Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Poliisille ehdotetaan lisävaltuuksia - Salakuuntelu asuinhuoneistossa mahdolliseksi



Poliisin toimivaltuuksia nimenomaan törkeiden rikosten selvittämisessä ehdotetaan lisättäväksi. Esitutkinta- ja pakkokeinolakityöryhmän ehdotuksista merkittävin on, että poliisi voisi törkeimpien rikosten tutkinnassa tunkeutua salaa epäillyn kotiin ja asettaa sinne teknisiä kuuntelulaitteita.


Asuintilaan kohdistettavasta teknisestä kuuntelusta päättäisi aina tuomioistuin, jonka lupaa myöntäessään olisi määrättävä myös julkinen asiamies valvomaan rikoksesta epäillyn etuja.

Työryhmä esittää myös, että jo käytössä olevaa telekuuntelun käyttöalaa tulisi laajentaa myös tutkintaan, jossa tekijää epäillään erityisen törkeästä ja suunnitelmallisesta talousrikoksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai törkeästä vahingonteosta.

Talousrikosten tutkinnassa telekuuntelua tarvittaisiin esimerkiksi rikoshyödyn jäljittämisessä sekä selvitettäessä laillisilta näyttäviä liiketoimia ja peittelytarkoituksessa tehtyjä järjestelyjä.

Tällaisia ovat esimerkiksi viime aikoina paljastuneet kymmeniin ja jopa satoihin miljooniin markkoihin nousevat verorikokset erilaisine kuittikauppajärjestelyineen.

Telekuuntelusta voisi työryhmän mukaan olla myös huomattavaa apua viranomaisille pedofiilirenkaiden paljastamisessa. Törkeissä vahingonteoissa voitaisiin taas telekuuntelun avulla päästä aiemmin puuttumaan esimerkiksi rasististen ääriryhmien aikeisiin.


DNA-testi kaikille

Työryhmä ehdottaa myös, että telekuuntelu- ja televalvontalupa voisi koskea puhelinliittymän ohella myös tiettyä puhelinlaitetta, koska ammattirikolliset ovat jo oppineet matkapuhelimien SIM-kortteja muuttelemalla välttelemään poliisin televalvontaa.

Lisäksi esitetään, että niin sanottu henkilökatsastus voitaisiin törkeiden rikosten tutkinnassa tehdä muillekin kuin rikoksesta epäillylle.

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi oikeutta DNA-näytteen ottamista kaikilta miehiltä, jos vaikka laivaristeilyllä joku nainen on joutunut törkeän raiskauksen kohteeksi.

Työryhmän ehdotuksen mukaan myös jokainen olisi velvollinen poliisin määräyksestä saapumaan rikoksentekijän tunnistamiseksi järjestettävään tilaisuuteen. Tämä malli on tuttu varsinkin amerikkalaisista rikoselokuvista. Tilaisuuteen osallistumisesta maksettaisiin korvaus.


Poliisin oikeudet perustuttava lakiin

Oikeusministeri Johannes Koskisen mukaan esitutkinta- ja pakkokeinolainsäädäntö on poliisin tärkein oikeudellinen työväline.

- Pakkokeinoilla puututaan ihmisten perusoikeuksiin, ja sen vuoksi niiden pitää oikeusvaltiossa perustua lakiin. Työryhmän ehdottamista uudistuksista teknisen kuuntelun käyttöalan laajentaminen tulee varmasti herättämään eniten keskustelua ja myös kritiikkiä.

Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä merkitseehän asuintiloihin kohdistuva salainen tekninen kuuntelu melkoista puuttumista asukkaiden kotirauhan ja yksityisyyden suojaan.

- Valitettavasti järjestäytyneen ja ammattimaisen rikollisuuden kasvu johtaa siihen, että uudella vuosituhannella myös meillä Suomessa on tarvetta eräiden törkeiden rikosten tutkinnassa sallia asuntoon kohdistuvaa salaista teknistä kuuntelua, lausui Koskinen.

Koskiselle tiistaina luovutettu oikeusministeriön jo syksyllä 1995 asettaman Esitutkinta- ja pakkokeinolakityöryhmän mietintö lähetetään laajennetulle lausuntokierrokselle.

Koskisen mukaan esitys poliisivaltuuksien laajentamisesta on tarkoitus antaa eduskunnalle jo ensi vuoden puolella.

STT-IA
5.11.1999


Kotimaa -sivulle