Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tuliaispirtun tuonti aiotaan tukahduttaa lainmuutoksella



Viime vuonna korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä vapautunut pirtun maahantuonti aiotaan kieltää lainmuutoksella, joka palauttaa alkoholijuomien alkoholipitoisuuden ylärajan.


Valtioneuvosto hyväksyi esityksen alkoholilain muuttamisesta torstaina. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, mutta siihen kuluu aikaa jo eduskunnan kesälomienkin vuoksi.

Lainmuutoksen jälkeen yli 80-prosenttiset alkoholijuomat katsottaisiin jälleen väkiviinaksi, jonka maahantuonti ja hallussapito on luvanvaraista. Käytännössä tämä tarkoittaisi, ettei ulkomaanmatkoilta voisi enää tuoda laillisesti pirtulitraa yhden litran väkevien kiintiössä.

Lainmuutoksella on tarkoitus palata muutaman vuoden takaiseen aikaan, jolloin pirtu oli vielä luvanvaraista "juotavaksikelpaamatonta" väkiviinaa.

Ennen vuotta 1997 alkoholipitoisuuden yläraja oli 60 tilavuusprosenttia. Yläraja poistettiin Euroopan komission vaatimuksesta, koska unionin alueella on kaupan perinteisiä, yli 60-prosenttisia alkoholijuomia. Pirtuun sovellettiin kuitenkin edelleen vanhaa väkiviinapykälää.


Pirtusta tuli juomakelpoista

Pirtun tuonti vapautui kokonaan viime vuoden keväällä, kun korkein hallinto-oikeus päätti, että 96-prosenttista etyylialkoholia voidaan pitää juotavaksi soveltuvana alkoholijuomana.

Asian juridinen selvittäminen lähti liikkeelle marraskuussa 1997, kun kaksi Tallinnasta Helsinkiin lentänyttä miestä jättäytyi tahallaan kiinni tullissa molemmilla litra Virosta ostettua pirtua tuomisinaan. Helsingin piiritullikamari takavarikoi pirtun väkiviinana, jonka tuonti ilman lupaa on aina kielletty.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös pirtun juomakelpoisuudesta on aiheuttanut viranomaisille harmaita hiuksia. Vaasan käräjäoikeus hylkäsi kesäkuussa 1999 salakuljetussyytteen yli 6 000 pirtulitraa Suomeen kuljettanutta virolaismiestä vastaan. Syytteen hylkäämistä perusteltiin KHO:n päätöksellä, jonka mukaan kyseessä on juotavaksi tarkoitettu, vapaasti maahantuotava alkoholijuoma.

Voimassa olevilla väkiviinan maahantuonti- ja käyttöluvilla ei olisi siten enää mitään merkitystä.

KHO:n päätös mahdollistaa myös sen, että etiketillä varustettuihin pulloihin pakattua pirtua voidaan myydä alkoholiliikkeessä ja anniskella ravintolassa neljän senttilitran annoksina. Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus on jo saanut ravintoloilta tiedusteluja pirtun anniskelumahdollisuuksista ravintola-asiakkaille.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on kauhisteltu pirtun mahdollisuutta päästä yleisille kuluttajamarkkinoille muun muassa äkillisten alkoholimyrkytysten pelossa.


Samalle aineelle kahdet säännöt

Puhtaan etanolin "kaksoisrooli" nautintoaineena ja teollisuuskemikaalina aiheuttaa nykyisin erikoisen tilanteen myös kemikaalilainsäädännön kannalta: sitä sovelletaan kemikaalina käytettävään 96-prosenttiseen etanoliin, mutta ei 96 prosenttia etanolia sisältävään, juotavaksi tarkoitettuun pirtuun, vaikka kyseessä on täsmälleen sama aine.

Sovellettava lainsäädäntö määräytyy siten täysin käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi aineen huolimattomasta säilytyksestä kemikaalilain nojalla syytetty pirtun haltija voisi ilmoittaa mielivänsä juoda ainetta, jolloin sitä ei pidettäisi kemikaalina vaan alkoholijuomana.

Yli 80-prosenttisen alkoholin muuttamisella lainmuutoksella jälleen "juotavaksikelpaamattomaksi" väkiviinaksi pyritään saamaan mieltä myös tähän lain kohtaan.


Tulli pitää lainmuutosta tervetulleena

Hallituksen esitys tuliaispirtun tuonnin lopettamiseksi saa kiitosta tullilaitoksesta. Eteläisen tullipiirin johtaja Jarkko Saksa pitää esitystä tervetulleena, vaikka mitään pirturallia ei käytännössä olekaan havaittu.

- Tullin näkökulmasta esitys selkeyttää voimassaolevaa lainsäädäntöä. Tässähän on ollut tulkinnallisesti hankala tilanne eli onko pirtu liuotin vai nautittavaksi kelpaava aine, Saksa sanoo.

Saksan mukaan Helsingin sataman matkustajavalvonnassa pirtua ei ole juuri tavattu, vaikka yhden litran maahantuonti sallittiin viime vuonna korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä.

- Ilmeisesti suomalaiset haluavat kuitenkin tuoda näitä normaaleja juomia väkevien viinojen kiintiössä. Pirtu on ollut ehkä enemmän joidenkin extreme-piirien harrastus. Sitä paitsi Virossakaan pirtu ei ymmärtääkseni ole enää vähittäismyynnissä.

Saksan mukaan lainmuutos ei suoranaisesti vaikuta salakuljetukseen, jossa tavara on ollut pirtua ja tulee vastakin olemaan.

Hallituksen esityksessä rajaksi vedettyä 80:tä prosenttia Saksa pitää juuri sopivana.

- Tullin valvonnan kannalta keskeistä on se, että säännökset ovat selkeät ja määrät ovat normaaleja pakkauskokoja.

Esimerkiksi olutta saa nykyään tuoda Suomeen 15 litraa. Käytännössä monet matkalaiset tuovat mallasjuomaa kuitenkin kaksi laatikkoa eli 16 litraa. Tulli ei ole kuitenkaan toistaiseksi aktiivisesti puuttunut litran suuruiseen ylitykseen.

Nykyisten säädösten mukaan EU:n ulkopuolelta saa tuoda verottomasti litran väkeviä tai vaihtoehtoisesti kaksi litraa aperitiivejä. Aperitiiveillä tarkoitetaan tässä yhteydessä enintään 22-prosenttisia alkoholijuomia. Lisäksi saa tuoda kaksi litraa mietoja viinejä ja 15 litraa olutta.

Toisesta EU-maasta Suomeen saa tuoda verovapaasti litran väkeviä sekä vielä kolme litraa aperitiivejä. Näiden lisäksi matkalaukkuun voi vielä mahduttaa viisi litraa mietoja viinejä ja 15 litraa olutta.

STT-IKK
30.6 2000


Politiikka -sivulle