Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysYksityiskohtien hiominen vaatii vielä satoja kokouksia

Sopu kolmannen sukupolven matkaviestinjärjestelmästä syntyiITU:n eli kansainvälisen televiestintäliiton parisataa asiantuntijaa on päässyt yksimielisyyteen kolmannen sukupolven matkaviestinjärjestelmän radioteknisistä ominaisuuksista.


Niiden pohjalta aletaan rakentamaan järjestelmää, jonka avulla lomalainen voi välittää kännykällään vaikkapa videokuvaa aurinkorannalta työkavereiden kiusaksi.

Kolmannen sukupolven matkaviestinjärjestelmän (IMT-2000) yhteensopivuuden yksityiskohtien hiominen vaatii vielä satoja kokouksia, joita varten teleasiantuntijat sukkuloivat maasta toiseen.

Tässä vaiheessa näyttää siltä, että uudesta ratkaisusta hyötyvät eniten hotellit ja lentoyhtiöt. Suoranaista teknistä hyötyä niille ei välttämättä koidu, mutta IMT-2000 -järjestelmän hiominen vaatii vielä ennen lopullista muotoaan eri puolilla maailmaa pidettävän kokousrumban.

Perjantaina Helsingissä päättyneen pariviikkoisen kokouksen päätöksistä tiedotettiin maanantaina. Suuria kysymyksiä ei kuitenkaan enää pitäisi olla auki. Yksi päätöstä kaipaavista kysymyksistä on esimerkiksi, kuinka sähköpostiosoitteet kytketään matkapuhelinverkkoon.

Teleoperaattorit pääsevät nyt rakentamaan tarvittavia verkkoja, mutta kestää vielä vuosia ennen kuin nykyinen GSM-järjestelmä väistyy syrjään.

Alkuvaiheessa operaattorit eivät halua lähteä mukaan keskeneräisillä ratkaisuilla, jotka epäonnistuessaan voisivat vesittää koko järjestelmän. Alan tekninen kehitys on niin nopeaa, että hitaimmin valmisteluissa mukana olleet operaattorit saattavat aikaa myöten hypätä suoraan seuraavaan vaiheeseen.


Sonera aloittaa verkon rakentamisen ensi vuonna

Kolmannen sukupolven matkaviestinjärjestelmää on pohdittu ITU:ssa jo vuodesta 1986. Helsingin kokouksen tavoitteena oli päästä yksimielisyyteen siitä, että IMT-2000 olisi perhe, joka yhdistää laitevalmistajien standardit sekä yhdenmukaistaa taajuudet ja järjestelmän pohjana olevan teknologian.

Hankkeen valmistelussa mukana ollut Sonera pääsee pääsee kehitysjohtaja Kari Marttisen mukaan rakentamaan kolmannen sukupolven verkkoa jo ensi vuoden puolella.

- Silti on vielä vuosien päässä ennen kuin kolmas sukupolvi (3G) lähtee valtaamaan markkinoita. Aluksi 3G:n pitää olla yhteensopiva vanhan GSM-teknologian kanssa, Marttinen sanoo.


Japanin tavoite jo vuosi 2001

Suomessa kolmannen sukupolven verkot on määrä ottaa käyttöön ensimmäisten maiden joukossa vuoden 2002 alkuun mennessä.

Kiireisintä tahtia pidetään Japanissa, joka haluaisi saada kolmannen sukupolven verkot käyttöönsä jo vuotta aiemmin.

Japanilaisten ongelmana ovat ahtaaksi käyvät verkkotaajuudet, joiden avuksi kaivataan uutta teknologiaa.

- Japanissa kuitenkin tarvittavien lupien myöntäminen on kesken, joten ei ole ollenkaan varmaa, että vuonna 2001 uusi standardi on siellä käytössä, Marttinen huomauttaa.

Suomessa liikenneministeriö myönsi viime maaliskuussa ensimmäisenä maana maailmassa kolmannen sukupolven matkaviestinjärjestelmän vaatimat luvat. Ne saivat Sonera, Radiolinja, Telia ja Suomen Kolmegee.

Marttinen toivoisi, että muissakin maissa asiaa kiirehdittäisiin.
- Tällä hetkellä meidän suurin huolemme on, että olemme yksin, Marttinen sanoo.

Helsingissä sovitun standardin lähtökohtana olivat kaksi GSM-ratkaisua ja yksi CDMA-ratkaisu, josta rusinapullamenetelmällä saatiin aikaan yhteinen standardi.

Maapallon eri osissa vilkkaasti liikkuva matkalainen ei kuitenkaan vielä pitkään aikaan tule toimeen vain yhden matkapuhelimen varassa. Sitä paitsi Yhdysvalloissa koko matkaviestinasiaa katsotaan eri näkökulmasta.

Yhdysvalloissa ovat käytössä GSM-järjestelmän lisäksi sitä lähellä oleva CDMA- järjestelmä sekä TDMA-järjestelmä, jota käyttää yksi maailman suurimmista operaattoreista AT&T.

Yhdysvalloissa moderni tekniikka ei kuitenkaan ole avainsana, vaan hintojen halpuus. Markkinat valtaa se, joka tarjoaa palvelun halvimmalla.


Markkinat ratkaisevat menekin

Kolmannen sukupolven matkapuhelinjärjestelmä tarjoaa langattomaan viestintään nykyistä suuremmat mahdollisuudet. Sen avulla pitäisi onnistua lähettämään kännykällä videokuva.

- Teollisuudelle Helsingin kokouksen päätökset olivat tärkeitä. Ne maat, jotka ovat kolmannen sukupolven standardoinnissa Suomea jäljessä, olisivat varmaan jääneet valmistelussa entistä enemmän jälkeen, jos nyt päätöstä ei olisi syntynyt, sanoo Nokia Mobile Phonesissa standardointiasioista vastaava johtaja Heikki Ahava.

Jo nyt matkapuhelimiin voi imuroida Internetistä esimerkiksi soittoääniä, mutta tulevaisuudessa mahdollisuudet lisääntyvät.

Ahava huomauttaa, että tuotekehittelyssä teollisuus toimii markkinoiden ehdoilla.
- Kehitys ei nyt pääty tähän ja tulossa on uutta tekniikkaa. Puhelimet alkavat muistuttaa tietokoneita, joiden verkosta voi ladata haluamansa tiedot.

Tänä syksynä markkinoille tulleet WAP-puhelimet eivät Ahavan mukaan jää heti historiaan, koska ne perustuvat GSM-tekniikkaan ja tarjoavat Internetin kautta välitettäviä palveluja.

Täysimittaisena Internetin käyttö onnistuu kuitenkin vasta kolmannen sukupolven kännyköissä. Ahavan mukaan Nokia tähtää kolmannen sukupolven matkapuhelimen tuomiseen Japanin markkinoita varten vuonna 2001.

STT-IA
8.11.1999


Talous -sivulle