Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Putinin joukkue joutuu toteuttamaan lupaukset



Venäjän presidentinvaalit sunnuntaina voittanut Vladimir Putin joutuu nyt lunastamaan vaalilupauksensa. Moskovassa todetaan, ettei Putin itse asiassa luvannut paljon. Silti hänelle ei ennusteta helppoja aikoja presidenttinä.


Uusi presidentti astuu virkaansa toukokuun alussa ja hänen ensimmäinen tehtävänsä on uuden hallituksen muodostaminen. Pääministerilleen presidentin pitää hankkia myös parlamentin alahuoneen, duuman kannatus. Muut ministerit presidentti voi nimittää parlamenttia kuulematta.

Venäjän keskusjohtoinen hallintojärjestelmä edellyttää toimiakseen, että presidentillä on joukkue, joka toimii hänen toiveittensa mukaisesti. Siksi hallituksessa on odotettavissa muutoksia.


Vaikea pääministerin valinta

Monet uskovat, että Putin haluaa pääministeriksi hallituksen ensimmäisen varapääministerin Mihail Kasjanovin. Kasjanov on viime kuukausina usein hoitanut pääministerin tehtäviä, kun Putin on keskittynyt presidentin tehtäviin.

Kasjanov tunnetaan lännessä Venäjän lainaneuvottelijana. Hän on sopinut lainojen uudelleenjärjestelyistä, jotta takaisinmaksu ei kaataisi Venäjän koko taloutta.

Kaikkia kiinnostaa nyt se, pystyykö Putin irtautumaan Boris Jeltsinin entisestä lähipiiristä ja erityisesti talouden mahtimiehistä, oligarkeista. Kasjanovia pidetään oligarkkien luottomiehenä, joten hänen nimittämisensä pääministeriksi ei riippuvuutta poistaisi.

Yhtenä pääministeriehdokkaana on mainittu Putinille talousohjelmaa laativa German Gref. Hän ei ole ollut mukana politiikassa mutta taloudessa hän voisi toteuttaa itse laatimaansa ohjelmaa.

Putinin luottomiehiin kuuluu monia entisiä vakoilijoita ja heitä tulee varmasti uuteen joukkueeseen. Sisäministeri Vladimir Rushailo ja turvallisuuspalvelun FSB:n päällikkö Nikolai Patrushev ovat jo nyt joukkueessa.

Turvallisuusneuvoston sihteerillä Sergei Ivanovilla on hyvät edellytykset ylennykseen, samoin FSB:n apulaisjohtajalla Viktor Tsherkesovilla.


Mistä rahat lupauksiin?

Putin on antanut vaalien alla joitakin lupauksia, jotka hänen joukkueensa pitää nyt lunastaa.

Hän on luvannut nostaa huhtikuun alusta valtion työntekijöiden palkkoja 20 prosentilla, maksaa valtion velat alueille ja nostaa vuoden lopulla eläkkeitä. Valtion tilauksia aseteollisuudelle hän on luvannut nostaa 50 prosentilla.

Monista lupauksista oli kuitenkin päätetty jo ennen Putinin tuloa pääministeriksi. Osa lupauksista sisältyy tämän vuoden budjettiin. Näin ollen Putin ei ole oikeastaan uusia lupauksia edes tehnyt ja entisten hoitamiseksi on rahat budjetissa.

Vaikeinta hänen ja hallituksen on varmaan hoitaa Tshetshenian jälleenrakentaminen, jonka pitäisi alkaa heti sotatoimien loputtua. Siihen Putin on luvannut käyttää 10 miljardia ruplaa (noin 2,2 miljardia Suomen markkaa) mutta sillä rahalla tuhoja korjataan vain vähän.

Venäjän taloustilanne on kuitenkin nyt Putinille suotuisa. Teollisuustuotanto on kasvussa, inflaatiovauhti on hidastunut ja rupla on vakaa. Tärkeintä Venäjän taloudelle on kuitenkin edelleen se, että suhteet länsimaisiin luotonantajiin ovat kunnossa.

***


Presidenttiys kruunaa Putinin nopean nousun

Kun Venäjän silloinen presidentti Boris Jeltsin viime vuoden elokuussa nosti Vladimir Putinin maansa pääministeriksi, oli Putin useimmille venäläisille vain tuntematon ex-vakooja.

Kun Jeltsin ilmoitti Putinin olevan hänen oma suosikkinsa seuraavaksi presidentiksi, vain kaksi prosenttia äänestäjistä oli mielipidemittausten mukaan samaa mieltä.

Vain runsaat puoli vuotta myöhemmin Putin on nyt valittu Venäjän presidentiksi. Putinin nousu on ollut huikean nopea.

Putin, 47, on vedonnut äänestäjiin dynaamisuudellaan. Edeltäjäänsä Jeltsiniin verrattuna hän suorastaan puhkuu nuorekkuutta ja toimintatarmoa.

Vaalien alla Putin on näyttäytynyt televisiossa milloin hävittäjäkoneen kahvoissa, milloin judomatolla.


Romantiikka ajoi KGB:hen

Putin syntyi lokakuussa 1952 Leningradissa eli nykyisessä Pietarissa. Hänen oman kertomansa mukaan romantiikka ja isänmaallisuus saivat hänet jo nuorukaisena tarjoutumaan salaisen poliisin KGB:n palvelukseen.

KGB:llä ei kuitenkaan ollut vielä käyttöä koulupojalle, joka sai kehotuksen opiskella oikeustiedettä ja tulla sitten uudestaan tyrkylle. Putin teki näin ja valmistui 1975.

Sen jälkeen nuoruudenhaave toteutui, ja Putin siirtyi KGB:n palvelukseen. Vuonna 1985 hänet sijoitettiin viideksi vuodeksi Dresdeniin, DDR:ään.

Hieman kotimaahan paluun jälkeen Putin siirtyi Pietarin kaupungin palvelukseen. Vuonna 1994 hänestä tuli Pietarin varakaupunginjohtaja, jonka vastuulla olivat kaupungin kansainväliset yhteydet.

Kaupunginjohtaja Anatoli Sobtshakin vaalitappion jälkeen Putin rekrytoitiin Kremliin, missä hän johti Jeltsinin hallinnon omaisuuden hoitoa. Heinäkuussa 1998 Jeltsin nimitti Putinin KGB:n seuraajaorganisaation FSB:n johtajaksi.

Maaliskuussa 1999 Jeltsinin luottamus hiljaiseen työmyyrään näkyi jälleen, kun Putinista tuli Jeltsinin turvallisuuneuvoston sihteeri. Elokuussa 1999 Putin nousi pääministeriksi ja vuodenvaihteessa virkaatekeväksi presidentiksi Jeltsinin erottua.

Putin on ollut naimisissa vaimonsa Ljudmilan kanssa vuodesta 1983. Avioparilla on kaksi tytärtä.

STT-IA
27.3.2000


Ulkomaat -sivulle