Ravinnolla ja ruumiinrakenteella on yhteys rintasyövän riskiin
Elämäntapojen muutoksella voi vähentää riskiä sairastua rintasyöpään, koska ravinnolla ja ruumiinrakenteella on yhteys sairauteen. Varsinkin keskivartalolihavuus moninkertaistaa rintasyövän riskiä.
Uudet tiedot rintasyövän riskeistä perustuvat
elintarviketieteiden maisteri Satu Männistön
väitöskirjatutkimukseen, joka tarkastettiin
perjantaina Helsingin yliopistossa.
Männistö etsi tutkimuksessaan rintasyövän
riskitekijöitä, joihin naiset voivat
elämäntavoillaan vaikuttaa. Ravintotottumukset,
alkoholinkäyttö sekä painonhallinta ovat tällaisia
tekijöitä. Tutkimukseen osallistui 500 naista,
joilla oli havaittu rintasyöpä ja heille valitut
terveet vertailtavat.
Keskivartalolihavuus
huomattavin riskitekijä
Männistö korostaa, että vyötärönseudulle
keskittynyt rasva nostaa huomattavasti
rintasyövän mahdollisuutta.
Tutkimuksessa niiden nuorten naisten, joiden
vyötärön ja lantion suhde oli suurin, oli lähes
viisinkertainen riski sairastua rintasyöpään
verrattuna pienimmän suhteen omaaviin.
Vastaavaa riskisuhde vaihdevuodet ohittaneilla
naisilla oli 2,6.
- Vyötärölihavuudesta kertova suhde mitataan
ottamalla mitta vyötärön kapeimmalta kohdalta ja
lantion leveimmältä kohdalta. Suhde lasketaan
jakamalla vyötärön mitta lantion mitalla. Jos
tulokseksi tulee yli 0,85, kannattaa laihdutusta
harkita, Männistö sanoo.
Taipumus vyötärölle kertyvään lihavuuteen on
yleensä perinnöllistä, mutta myös
jojo-laihduttaminen, runsas alkoholinkäyttö,
tupakointi ja vähäinen liikunta lisäävät vyötärön
rasvakerrosta.
Männistön tutkimuksessa ilmeni myös, että
pitkillä naisilla on kaksinkertainen riski sairastua
rintasyöpään verrattuna lyhyisiin naisiin. Tämä
koskee erityisesti vaihdevuodet ohittaneita naisia.
- Pituus ei yksin selitä riskiä, vaan pitkät naiset
ovat yleensä kehittyneet varhain. Aikaisin
alkaneet kuukautiset lisäävät tunnetusti
rintasyövän mahdollisuutta, Satu Männistö sanoo.
Pehmeistä rasvoista
apua
Runsaan oliiviöljyn käytön on aikaisemmissa
tutkimuksissa havaittu vähentävän rintasyövän
vaaraa. Oliiviöljy sisältää
yksittäistyydyttymättömiä rasvahappoja, joita on
myös Suomessa suositussa rypsiöljyssä.
Satu
Männistö korostaakin pehmeiden rasvojen käytön
etuja riskin vähentämisessä.
Männistö havaitsi myös runsaan E-vitamiinin
saannin vähentävän nuorempien naisten
rintasyövän riskiä. Vaihdevuodet ohittaneilla
naisilla beta-karoteenilla oli vastaava vaikutus.
Männistön mukaan elämäntavoilla on merkitystä,
koska rintasyövän ehkäisymahdollisuuksia ei
juurikaan tunneta. Rintasyöpä on naisten yleisin
pahanlaatuinen kasvain maassamme
STT-IA
5.11.1999
Ajassa -sivulle
|