Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysYhdysvallat kamppailee öljyriippuvuutta vastaanYhdysvalloissa kiistellään laajasta lakipaketista, jonka avulla pyritään vähentämään maan riippuvuutta tuontiöljystä.


Lakiesityksen avulla koetetaan saada tuontiöljyn tarve laskemaan nykyisestä 56 prosentista 50 prosenttiin seuraavan 10 vuoden aikana.

Republikaanien kasaama lakipaketti sisältää kuitenkin lukuisia erittäin kiistanalaisia kohtia ja siihen on tehtailtu myös melkoinen määrä lisäyksiä.

Esityksen mukaan kotimaista öljyntuotantoa pitää lisätä kaikin mahdollisin tavoin, esimerkiksi antamalla verohelpotuksia pienille öljyntuottajille.

Republikaanit himoitsevat myös Alaskan laajan luonnonsuojelualueen öljyvaroja. Alueella on jopa noin 16 miljardin tynnyrin verran öljyä, mikä on huomattavasti enemmän kuin aiemmin oletettiin. Presidentti Bill Clinton sekä luonnonsuojelijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että alueen herkkä luonto ei kestä poraustoimia.

Yhdysvalloissa ollaan huolissaan siitä, että maa on riippuvainen öljyntuottajajärjestö OPECin hinnoittelu- ja tuotantopolitiikasta. Öljyn hinnan nousun aiheuttamat ennätyskorkeat bensiinin hinnat harmittavat amerikkalaisia, sillä kesä on vilkkainta autoiluaikaa.


Ydinvoimasta pelastus

Esityksessä korostetaan myös maakaasun käytön lisäämistä sekä uusiutuvan energian käyttöä. Republikaanisen senaattorin Peter G. Fitzgeraldin mukaan uusiutuvan energian käytössä on mentävä kuitenkin pidemmälle.

Hän vaatii, että lakipakettiin tehdään lisäys, jonka mukaan liittovaltion ostamasta energiasta ainakin kolme prosenttia on tultava ns. vihreästä energiasta eli vaikkapa vesi-, tuuli-, tai aurinkovoimasta. Fitzgeraldin mukaan jo 40 voimalaa ympäri Yhdysvaltoja käyttää uusiutuvaa energiaa tuotannossaan.

Lakipakettiin sisältyy myös ydinvoiman käytön tehostaminen. Ydinenergiaa valvovien viranomaisten on raportoitava mahdollisuuksista lisätä voimalaitosten tuottavuutta ja tehokkuutta.

Samalla ryhdytään tutkimaan entistä perusteellisemmin käytettyä ydinpolttoainetta. Esityksen mukaan uusi virasto ryhtyisi selvittämään käsittelyä, kierrätystä ja säilytystä.

Nykyisellään Yhdysvaltojen energiasta 20 prosenttia tuotetaan ydinvoimalla. Kotimaisen energiantuotannon tehostaminen vaatii myös hiilivoimaloiden käytön lisäämistä.


Mistä energiaa?

Senaatin energiakomitean puheenjohtaja, republikaanien Frank Murkowski suomii myös nykyisiä määräyksiä ydinvoimajätteen säilytyksestä sekä ilmansuojelumääräyksiä, jotka aiheuttavat ongelmia hiilivoimaloille.

Hänen mukaansa Clintonin hallinto ei ole pystynyt vastaamaan ongelmiin.
- Mistä energiaa otetaan, jos hiili- ja ydinvoimaloita on suljettava ympäristön suojelemiseksi? hän kysyy.

Murkowski pelotteleekin amerikkalaisia sillä, että energiakiistat aiheuttavat laajoja sähkökatkoja kesällä, kun voimaloiden kapasiteetti loppuu kesken.

Huippuhelteillä kotien ja työpaikkojen ilmastointilaitteet syövät valtavan määrän sähköä. Jo tänä keväänä Kaliforniassa helteiden yllättäessä oltiin pulassa sähköntuotannon riittävyyden kanssa.

Republikaanit ovat toivoneet saavansa lakipakettinsa senaatin käsittelyyn vielä tämän vuoden puolella, mutta siltä puuttuu toistaiseksi läpimenoon tarvittava kannatus.

STT-MH
2.6.2000


Talous -sivulle