Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysHelsinki on sinkkunaisten kaupunkiHelsinki on sinkkunaisten kaupunki verrattuna rajantakaiseen metropoliin Pietariin. Nuorista, 20-24-vuotiaista helsinkiläisnaisista aviosäätyyn on ehättänyt vain seitsemän sadasta, kun Pietarissa vastaava luku on 40 prosenttia.


Ero pysyy korkeana iän karttuessakin. Pääkaupunkimme 30-34-vuotiaista naisista on naimisissa 38 prosenttia, kun samanikäisistä pietarittarista vihillä on käynyt jo kolme neljästä.

Ensimmäiset lapset hankitaan Helsingissä niin ikään myöhemmin kuin Pietarissa.

Sekä Helsinki että Pietari ovat naisten kaupunkeja. Pietarissa kymmentä naista kohti löytyy vain kahdeksan miestä, Helsingissä yhdeksän. Naisenemmistön yksi syy on naisten pidempi elinikä molemmissa kaupungeissa.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tilastojulkaisusta nimeltä Naiset ja miehet Helsingissä ja Pietarissa 2000. Se on Helsingin kaupungin tietokeskuksen ja Venäjän tilastoviraston Pietarin komitean viimeisin yhteistuote. Julkaisun teemana on naisten ja miesten tasa-arvo - elinolojen erot tilastojen avulla kuvattuna.


Helsingissä joka toinen asuu yksin

Helsingissä lähes joka toinen asuu yksinään. Peräti 47 prosenttia kotitalouksista on yhden hengen kotitalouksia, kun Pietarissa yksin elää vain joka viides (21 prosenttia).

Pietarissa on tuntuvasti enemmän suurperheitä kuin Helsingissä. Pietarin kaikista kotitalouksista 29 prosenttia elää asuinyhteisöissä, joiden ytimen muodostaa perhe ja lisäksi sukulaisia tai sukuun kuulumattomia.

Helsingissä suurperheiksi luettavia ruokakuntia on vain kahdeksan prosenttia.


Työikäiset miehet kuolemanvaarassa

Työikäisten miesten kuolemanvaaraa mittaava tunnusluku on sekä Helsingissä että Pietarissa jopa yli kaksinkertainen oman kaupunkinsa naisiin verrattuna.

Erityisesti tapaturmat, väkivaltatilanteet sekä verenkiertoelinten sairaudet ovat useammin kohtalokkaita työikäisille miehille kuin naisille.

Helsingissä syntyneet tytöt ja pojat voivat odottaa elävänsä pidempään kuin pietarilaiset. Helsinkiläistyttöjen elinikäodote on noin 80 vuotta, pietarilaistyttöjen kuusi vuotta vähemmän. Helsinkiläispojilla vastaava luku on 73 vuotta ja Pietarin pojilla 64.

Pietarin synkimmät vuodet ovat kuitenkin jo takana päin, sillä odotettavissa oleva elinikä on pidentynyt jo neljän vuoden ajan.


Perinteiset työtehtävät

Niin miehet kuin naiset valitsevat ammattinsa sukupuolensa perinteisiltä toimialoilta molemmissa kaupungeissa.

Naiset ovat selkeästi enemmistönä terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden, koulutuksen sekä rahoituksen toimialoilla.

Miehet hakeutuvat kernaimmin kuljetuksen, liikenteen, teollisuuden ja rakentamisen pariin. Myös ammattiin tai tutkintoon johtavan koulutuksen valinta noudattelee samaa linjaa.

STT-IKK
2.6.2000


Ajassa -sivulle