin LTTE:ssä on kova kuri. Miehet eivät saa tupakoida eivätkä käyttää alkoholia. Avioliitton saa solmia vain johtajan luvalla.

Jokaisen järjestön jäsenen sanotaan kantavan mukanaan syanidikapselia siltä varalta, että hallituksen joukot saavat heidät kiinni.


Oppi elokuvista

Prabhakaranin väitetään oppineen ampumaan katselemalla lännenelokuvia.

LTTE:stä kirjan kirjoittanut Rohan Gunarata uskoo, että Prabhakaran sai idean LTTE:n harrastamiin itsemurhapommi-iskuihin eräästä elokuvasta. Siinä murhaaja on kiinnittänyt itseensä pommin, joka räjähtää hänen ojentaessaan kukkia iskun kohteena olevalle poliittiselle johtajalle.

LTTE:n uskotaan järjestäneen itsemurhaiskun, joka surmasi Intian entisen pääministerin Rajiv Gandhin vuonna 1991. Myös Sri Lankan presidentti Ranashinghe Premada ja joukko muita johtavia poliitikoita ja armeijan johtohenkilöitä on kokenut saman kohtalon.


Rahat ulkomailta

Varoja järjestö kerää muun muassa Internetissä omilla kotisivuilla. LTTE saa raha-avustuksia miljoonien dollareiden edestä vuosittain ympäri maailmaa asuvilta tamileilta.

Osa varoista kerätään rikollisella toiminnalla. LTTE:n uskotaan olevan mukana mm. huumeiden salakuljetuksessa ja rahan väärentämisessä.

LTTE:n toimintaa ulkomailla johdetaan Pariisissa ja Lontoossa toimivista päämajoista.

STT-IKK
2.6.2000


Ulkomaat -sivulle