Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







BBC: Kosovon sota maksoi lähes 300 miljardia



NATO:n ilmasota Jugoslaviaa vastaan tuli maksamaan yli 288 miljardia markkaa. Tämä käy ilmi brittiläisen radio- ja tv-yhtiön BBC:n tekemistä laskelmista.


Sodankäynnin ja sen aiheuttamien tuhojen yhteenlaskettu hinta voi kuitenkin osoittautua vielä tätäkin suuremmaksi, jos mukaan otetaan vielä toistaiseksi paljastumatta jääneet ympäristötuhot, yhtiö varoittaa.

BBC on saanut arvioissaan asiantuntija-apua mm. Jane's Defence Weekly -sotilasaikakauslehdeltä. Laskelmat julkistettiin sunnuntaina esitetyssä ohjelmassa.

NATO:n pommitukset maksoivat 24 miljardia markkaa, humanitaarinen apu nousi 23 miljardiin, rauhanturvaoperaatioiden lasketaan maksavan noin 55 miljardia ja Kosovon ja Jugoslavian jälleenrakennus arviolta 186 miljardia markkaa.


Jälleenrakennus monin verroin kalliimpaa kuin sota

Jugoslavian jälleenrakennus, Kosovo mukaan lukien, tulee siis maksamaan seitsemän kertaa niin paljon kuin itse pommitukset maksoivat.

BBC:n laskelmien mukaan pelkästään yhden Tonavan yli kulkevan sillan pommittaminen maksoi NATO:lle kokonaista 55 miljoonaa markkaa, kun taas sillan jälleenrakennus tulee maksamaan yli 90 miljoonaa.

Ilmasotaan osallistuneet maat ovat itse ilmoittaneet käyttäneensä 23 miljardia markkaa 78 päivää kestäneissä pommituksissa. Kaiken kaikkiaan Jugoslavian vastaisessa ilmasodassa käytettiin 23 000 pommia ja ohjusta.

Rahassa mitattuna suurinta aineellista tuhoa aiheutettiin nk. taloudellisille kohteille eli tehtaille ja Serbian johdolle kuuluville rakennuksille.

Riippumattomien serbialaisten taloustieteilijöiden mukaan maan teollisuudelle aiheutettiin sodan aikana noin 16 miljardin markan vahingot, lotoolaislehti The Guardian kirjoittaa.

Peräti 44 prosenttia Jugoslavian teollisuudesta lamautui sodassa, ja maa vajosi Albaniankin ohi Euroopan köyhimmäksi valtioksi.

Kymmenen miljoonaa ihmistä jäi tai on vaarassa jäädä ilman vesihuoltoa. BBC:n arvioiden mukaan myös puoli miljoonaa maamiinaa ja 10 000 räjähtämättä jäänyttä pommia odottaa edelleen raivausta alueella.

STT-IA
16.10.1999


Ulkomaat -sivulle