Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti



Hirmumyrsky supisti USA:n teollisuustuotantoa syyskuussa

Yhdysvaltojen teollisuustuotanto kutistui syyskuussa 0,3 prosenttia ja tehtaitten käyttöaste laski 80,3 prosenttiin elokuun 80,7 prosentista. Maan keskuspankki julkisti tiedot perjantaina.

Tuotannon supistuminen yllätti markkinat, sillä elokuussa tuotanto oli kasvanut 0,4 prosenttia. Ekonomistit olivat odottaneet tuotannon kasvaneen nyt 0,1 prosenttia.

Keskuspankin mukaan tuotantoa haittasi maan itärannikkoa moukaroinut hirmumyrsky Floyd. Ilman myrskyn vaikutuksia teollisuustuotanto olisi kasvanut hieman.

Tuotannon supistuminen oli lievä helpotus monille, sillä aiemmin päivällä maan hallitus oli julkistanut odotettua enemmän nousseen tuottajahintaindeksin, joka lietsoi inflaatio- ja koronnostopelkoja.


DaimlerChryslerin DASA ja AS Matra yhdistyvät

Saksalais-amerikkalaisen DaimlerChryslerin DASA-yksikkö ja ranskalainen Aerospatiale Matra yhdistyvät jättimäiseksi ilmailu- ja puolustustekniikkaryppääksi.

Uuden European Aeronautic, Defense and Space Companyn (EADS) palveluksessa on yli 89 000 ihmistä, se on maailman kolmanneksi suurin ja Euroopan suurin lento- ja avaruusteollisuusyritys. Yhtiön vuotuinen liikevaihto on noin 125 miljardia markkaa.

EADS aloittaa toimintansa ensi vuoden alkupuoliskolla. Sillä on saksalais-ranskalainen kaksoisjohto ja kaksi pääkonttoria, mutta yhtiö rekisteröidään kuitenkin Alankomaissa.

DaimlerChryslerin, rahoituslaitos Lagarderen ja Ranskan hallituksen yhteinen holdingyhtiö hallitsee 60:a prosenttia sulautuneesta yhtiöstä, ja loput 40 prosenttia myydään osakemarkkinoilla.

Eurooppalaiset poliitikot olivat ajaneet yhdistymistä jo pitkään, mutta suurimpana esteenä oli pidetty Ranskan valtion 47,7 prosentin osuutta Aerospatialesta. Hallitus on nyt sopinut alentavansa osuutensa uudessa yhtiössä 15 prosenttiin.

EADS:n liitetään myös lähitulevaisuudessa espanjalainen saman alan yritys CASA, jonka kanssa DASA on jo viimeistelemässä yhdistymistä.


Camdessus: Wall Streetin notkahdus ei katastrofi

Vaikka pitkään uumoiltu notkahdus New Yorkin pörssissä toteutuisi, se ei olisi katastrofi Yhdysvalloille tai maailmantaloudelle, uskoo Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja, Michel Camdessus.

Ranskalainen Camdessus huomauttaa, että Wall Streetin osakkeiden hinnoista lohkesi viime vuonna 20 prosenttia lyhyessä ajassa, mutta tilanne tasaantui muutamassa viikossa.

- Yhdysvallat ei kärsisi pörssikurssien 20-25 prosentin tasokorjauksesta. Pudotukseen ei liity maailmanlopun enteitä, jos ympäröivät olot pysyvät vakaina ja antavat tukea, Camdessus totesi keskiviikkona Ranskan parlamentin ulkoasianvaliokunnalle.

Puheessaan Camdessus käsitteli myös Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaa. Hänen mukaansa euroalueen korkotaso on nyt varsin sopiva, eikä välitöntä tarvetta rahapolitiikan kiristämiseen ole olemassa.

- Uskon EKP:n pitävän huolen siitä, ettei se korkopäätöksillään kurista parhaillaan toteutumassa olevaa talouksien elpymistä Ranskassa, Saksassa ja Italiassa, Camdessus tähdensi.

Euroalueen akuutein kysymys liittyy pääjohtajan mielestä valtioiden finanssipolitiikkaan. Hallitusten tulisi käyttää hyväksi nykyinen pelivara ja tasapainottaa valtiontalotta ennen kuin suhdannekehitys kääntyy huonompaan suuntaan.


Ohjelmistoteollisuus vaatii kovia toimia piratismin kitkemiseksi

Eurooppalaiset ohjelmistoteollisuusjohtajat vaativat EU:lta tiukkoja toimia ohjelmistopiratismin poistamiseksi. Heidän mukaansa laittomien kopioiden valmistaminen ja levittäminen riistää Euroopan taloudelta miljardeja euroja ja satoja tuhansia työpaikkoja.

Lääkkeeksi alan eurooppalaiset johtajat esittivät tiistaina esittämässään vetoomuksessa mm. rangaistusten yhdenmukaistamista EU-maissa ja tarvittaessa alan luvanvaraistamista. Heidän mielestään tekijänoikeusrikoksien käsittelyä varten olisi myös perustettava erillinen EU-elin.

Väärentäminen koskee erityisesti musiikkia ja tietokoneohjelmistoja. Alan mukaan laittomat tehtaat pystyvät suoltamaan tuotteitaan yli miljoonan kappaleen päivävauhdilla.


Unkarin inflaatio yli 10 prosenttia

Hintojen nousuvauhti jatkuu Unkarissa, ja inflaatio oli syyskuussa 10,9 prosenttia. Asiantuntijoiden mukaan Unkari ei kykene tänä vuonna painamaan inflaatiota alle 10 prosentin, mikä on maata EU:hun luotsaavan keskustaoikeistolaisen hallituksen tavoitteena.

Myös Unkarin talouskasvun arvellaan jäävän odotettua heikommaksi, 3-4 prosenttiin, kun hallitus tavoittelee 4-5 prosentin kasvua.

Runsas vuosi sitten valtaan nousseiden porvareiden ja nuorten demokraattien vaaliohjelmassa luvattiin jopa 7 prosentin talouskasvua.


EU ei päässyt sopuun yhteisistä linjauksista WTO-kierrokselle

EU ei päässyt maanantai-iltana sopuun yhteisistä tavoitteistaan WTO-kierrokselle. Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi (kok.) sanoi myöhään maanantai-iltana, että osapuolet olivat ainoastaan pystyneet tunnistamaan kiistan kohteena olevat aihealueet.

Sasi toivoi aiemmin illalla, että lopullinen yhteisymmärrys löytyy ennen marraskuun puolivälin ministerikokousta.

Jäsenmaiden kauppaministerit neuvottelivat kiistanalaisista asioista myöhään maanantai-iltana Luxemburgissa. Erimielisyys vallitsi työelämän perusoikeuksia, ns. antidumpingia sekä kulttuuria koskevia asioissa.

Kulttuurikysymys liittyy Ranskan huoleen elokuvatarjonnan amerikkalaistumisesta. Ranska haluaisi pitää kiinni siitä, että EU-maa voisi päättää tarjonnasta kansallisin perustein. Sasi kertoi, että muuten asioista on sovittu 93-98-prosenttisesti.

Antidumpingissa kyse on siitä, että moni maa asettaa rangaistustulleja tuonnille katsoessaan tuotteiden hinnan niin alhaiseksi, ettei hinta vastaa tuotantokustannuksia. Erityisesti kehitysmaat ovat vaatineet asian käsittelemistä, koska ne pitävät menettelyä kaupan esteenä.

Työelämän normien kehittämisessä ei Sasin mukaan ole kyse kehitysmaiden pelkäämien kaupan esteiden luomisesta, vaan työelämän ihmisoikeuksien kehittämisestä liittyen esimerkiksi lapsityövoiman käyttöön.

Sasi kertoi, että puheenjohtajamaa Suomi pyrkii tekemään muutoksia esitykseensä sovun löytymiseksi.

WTO-kierros eli neuvottelut maailmankaupan kehittämiseksi on tarkoitus polkaista käyntiin Seattlessa marras-joulukuun vaihteessa. Varsinaiset neuvottelut alkavat ensi vuoden alussa.


Chicagon pörssi käy kauppaa sääjohdannaisilla

Viime kesän kuivuus, hurrikaanit ja muut poikkeukselliset sääolot saattavat lisätä kiinnostusta Chicagon pörssissä tänä syksynä alkanutta sääjohdannaisten kauppaa kohtaan. Kauppaa on käyty syyskuun 22. päivästä lähtien, ja tähän mennessä on solmittu 144 sopimusta, pörssin edustaja kertoi.

Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa optioilla ja futuureilla, joiden arvo on perinteisesti sidottu esimerkiksi osakkeiden, valuutan tai raaka-aineen arvoon. Nyt sijoittajat voivat ensi kertaa suojautua myös sään muutosten aiheuttamaan kysynnän vaihtelua tai lisääntyneitä kustannuksia vastaan.

Chigagossa kaupattavat sääjohdannaiset on sidottu Chicagon, Cincinnatin, Atlantan ja New Yorkin lämpötilojen vaihteluun. Sopimuksia tehdään mm. ennakoidun lämmityspäivien lukumäärän perusteella. Riskit on arvioitu pitkän aikavälin sääennusteiden ja vanhojen säätilastojen perusteella.

CME:n markkinointijohtaja Larry Grannan perustelee uusien johdannaisten tarvetta sillä, että sään vaihtelut vaikuttavat suoraan noin 20 prosenttiin Yhdysvaltain taloudesta. Maatalouden lisäksi niillä on tuntuvaa vaikutusta myös mm. voimayhtiöiden ja vähittäiskauppiaiden talouteen.

Chigagon pörssi aikoo laajentaa sääjohdannaisten kaupan ensi vuoden alussa myös Dallasin, Des Moinesin, Las Vegasin, Philadelphian jaTucsonin alueille.


Greenspan: Rahoituslaitosten valvontaa monipuolistettava

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan vaatii rahoituslaitosten valvonnan sopeuttamista tapauskohtaisesti. Hänen mukaansa patenttiratkaisut sääntelyssä ja valvonnassa eivät toimi, koska rahoituslaitosten kirjo on nykyisin niin suuri.

Greenspan painotti maanantaina Amerikan pankkiyhdistyksen kokouksessa, että megapankkien syntyminen luo epätavallisen suuria riskejä kansalliseen ja kansainväliseen talouteen. Kaikkien keskuspankkien tulisikin varmistaa, että laitosten valvonta vastaa mahdollisia riskejä.

Toisaalta Greenspan varoitti, että liiallinen valvonta saattaa tappaa riskinoton ja innovatiivisuuden. Tämäkin johtaisi kasvaviin riskeihin pankkijärjestelmässä, päinvastoin kuin oli tarkoitus


Viennin veto vahvisti euroalueen taloutta

Euroalueen talous kasvoi kuluvan vuoden toisella neljänneksellä ennakoitua hieman ripeämmin. Euroalueen ja myös koko EU:n bruttokansantuote kasvoi 0,5 prosenttia vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

Edellisen vuoden vastaavaan kauteen verrattuna talous kasvoi sekä euroalueella että koko EU:ssa 1,6 prosenttia.

EU:n tilastotoimiston Eurostatin mukaan talouden ennakoitua vahvempi kasvu johtuu pääosin viennin voimakkaasta lisääntymisestä.

Toisella vuosineljänneksellä sekä euroalueen että koko EU:n vienti kasvoi 2,2 prosenttia, kun alkuvuodesta kasvuluvut olivat 0,1 ja 0,2 prosenttia.

Suomen talouskasvu (+1,0 pros.) oli EU-maista toiseksi nopeinta. Suomen ohitti Espanja (+1,1). Ranskassa ja Britanniassa kasvuluvut olivat 0,6 prosenttia.

Saksassa talouden kasvu pysähtyi (+0,0), kun alkuvuonna bruttokansantuote lisääntyi vielä 0,4 prosenttia. Aivan kaikista maista tietoja ei ollut käytettävissä.


Baltian hintataso vakaa

Baltian maiden hintataso on pysynyt varsin vakaana. Syyskuun tilastojen mukaan inflaatio on vuositasolla ollut Virossa 2,8 prosenttia ja Liettuassa 1,4 prosenttia. Latviassa vuotuinen inflaatioprosentti on 2,4.

Viron inflaatio on pääosin johtunut hallinnollisesti määrättävistä hinnoista, jotka ovat vuodessa kohonneet 10,6 prosenttia. Sen sijaan vapaasti muodostuvat hinnat ovat alentuneet 0,1 prosenttia.

Syyskuussa palvelut ja teollisuustuotteet kallistuivat 0,4 prosenttia. Sen sijaan elintarvikkeiden hinnat jatkoivat edelleen halventumistaan. Syykuussa ne putosivat 0,2 prosenttia.

Latviassa kallistuivat kuluttajahinnat syykuussa 0,3 prosenttia ja Liettuassa 0,7 prosenttia. Molemmissa maissa elintarvikkeiden hinnat kohosivat jonkin verran.

Suurimmat nousut koettiin Latviassa junalippujen hinnoissa, jotka nousivat peräti 27,2 prosenttia. Liettuassa puolestaan kananmunat kallistuivat elokuussa 51,1 prosenttia ja tuore kurkku 42,2 prosenttia.

Koonnut: IA
15.10.1999


Talous-sivulle