Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysRavinnolla ja ruumiinrakenteella on yhteys rintasyövän riskiinElämäntapojen muutoksella voi vähentää riskiä sairastua rintasyöpään, koska ravinnolla ja ruumiinrakenteella on yhteys sairauteen. Varsinkin keskivartalolihavuus moninkertaistaa rintasyövän riskiä.


Uudet tiedot rintasyövän riskeistä perustuvat elintarviketieteiden maisteri Satu Männistön väitöskirjatutkimukseen, joka tarkastettiin perjantaina Helsingin yliopistossa.

Männistö etsi tutkimuksessaan rintasyövän riskitekijöitä, joihin naiset voivat elämäntavoillaan vaikuttaa. Ravintotottumukset, alkoholinkäyttö sekä painonhallinta ovat tällaisia tekijöitä. Tutkimukseen osallistui 500 naista, joilla oli havaittu rintasyöpä ja heille valitut terveet vertailtavat.


Keskivartalolihavuus huomattavin riskitekijä

Männistö korostaa, että vyötärönseudulle keskittynyt rasva nostaa huomattavasti rintasyövän mahdollisuutta.

Tutkimuksessa niiden nuorten naisten, joiden vyötärön ja lantion suhde oli suurin, oli lähes viisinkertainen riski sairastua rintasyöpään verrattuna pienimmän suhteen omaaviin. Vastaavaa riskisuhde vaihdevuodet ohittaneilla naisilla oli 2,6.

- Vyötärölihavuudesta kertova suhde mitataan ottamalla mitta vyötärön kapeimmalta kohdalta ja lantion leveimmältä kohdalta. Suhde lasketaan jakamalla vyötärön mitta lantion mitalla. Jos tulokseksi tulee yli 0,85, kannattaa laihdutusta harkita, Männistö sanoo.

Taipumus vyötärölle kertyvään lihavuuteen on yleensä perinnöllistä, mutta myös jojo-laihduttaminen, runsas alkoholinkäyttö, tupakointi ja vähäinen liikunta lisäävät vyötärön rasvakerrosta.

Männistön tutkimuksessa ilmeni myös, että pitkillä naisilla on kaksinkertainen riski sairastua rintasyöpään verrattuna lyhyisiin naisiin. Tämä koskee erityisesti vaihdevuodet ohittaneita naisia.

- Pituus ei yksin selitä riskiä, vaan pitkät naiset ovat yleensä kehittyneet varhain. Aikaisin alkaneet kuukautiset lisäävät tunnetusti rintasyövän mahdollisuutta, Satu Männistö sanoo.


Pehmeistä rasvoista apua

Runsaan oliiviöljyn käytön on aikaisemmissa tutkimuksissa havaittu vähentävän rintasyövän vaaraa. Oliiviöljy sisältää yksittäistyydyttymättömiä rasvahappoja, joita on myös Suomessa suositussa rypsiöljyssä.

Satu Männistö korostaakin pehmeiden rasvojen käytön etuja riskin vähentämisessä.

Männistö havaitsi myös runsaan E-vitamiinin saannin vähentävän nuorempien naisten rintasyövän riskiä. Vaihdevuodet ohittaneilla naisilla beta-karoteenilla oli vastaava vaikutus.

Männistön mukaan elämäntavoilla on merkitystä, koska rintasyövän ehkäisymahdollisuuksia ei juurikaan tunneta. Rintasyöpä on naisten yleisin pahanlaatuinen kasvain maassamme

STT-IA
5.11.1999


Ajassa -sivulle