Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







SDP:ssä kuhisee

Yksi puolue, monta raidetta ja härkävaunu heittelehtii



Kannatuslukemiltaan suurimpana puolueena säilyneessä SDP:ssa kuhisee pinnan alla. Politiikan junaa vedetään ratapihan jokaiselle raiteelle niin, että härkävaunu heittelehtii.


Viime päivinä ristiriitaisten lausuntojen antajia on riittänyt: ulkoministeri Erkki Tuomioja, pääministeri Paavo Lipponen, veteraanipoliitikko Kalevi Sorsa, valtiosihteeri Raimo Sailas, kansanedustaja Leena Luhtanen.

Ahkerimpana on häärinyt ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka on joutunut lausuntojaan paikkaamaankin.

Tuomiojan aktiviteetti ei ole kohdistunut pelkästään omaan hallinnonalaan kuuluviin asioihin, vaan laajasti sisäpolitiikankin puolelle.


Erimielisyyttä verokevennyksistä

Toukokuun viimeisenä sunnuntaina Tuomioja puhui Tuusulan sosialidemokraattien 100-vuotisjuhlassa ja otti irti pääministeri Paavo Lipposen verolinjauksista.

Tuomioja suhtautui penseästi hallitusohjelmassa sovittua suurempiin verokevennyksiin. Näitä kevennyksiä oli nimenomaisesti esittänyt Lipponen muun muassa vappupuheissaan.

Tuomioja sanoi pohjoismaiseen, sivistyneeseen malliin kuuluvan laajan, julkisen sektorin kautta toteutetun sosiaaliturva- ja peruspalvelujärjestelmän, jonka rahoitus edellyttää verrattain korkeaa veroastetta.

- Hallitusohjelman mukainen tiukka taloudenpito mahdollistaa sen maltillisen alenemisen, eikä enempää ole perusteltua hyvinvointiyhteiskunnan rakenteita vaarantamatta tavoitella, Tuomioja sanoi.

Kalevi Sorsa hämmästeli viikontakaisessa Turun Sanomissa julkaistussa kolumnissaan politiikan kilpajuoksua, jossa mieluimmin kilvoitellaan verohelpotuksilla.

- Helpotukset puhaltaisivat tässä tilanteessa vain tulen inflaation kytevään koloon, Sorsa kirjoitti.

Ja kun vasemmistopoliitikot, Lipponen etunenässä, vaativat alennusta pieni- ja keskituloisten verotukseen, valtiosihteeri Raimo Sailas (sd.) ei tällaista veroalen kohdentamista pidä perusteltuna. Väli-Suomen sanomalehtien haastattelussa hän kannatti verotuksen alentamista kaikissa tuloluokissa.


Työsopimuslaki hiertää SDP:n sisälläkin

Toukokuun viimeisenä tiistaina sanomalehti Kalevassa julkaistussa haastattelussa Tuomioja puolestaan laukoo käsityksiään kiistaa herättäneestä työsopimuslain uudistuksesta.

Jutun mukaan Tuomioja oli sitä mieltä, että SDP:n ei pidä lähteä hallituksessa lipsumaan työsopimuslain uudistamisessa jo kerran tehdystä kompromissista.

Tuomioja joutui vielä samana päivänä paikkaamaan lausuntoaan. Julkisuuteen toimittamassaan tiedotteessa hän ilmoitti tuntevansa täyttä luottamusta työministeri Tarja Filatovin (sd.) johdolla tapahtuvaan asian valmisteluun ja olevansa valmis kannattamaan keskeisille osapuolille kelpaavia muitakin kompromisseja.

Omankin sektorinsa asioissa Tuomioja on joutunut likistyksiin, omiensa kanssa. Hän ehätti tuomitsemaan saksalaisen kollegansa ulkoministeri Joschka Fischerin puheet EU:n liittovaltiokehityksestä.

Maanantain Turun Sanomissa pääministeri Paavo Lipponen otti selvästi suvaitsevaisemman kannan Fischerin ajatuksiin kuin Tuomioja. Lipposen mukaan Fischerin avaus ansaitsee kiitoksen riippumatta siitä, mitä mieltä itse asiasta ollaan.

Fischerin liittovaltioideat ovat Lipposen mielestä radikaaleja, mutta niihin ei hänen mukaansa "vastata rakentavasti vain sanomalla ei-ei-ja-jälleen-kerran-ei", Lipponen kirjoitti kolumnissaan.


Pitääkö valtion omistaa?

Viikko sitten hallituksen iltakoulun pöydälle tuli kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreen (sd.) ehdotus, että valtio luopuisi kokonaan omistuksestaan eräissä valtionyhtiöissä.

Kuluneella viikolla hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätyi linjaukseen, jonka mukaan valtio voisi luopua omistuksestaan energiayhtiö Kemijoessa, kemianyhtiö Kemirassa, teräsyhtiö Rautaruukissa, metalliyhtiö Outokummussa ja teknisiin tarkastuksiin erikoistuneessa Inspectassa.

Hallituksen aikeet herättivät eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Leena Luhtasen (sd.). Hän vaatii hallitusta peruuttamaan aikeensa. Luhtasen mielestä ministeriön suunnitelma ei palvele maan eikä teollisuuden kokonaisetua, vaan heikentää valtion vaikutusmahdollisuuksia teollisuuspolitiikassa.

Valtionyhtiöitä koskevat lainmuutokset käsitellään eduskunnassa Luhtasen johtamassa valiokunnassa. Hän on myös SDP:n elinkeinopoliittisen työryhmän puheenjohtaja.


Hilpeä hajaannus vai tarkoituksellinen ratapihan täyttö?

Politiikan toimijat ja tarkkailijat ovat hämmästyneinä seuranneet SDP:n lausuntolinkojen toimintaa. Uteliaat kysymykset kuuluvat: onko SDP hilpeästi sekaisin vai onko kyseessä suunnitelmallinen vaunujen ajo ratapihan jokaiselle raiteelle.

- Pelkkää sattumaa, sanoo muuan hallitusta lähellä oleva taho Tuomiojan lausunnoista.

Totta onkin, että Tuomioja tuli viime viikonvaihteen liepeillä jakaneeksi useita lausuntoja ja haastatteluja. Virheriskikin kasvoi. Toisaalta useissa lausunnoissa oli joko ristiriita tai vähintäänkin paikattavaa verrattuna puoluejohdon näkemyksiin.

Verotusta ja työsopimuslakia koskeneet lausunnot puolestaan voi ennen SAK:n Kiljavalla kokoontuneen valtuuston kokousta annettuina nähdä suunniteltuina tyynnyttämään suurimman palkansaajakeskusjärjestön kokouslaineita. Voi nähdä…

Jälkikäteen annettuja lausuntoja puolestaan voi pitää kovasanaisena esiintyneen SAK:n jälkityynnyttelynä. SAK:han latoi seuraavan keskitetyn työmarkkinaratkaisun ehdoiksi työehtosopimusten yleissitovuutta koskevan säännöstön luomisen sekä puuttumattomuuden lakko-oikeuteen, myötätuntolakot mukaan lukien. Voi pitää…

- Demareiden on ollut pakko ajaa useammalla raiteella, jotta asiat saadaan läpi kertarutinalla. Tuomiojan lausunnot olivat tässä suhteessa suojanokitusta, sanoo muuan toinen hallitustyöskentelyä läheltä seuraava taho, joka uskoo lausuntojen tiettyyn suunnitelmallisuuteen.

Valtionyhtiöiden yksityistämistä koskenut Mönkäreen paketti puolestaan saanee liikkeelle muitakin kuin Luhtasen, sillä demarien eduskuntaryhmässä on suhteellisen vahva, markkinatalouteen vähemmän dynaamisesti suhtautuva joukko. Tästä on saatu viitteitä niin Soneran osakemyynnin, tielaitoksen organisaatiouudistuksen kuin postinkin toimintojen uudelleenjärjestelyn yhteydessä.

Vähemmän linjakkaista lausunnoista huolimatta (tai niiden ansiosta?) ja presidentinvaalien jälkimainingeissa SDP kuitenkin kulkee mielipidemittausten kärjessä. Vielä.

ILPO KIURU
2.6.2000


Politiikka -sivulle