Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysPietarin terrorismioperaatiossa paljastunut tuhansia rikoksiaPietarin ja sitä ympäröivän Leningradin alueen miliisi on viime viikkoina paljastanut tuhansia rikoksia, takavarikoinut satoja laittomia aseita ja kymmeniä kiloja räjähteitä terrorisminvastaisessa operaatiossa.


Miliisin "Vihuri"-operaatio käynnistyi syyskuun alussa. Tuolloin turvatoimia kiristettiin ympäri Venäjää sen jälkeen, kun Moskovassa sattui satoja ihmisiä surmanneet räjäytyksiä. Asuintalojen räjäytykset säikäyttivät tavallisia pietarilaisiakin.

Miliisin apulaispäällikön, kenraalimajuri Nikolai Fjodorovin mukaan huolestuneet asukkaat ovat järjestäneet omia valvontapartioita, jotka kiertelevät asuintaloja ja niiden ympäristöjä.
- Noin 15 prosentissa Pietarin 25 000 kiinteistöstä on asukasvalvontaa, hän kertoi tiistaina.

Miliisit ovat puolestaan tehneet 12-tuntista työpäivää ilman vapaapäiviä tutkien taloja asunto asunnolta sekä nuohoten kellareita, ullakoita ja pihoille hylättyjä autoja.

Jalankulkijoita ja autoilijoita on myös pysäytetty kaduilla tavallista tiuhempaan. Myös metron valvontaa on tiukennettu. Katuja partioi vakinaisten miliisien lisäksi miliisi- ja sotilasoppilaitoksista värvättyjä kurssilaisia.

Miliisihallinnon tilaston mukaan urakan tuloksena on paljastunut liki 14 000 rikosta, pidätetty yli 1 400 etsintäkuulutettua, löydetty 1 050 varastettua autoa, takavarikoitu 500 laitonta ampuma-asetta, 50 kiloa räjähdysaineita ja vajaat 140 kiloa huumausaineita.

Erilaisista rikoksista epäiltynä on kuuden viikon aikana pidätetty 15 500 henkeä, ja erilaisista hallinnollisista rikkeistä on jaeltu sakkolappuja ja huomautuksia 840 000 kertaa.


Valehälytykset riesana

Fjodorovin mukaan tilanne kaupungissa ei ole niin jännittynyt kuin miltä se silmiinpistävän partioinnin takia saattaa näyttää.

Miliisivilinän takia tavanomainen katurikollisuus on myös vähentynyt, ja valtaosa tekijöistä saadaan kiinni verekseltään.
- Kaduilla on rauhallisempaa kuin aiemmin, hän sanoi.

Miliisin ja kaupunkilaisten kiusaksi ovat viime viikkoina muodostuneet kymmenet tahalliset valepommiuhkaukset, joiden takia on jouduttu tyhjentämään asuintaloja, kouluja ja sairaaloita.

Viranomaisia on petkutettu mm. kertomalla Gostinyi Dvor -tavaratalon ja Kazanin tuomiokirkon räjäytysaikeesta.

Miliisi on joutunut tavan takaa tarkistamaan myös vilpittömästi hätääntyneiden kansalaisten ilmoituksia epäilyttävistä liikkujista, hylätyistä paketeista ja hämäräperäisistä autoista.

St. Petersburg Times -lehden mukaan pommiryhmä hälytettiin viime viikolla Pietarin metroon tarkastamaan yksinäistä nyssäkkää, josta löytyi Leninin kootut teokset.

Tapauksen jälkeen metron valvontaa tiukennettiin entisestään. Maanalaisessa hyörii miliisin apuna lukuisia pommikoiria.

Miliisiä ovat työllistäneet myös lukuisat palkkamurhat, joita syyttäjänviraston mukaan on kirjattu tänä vuonna kolmisenkymmentä.

Fjodorov ei halunnut tiistaina tarkemmin kommentoida kolmea kaupungissa hiljattain sattunutta palkkamurhaa, joista ensimmäisen uhriksi joutui Pietarin lakiasäätävän kokouksen jäsen Viktor Novoselov.

- Yksi tekijä on vangittu, mutta tilaajien jäljille ei ole päästy, hän sanoi.

Novoselov sai surmansa toissa viikolla, kun hänen virka-autonsa katolle liikennevaloissa asetettu magneettipommi räjähti.

STT-IA
5.11.1999


Ulkomaat -sivulle