Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSTTK:n Mäenpää

Hyvinvointiyhteiskunta turvattava budjetissaSTTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd.) pitää hyvinvointiyhteiskunnan turvaamista ensi vuoden budjetin valmistelussa keskeisimpänä asiana.


Mäenpään mielestä talouspolitiikan keskeisenä tavoitteena on edelleen pidettävä työllisyyden parantamista. Hän huomauttaa julkisen talouden ylijäämän kasvavan voimakkaasti tänä vuonna talouskasvun myötä verotulojen kasvaessa ja menojen pienentyessä.

- Julkinen talous sallii nykyisellään palkansaajien verotuksen keventämisen, valtion velan lyhentämisen ja investoinnit tulevaisuuteen. Lisäksi voidaan turvata hyvinvointipalvelujen lisärahoitus, Mäenpää toteaa.

Talouden ylikuumenemisvaaran vuoksi finanssipolitiikassa tarvitaan hänen mielestään suhdannetilanteen mukaisesti suhteellisen tiukkaa linjaa.

- Tämä ei kuitenkaan saa merkitä leikkauksia julkisiin palveluihin, sosiaaliturvaan tai julkisen sektorin henkilöstön asemaan.

Hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen ja sosiaalisten tulonsiirtojen turvaamiseksi on STTK:n puheenjohtajan mielestä varattava budjetissa riittävät määrärahat.

- Kunnalliset peruspalvelut on turvattava ja syrjäytymistä ehkäistävä sosiaalisilla tulonsiirroilla. Aktiivisen työvoimapolitiikan rahoitusta on lisättävä rakenteellisen työttömyyden ongelmien vähentämiseksi.


Verokevennykset hallitusohjelman mukaisesti

Mäenpään mielestä verokevennyksiä on toteutettava hallitusohjelman mukaisesti ja mahdollisuuksien mukaan työmarkkinaratkaisujen yhteydessä työllisyyttä edistävällä tavalla. Kevennyksissä on otettava huomioon erityisesti keskituloiset palkansaajat.

Budjetin laatijoille Mäenpää antaa ohjeita myös valtionyhtiöiden myynnistä.

- Hallituksen mahdollisesti saamista lisävaltuuksista huolimatta valtion yhtiöiden myymisellä ei ole mitään kiirettä vaan valtion yhtiöiden myynnissä tulee edetä harkiten. Jokaisen yksityistettävän yrityksen osalta on selvitettävä erikseen yksityistämisen vaikutukset erityisesti henkilöstöön.

Valtionyhtiöistä saatavat myyntitulot Mäenpää käyttäisi erityisesti Suomen teollisen pohjan vahvistamiseen, mikä osaltaan luo uusia työpaikkoja.

- Teollisen toiminnan edellytysten varmistamiseksi on lisättävä infrastruktuuri-investointeja tie-, rautatie- ja tietoliikenneyhteyksiin, Mäenpää sanoo lisäten vaatimuslistaan myös riittävien määrärahojen varaamisen asuntotuotantoon ja opintotuen jälkeenjääneisyyden korjaamiseen.

IKK
30.6 2000


Politiikka -sivulle