Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysVerkkouutiset selvitti:

Suomen NATO-jäsenyyden kannatus ennätysalhainenKannatus Suomen jäsenyydelle Pohjois-Atlantin puolustusliitto NATO:ssa on kansalaisten keskuudessa alempi kuin koskaan tällä vuosikymmenellä. Taloustutkimuksen Verkkouutisten toimeksiannosta tekemän selvityksen mukaan vain 16 prosenttia suomalaisista kannattaa maamme NATO-jäsenyyttä.


Yhtä alhaalla NATO-jäsenyyden kannatus ei ole Taloustutkimuksen mittaussarjan perusteella ollut kertaakaan tällä vuosikymmenellä. Lähinnä nyt mitattua 16 prosentin lukemaa on oltu vuoden 1993 toukokuussa, jolloin puolustusliiton jäsenyyttä tuki 17 prosenttia suomalaisista.

Edes NATO:n moukarointi Balkanilla tämän vuoden alkupuolella ei saanut suomalaisia yhtä epäileviksi puolustusliiton jäsenyyttä kohtaan kuin tällä hetkellä. Alkukesästäkin jäsenyyden kannattajia löytyi vajaat 20 prosenttia.

Syitä jäsenyyden alhaiseen kannatukseen lieneekin etsittävä sisäpolitiikasta: käynnistyneestä presidentinvaalikampanjasta ja sen alkutaipaleilla esitetyistä NATO-lausunnoista. Vielä elo-syyskuun taitteessa näet jäsenyyden kannattajia oli neljännes suomalaisista.

Korkeimmillaan puolustusliiton jäsenyyden kannatus on ollut 32 prosenttia, viime vuoden syys-lokakuussa sekä kuluvan vuoden maaliskuussa. Ylipäätään viime vuodenvaihteen aikana jäsenyyden kannatus säilyi 30 prosentin yläpuolella.

Kolme neljästä vastustaa

Kyselyyn vastanneista 73 prosenttia ei halua Suomen liittyvän NATO:on. Kannastaan epävarmoja on vain 12 prosenttia.

Ammattiryhmistä kaikkein kielteisimmin jäsenyyteen suhtautuvat yrittäjät ja johtavassa asemassa olevat, joista 82 prosenttia vastustaa jäsenyyttä. Toimihenkilöiden (76 %), työttömien (76 %) ja eläkeläisten (75 %) keskuudessa vastustus on lähes yhtä suurta ja kaikkein "lievintä" opiskelijoiden (69 %) parissa.

Merkille pantavaa on, että miehet suhtautuvat tällä hetkellä jäsenyyteen kielteisemmin kuin naiset. Miehistä 76 % vastustaa jäsenyyttä, kun naisten keskuudessa vastustajia on 70 % vastanneista. Toisaalta miehissä kannattajia on hiukan enemmän, 18%, kun taas naisista 16 % on kannastaan epävarmoja.

Ikäryhmittäin NATO-jäsenyys saa eniten tukea nuorilta, sillä 15-24 -vuotiaista jäsenyyttä kannattaa lähes neljännes. Alhaisinta kannatus on vanhimmissa ikäluokissa. Yli 50-vuotiaista jopa 79 % vastustaa jäsenyyttä.

Asuinpaikan perusteella kannattajien ja vastustajien puntit ovat tasan, mutta EU:n vastustajista 80 % vastustaa myös NATO-jäsenyyttä. EU:n kannattajista runsas viidennes taas kannattaa myös jäsenyyttä NATO:ssa.

Vihreät kielteisimpiä

Puoluekannan perusteella NATO-jäsenyyteen myönteisimmin suhtautuvat kokoomuslaiset. Viime eduskuntavaaleissa puoluetta äänestäneistä 21 % olisi valmis liittämään Suomen NATO:on. Toisaalta kokoomuslaisissa on myös eniten kannastaan epävarmoja, sillä 12 % vastanneista kokoomuslaisista ei ota kantaa asiaan.

Kielteisimmin puolustusliiton jäsenyyteen suhtautuvat vihreät, joiden kannattajista vain neljä prosenttia kannattaa ja peräti 87 % vastustaa jäsenyyttä.

Kannattajien ja vastustajien luvut SDP:n äänestäjien keskuudessa ovat 12-80, Vasemmistoliiton äänestäjien keskuudessa 11-82 ja Keskustan äänestäjien keskuudessa 11-81.

Näin tutkittiin

Taloustutkimus kysyi Verkkouutisten toimeksiannosta 1013 suomalaiselta "Tulisiko Suomen liittyä Pohjois-Atlantin puolustusliitto NATO:n jäseneksi?".

Tutkimus toteutettiin 15.10.-2.11. Kohderyhmänä oli Ahvenanmaata lukuun ottamatta Suomen 15-74-vuotias väestö. Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

ILPO KIURU
5.11.1999


Politiikka -sivulle