Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Teollisuus aikoo edelleen panostaa puuenergiaan



Teollisuus panostaa jatkossakin puuenergian käytön lisäämiseen. Tästä keskeisenä osoituksena ovat ajankohtaiset voimalaitoshankkeet, joissa useissa puu on merkittävä energianlähde, TT:n energiapoliittinen asiamies Jouni Punnonen sanoo.


Teollisuuden osuus puuperäisten polttoaineitten käytöstä oli Suomessa viime vuonna noin 80 prosenttia. Puolet teollisuuden käyttämästä polttoaineesta oli puuta.

- Puun ja muiden uusiutuvien energialähteiden lisäämisen ohella tarvitaan kuitenkin varsinkin sähkön tarpeen kasvun kattamiseksi myös muita vaihtoehtoja, Punnonen sanoo.

Huolimatta jatkuvasta energiatehokkuuden parantamisesta teollisuuden energian ja erityisesti sähkön tarve tulee jatkossakin kasvamaan tuotannon kasvun ja yhä laadukkaampien lopputuotteiden tekemisen myötä.


Sähkön lisätarpeesta 1-2 Twh puulla

Teollisuuden sähkön tarpeen arvioidaan kasvavan noin 9 terawattituntia nykytasolta vuoteen 2010 mennessä. Puun käytön lisäämisellä voidaan Punnosen arvion mukaan tästä sähkön lisätarpeesta tyydyttää kannattavasti 1-2 terawattituntia.

Suomen teollisuus on jo vuosikymmenien ajan hyödyntänyt puuta sekä tehokkaassa yhdistetyssä sähkön ja lämmön tuotannossa että myös erillisessä lämmön tuotannossa. Alustavien tietojen mukaan teollisuus käytti puuta viime vuonna 54,6 terawattituntia eli noin 46 prosenttia koko polttoaineen käytöstään. Luonnollisista syistä puun energiakäyttö on painottunut metsäteollisuuteen.

- Puuta tulee jatkossakin käyttää ensisijaisesti jatkojalostukseen metsäteollisuuden raaka-aineena ja hyödyntää sivutuotteena syntyvät puutähteet kokonaisuudessaan energiantuotannossa. Näin puun käyttö energiatuotannossa kasvaa tuotannon lisääntyessä paperi- sekä saha- ja levyteollisuudessa, Punnonen sanoo.

Puun energiakäyttöä voidaan lisätä hyödyntämällä hukkarunkopuuta, latvusmassaa ja pienläpimittaista kokopuuta. Metsäteollisuus on selvittänyt näitä puun käytön lisäysmahdollisuuksista.


Puun energiakäytön tulokset nähtävissä

- Tulokset ovat jo nyt nähtävissä ajankohtaisissa voimalaitoshankkeissa, esimerkiksi Alholmens Kraft, Kymin Voima ja uusi Myllykosken voimalaitos käyttävät merkittävästi puuta energialähteenä, Punnonen toteaa.

Kauppa- ja teollisuusministeriön uusiutuvien energialähteiden edistämisohjelma esittää teollisuuden osalle puun energiakäytön lisäämistä vielä kuudella terawattitunnilla nykytasolta. Teollisuuden omien selvitysten mukaan hyödyntämispotentiaali on 3-4 terawattituntia.

- KTM:n tavoite onkin varsin haastava ja edellyttää sekä teollisuuden omaa aktiivisuutta että julkisen vallan panostusta tavoitteen saavuttamiseksi, Punnonen arvelee.

Punnosen mielestä metsähakkeen käytön lisäämisen ehdoton edellytys on sen kilpailukyvyn vahvistaminen.

- Tämä edellyttää merkittävää panostusta koko puuenergian tuotantoketjun kehittämiseen niin itse hakepuun tuotannossa, sen logistiikassa kuin energiantuotannon teknologiassakin, hän sanoo.

Panostusta tarvitaan myös sekä energiapuun laadun että ympärivuotisen saatavuuden parantamiseksi.

IKK
30.6.2000


Talous -sivulle