Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysYhdysvaltojen tärkeimpien virastojen turvatoimet surkeitaYhdysvaltojen tärkeimpiin virastoihin pääsee sisään lähes kuka hyvänsä, väittää kongressin tutkimusraportti.


Väärennetyillä henkilöllisyystodistuksilla ja kulkuluvilla varustelut liittovaltion tutkijat pääsivät sisään ensi yrittämällä lähes kaikkiin haluamiinsa paikkoihin, esimerkiksi ulkoministeriöön, Pentagoniin eli puolustusministeriöön, liittovaltion poliisin eli FBI:n päämajaan ja keskustiedustelupalvelu CIA:n tiloihin.

Tutkimuksen mukaan kaikkiin kohteisiin olisi voitu viedä sisään ilman ongelmia aseita, kuuntelulaitteita, räjähteitä yms. Väärillä tunnuksilla pääsi myös vaivatta hyvin lähelle mm. ministereiden ja johtajien huoneita.

Poliiseiksi naamioituneet tutkijat pääsivät sisään oikeusministeriöön pakettiautolla, vaikka he olivat ilmoittaneet olevansa aseistettuja. Turvasääntöjen mukaan myös poliisien olisi pitänyt luovuttaa aseensa ennen rakennukseen menoa.


Tunnusten tehtailu pelottaa

Turvaselvityksellä haluttiin tutkia, millainen uhka varastetut ja väärennetyt kulkuluvat henkilöpaperit ovat turvallisuudelle.

Erilaisia henkilötunnuksia ja -kortteja saa hankittua nykyisin erittäin helposti ja halvalla vaikkapa Internetistä. Tulokset olivat huolestuttavia.

- Kukaan ei asettanut kertaakaan kyseenalaiseksi agenttien väärennettyjä henkilökortteja tai virkamerkkejä, todettiin raportissa.

- Olen yllättynyt, että he pääsivät niin moniin paikkoihin, kommentoi oikeusministeri Janet Reno selvitystä.

Raportin tulosten tultua tietoon turvatoimia tiukennettiin välittömästi Pentagonissa, oikeusministeriössä ja FBI:n päärakennuksessa.

Ulkoministeri Madelaine Albright on jo aiemmin ripittänyt tiukasti omaa virastoaan löysistä turvatoimista. Ministeriöstä on löydetty kuuntelulaite ja yksi salaista tietoa sisältävä kannettava tietokone on hukassa.

Jonkin aikaa sitten havaittiin, että 15 muutakin ministeriön sylimikroa oli tietymättömissä.

STT-IA
2.6.2000


Ulkomaat -sivulle