Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon pelidemo: Rainbow Six - Rogue SpearStrategiapelit kasvattavat tasaisesti markkinaosuuttaan. Eikä ihme, sillä jos kaikki tämän lajin tulevat pelit ovat Red Storm Entertainmentin Rogue Spearin tasoisia.


Rogue Spear on Rainbow Sixin jatko-osa, jossa jatketaan terroristien jahtaamista. Pelaaja on John Clark, Rainbow-ryhmän komentaja ja ryhmän tarkoitus on taistella terrorismia vastaan.

Pelin lukuisissa tehtävissä eliminoidaan terroristeja, vapautetaan panttivankeja, asennetaan salakuuntelulaitteita sekä puretaan pommeja.

Oman tiimin voi muodostaa 1-8 sotilaasta, jotka voidaan jakaa 1-4 sotilaan ryhmiin. Kaikilla sotilailla on omat hyvät ja huonot puolensa. Sotilaan ominaisuudet nähdään tiimiä valittaessa, joten tehtävään voidaan valita sopivimmat suorittajat.

Aseita, varusteita sekä tarvikkeita on runsaasti ja myös niiden ominaisuudet näkyvät valintaruudulla. Joka tehtävän suunnitteluosuudessa on rakennuksista pohjapiirustukset ja niiden perusteella voidaan suunnitella reittivalinnat joka ryhmälle erikseen.

Vaikka Rogue Spear on jatko-osa, se vaikuttaa täysin uudelta peliltä. Ei vähiten sen vuoksi, että pelin kehitystiimi on ottanut edellisestä osasta saadun pelaajapalautteen vakavasti. Niinpä Rogue Speariin on tehty valmistajan mukaan lähes puolitoista sataa korjausta ja parannusta.

Pelimoottori (Engine) on kirjoitettu uudelleen, äänet ovat 3D-tuettuja, grafiikkaa on paranneltu ja 3D kiihdytettyä, pelin vaikeustasoa on nostettu, terroristien ja tietokoneen ohjaamien sotilaiden tekoälyä on rukattu roimasti, liikkumiseen on lisätty monta tarpeellista toimintoa. Tässä vain pieni osa parannuksista.

Demossa saadaan esimakua parannuksista yhden tehtävän verran. Demon tehtävässä vapautetaan panttivankeja museosta. Terroristit ovat vallanneet museon ja pitävät kolmea panttivankia. Kaikki panttivangit on pidettävä elävien kirjoissa ja kaikki terroristit on eliminoitava.

Jos pahikset saavat vihiä Rainbow-ryhmäläisistä, ne likvidoivat surutta panttivangit ja tehtävä on epäonnistunut. Tehtävän pystyy suorittamaan vain yhdelläkin sotilaalla, eikä pahiksia ole rakennuksessa kuin muutama.

Aseiksi kannattaa valita äänenvaimentimilla varustettuja malleja, sillä ammunnan äänet herättävät terroristeissa epäilyksiä ja taas on siviilien henki vaarassa.

Demon tehtävä aloitetaan tilanneselostuksella ja sen jälkeen esitellään ryhmä ja sen komentaja. Tämän jälkeen voidaan valita tiimin oletus-suunnitelma, tai suunnitelma voidaan tehdä itse.

Oman suunnitelman ensimmäinen etappi on valita tiimin jäsenet (Roster). Valittavana on yli kaksikymmentä sotilasta, jotka ovat erikoistuneet viiteen eri lajiin mm. rynnäköintiin (Assault), räjähteisiin (Demolitions), elektronikkaan (Elektronics), neuvotteluun (Recon) tai tarkka-ammuntaan (Sniper).

Seuraavana on vuorossa aseiden ja varusteiden valinta kaikille tiimin jäsenille (Kit Selection). Sitten muodostetaan ryhmät: 1-4 ryhmää, 1-4 sotilasta per ryhmä. Ryhmät erotellaan värien mukaan, värit ovat sininen (Blue), punaisen (Red), vihreä (Green) ja kulta (Gold).

Ja sitten itse suunnitelmaan. Pohjapiirrokseen merkitään kaikkien ryhmien kulkureitit. Ne ovat ryhmän tunnusvärin mukaisia, joten pitkätkin reittivalinnat erottuvat hyvin.

Reittien varrelle voidaan sijoittaa myös tehtäviä, kuten ryhmän suojaus (Cover), tarkka-ammuntaa (Sniper), puolustus (Defend).

Näiden valintojen jälkeen valitaan missä ryhmässä halutaan itse pelata. Pelaaja voi olla vain ryhmän ensimmäinen sotilas.

Grafiikka on erinomaista, mutta efektit ovat jääneet taka-alalle. Ainoastaan sirpalekranaatin räjähdyksessä huomasin jotain läpinäkyvyyttä. Muuten peliympäristön grafiikka on todella yksityiskohtaista ja kaunista. Ympäristöä ei voi tuhota luodinreikiä ja rikkoontuvia laseja lukuun ottamatta.

Pelin äänet ovat realistiset. Jo aseen äänestä tietää, kuinka tehokas rauhantuoja on valittu kaveriksi. Muiden ryhmien viestit kuulostavat juurikin radioviesteiltä. Äänet kaikuvat seinistä ja esimerkiksi vedessä kävellessä tuntuu omatkin tennarit kastuvan.

Myös taustaäänet, poliisiauton sireeni, sateen ropina, ym. on onnistuttu saamaan oikean kuuloiseksi.

Laitevaatimukset ovat hieman alakanttiin: P233 Mhz 3D-näytönohjaimellatai P2 266 Mhz ilman 3D-näytönohjainta, 32 Mb RAM, Win 95/98, DirectX 6.1, 4 Mb 16-bittinen SVGA-näytönohjain. Suosittelen P300 Mhz, 64 Mb RAM, toisen tai kolmannen sukupolven 3D-näytönohjain (VooDoo 2/3, TNT).

Demossa toimii myös moninpeli, joten siihen voi tutustua kerralla isompikin porukka. Moninpeliin voi osallistua jopa kahdeksan pelaajaa, TCP/IP:tä tukevassa lähiverkossa tai Internetissä.

Jo kauppohin ilmestynyt Rainbow Six - Rogue Spear on erittäin tiivistunnelmainen toimintastrategia, jonka kantavana voimana ei ole silmitön räiskintä, vaan realistinen kissa-hiiri -leikki.

MIKA KULMALA
5.11.1999


Ajassa -sivulle