Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTapahtui näinä päivinä...Eutanasia kansainvälisillä vesillä suunnitteilla

Australialainen lääkäri Philip Nitschke aikoo kiertää maansa eutanasian kieltävää lakia. Hän antaisi kuolinapua kansainvälisille vesille ankkuroidulla sairaalavarustellulla laivalla.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana noin 200 ihmistä on ottanut yhteyttä Nitschkeen toivoen apua "rauhallisessa kuolemassa", joten hän uskoo kiinnostuneita riittävän.

Nyt etsitään rahoitusta ja porsaanreikää laeissa. Nitschke suoritti myös maailman ensimmäisen laillisen eutanasian syksyllä 1996. Myöhemmin toimenpide kiellettiin.


Koirien uimahalli Tanskaan

Tanskassa on avattu Euroopan suurin koirien uimahalli. Karvakuonojen uimapalatsi toimii Nyborgin lähistöllä.

Uimahalli on tarkoitettu esimerkiksi koirille, joilla on selkäongelmia. Myös urheilulajeja varten harjoitettavat haukkujat hyötyvät vesivalmennuksesta.

Koirat polskivat hallissaan lokoisasti 28 asteen lämpöisessä kloorivedessä. Ihmisilläkin on pääsy altaisiin, jos he valmentavat tai hoitavat polskivia eläimiä. Koiran puolen tunnin uimavuoro maksaa hallissa 50 Tanskan kruunua (40 mk).


Maailman korkein hiekkalinna Varkauteen

Varkauteen on alettu rakentaa maailman korkeinta hiekkalinna. "Tyyskän tornin" tavoitekorkeus on 10,5 metriä. Warkauden Portin pihalle nousevan hiekkalinnan on määrä olla valmis 18. kesäkuuta.

Pikkupoikien unelmalinnan rakennusaineina käytetään oikeaoppisesti vain hiekkaa ja vettä. Rakentamisessa ei käytetä konevoimaa, vaan hiekka lapioidaan muotteihin.

Linnan valmistumista voi seurata Internetin http://members.xoom.com/hukka/ -osoitteessa.


Tanskalaispoliitikot tutustuvat Lontoon käymälöihin

Tanskalainen Århusin kaupunki lähettää peräti kymmenen poliitikon valtuuskunnan tutustumaan Lontoon julkisiin käymälöihin.

- On tärkeää, että saamme Århusiin oikein malliset käymälät. Siksi käymme paikan päällä katsomassa, miten maksulliset käymälät toimivat Lontoossa, valtuuskuntaa johtava kaupunginvaltuuston jäsen Hans Schiött selvittää Århus Stiftstidende -lehdessä.

Uusien vessojen toimittaja on Schiöttin mukaan jo valittu. Lontoon-matkan pitäisi kuitenkin auttaa poliitikkoja päättämään, tilataanko Århusin keskustaan myös vammaisille soveltuvia vessoja, vai riittävätkö hieman ahtaammiksi mitoitetut tilat.

Kymmenen upouuden käymälän on määrä olla käyttövalmiina ensi vuonna.


Egyptin hallitus kännykkäpaitsiossa

Jos et maksa kännykkälaskujasi, palvelut loppuvat, vaikka olisit valtion hallitus. Tämän sai tuta Egyptin hallitus, jonka instituutioilta katkaistiin matkapuhelinpalvelut maksamattomien laskujen vuoksi.

Päivälehti al-Alam al-Youm kertoi, että puhelinyhtiö Egypt Telecom katkaisi hallitustahoilta kahden keskeisen operaattorin palvelut.

- Pääministeri Atef Obeidin oli puututtava asiaan henkilökohtaisesti. Hän kehotti kaikkia hallituksen virastoja maksamaan matkapuhelinlaskunsa, lehti kertoi.

Egyptin hallitustahojen kännylaskut kohosivat tammikuun ja huhtikuun välillä 37 miljoonaan puntaan (354 mmk).


Isällä rahapula - lapset jäivät sairaalaan

Vastasyntyneet kaksoset ovat odottaneet isäänsä noutamaan heitä jo liki kahden kuukauden ajan yksityissairaalassa Kairossa Egyptissä. Kyse ei ole isän hylkäämistä lehtolapsista, vaan rahapulasta.

Isän mukaan hänellä ei ole mitään mahdollisuutta maksaa liki 3 500 dollariin (vajaaseen 22 500 markkaan) kohoavaa sairaalalaskua. Hageriksi ja Sayyediksi ristityt lapset syntyvät näet ennen aikojaan ja joutuivat keskoskaappiin, mikä tuli kalliiksi.

Kaksosten isä, Ahmed Sayyed, väittää, että häneltä ei kysytty halaistua sanaa poikien hoidosta. Isä on kääntynyt hädässään myös maan terveysviraston puoleen, joka asiasta kertoneen al-Usby -viikkolehden mukaan ehdotti, että isä yksinkertaisesti "pihistäisi lapsensa sairaalasta".

Egyptin valtio korvaa sairaalakulut vain terveysministeriön ylläpitämissä sairaaloissa.

Koonnut: IA
2.6.2000


Ulkomaat -sivulle