Lehmät vähenevät, lihantuotanto alenee
Naudanlihan tuonti kasvussa
Naudanlihaa joudutaan tuomaan ulkomailta vuosi vuodelta enemmän, ellei erikoistumista naudanlihan tuotantoon saada elpymään. Kysyntää kotimaiselle naudanlihalle olisi, sillä hullun lehmän tauti ja rehuskandaalit lietsovat edelleen epäluuloa tuontilihaa kohtaan.
Naudanlihan kotimaisen kulutuksen arvioidaan asettuvan
lähivuosina noin 90 miljoonan kilon tienoille vuodessa, ja
optimististen ennusteiden mukaan tuotanto on kuluvan
vuosikymmenen lopulla 70 miljoonan kilon paikkeilla.
Ennen
vuosituhannen vaihdetta tuotanto oli noin 93 miljoonaa kiloa
vuodessa.
Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos laskee
rakennekehitysarviossaan, että jopa kolmannes naudanlihasta
jouduttaisiin tuomaan vuonna 2008.
Kotimaisen naudanlihan tuotannon lasku johtuu pohjimmaltaan
siitä, että Suomessa naudanlihaa tuotetaan pääasiassa
maidontuotannon ohessa.
Suomessa ei ole perinteisesti ollut
suuria liharotuisia nautakarjoja. Naudanlihan tuotannosta 93
prosenttia perustuu lypsylehmiin ja vain seitsemän prosenttia
emolehmiin.
- Lypsylehmien lukumäärä alenee joka vuosi, sillä lehmän
keskituotoksen noustessa lehmiä tarvitaan yhä vähemmän
Suomen maitokiintiön täyttämiseen, muistuttaa
maatalousylitarkastaja Pekka Sandholm maa- ja
metsätalousministeriöstä.
Ja kun lehmien määrä laskee, naudanlihan tuotantoon
tarvittavia vasikoita syntyy entistä vähemmän. Naudanlihan
tuotanto alenee tämän vuoksi parin prosentin vuosivauhtia.
Maitotilat luopumassa
lihan oheistuotannosta
Naudanlihan tuotanto laskee jyrkemmin, jos maitotilat päätyvät
laittamaan naudat vasikkana teurastamoon. Tutkimusjohtaja
Anne Kallinen Elintarviketieto Oy:stä puhuu jo kriisistäkin, sillä
lypsykarjatilat tarjoavat nyt myyntiin enemmän vasikoita kuin
niille olisi ottajia.
- Nautatiloilla on nyt murros käynnissä. Lypsykarjatilat, jotka
ovat tuottaneet maidontuotannon ohessa vasikat ja
teurasnaudat, haluavat keskittyä maidontuotantoon ja myydä
vasikat pois, sanoo Kallinen.
Ongelmana on, ettei vasikoille löydy ottajia. Vasikoita
vastaanottavia, lihantuotantoon keskittyviä tiloja ei ole
tarpeeksi.
Kallisen mielestä tilannetta voidaan pitkällä tähtäimellä
helpottaa ainoastaan siten, että tukipolitiikalla kannustetaan
perustamaan naudanlihan tuotantoon erikoistuvia tiloja.
- Viime vuonna noin 40 prosenttia kaikesta nuoren naudan
tuotannosta kasvoi lypsykarjatiloilla. Jos tilat luopuvat siitä,
yhtäkkiä tai vähitellen, täytyy naudanlihan
tuotantokapasiteettia löytyä jostakin.
- Jos sitä ei löydy ja usko
eläinvälityksen toimivuuteen häviää, silloin vasikat
teurastetaan ja sitä kautta naudanlihan tuotanto voi pudota
enemmänkin, Kallinen arvioi.
Emolehmäkiintiö
huomattavan vajaa
Päinvastoin kuin maitokiintiö, Suomelle asetettu
emolehmäkiintiö on kaukana täyttymisestä. Suomessa on noin
29 000 emolehmää, kun EU:n asettama kiintiö on 50 000.
Emolehmiä pidetään noin 3 000 tilalla, ja päätuotantosuuntana
lihantuotanto on noin 1 700:lla tilalla.
Naudanlihan tuotantoon erikoistuminen ei innosta tuottajia,
sillä alan kannattavuus on ollut heikko. EU:n ja valtion varoista
maksettavat tukipalkkiotkaan eivät ole tarpeeksi suuria
kannustamaan tuottajia.
Jaostopäällikkö Timo Mikkilä MTK:sta
arvioi, että nykyisillä tukiehdoilla myös emolehmätuotanto
vähenee tulevina vuosina.
Alan ongelmia on muun muassa hidas pääomakierto. Lehmä saa
vasikan kerran vuodessa ja sen kasvattaminen teuraskuntoon
vie puolitoista vuotta.
Kannattava emolehmätuotanto edellyttää keskimääräistä
lypsykarjakokoa monta kertaa suuremman eläinmäärän, mikä
asettaa omat vaatimuksensa muun muassa
tuotantorakennuksille.
STT-IA
24.3.2000
Kotimaa -sivulle
|