Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU:n humanitaarinen apu ei vieläkään perillä

Osa Romanian vammaiskodeista samassa kunnossa kuin 90-luvun alussa



Romanian hallituksen alaisuudessa toimivan lastensuojeluosaston vt. johtaja Gabriela Coman tunnustaa, että osa vammaisten lasten hoitolaitoksista on yhä samassa tilassa kuin kymmenen vuotta sitten, jolloin niistä esitetyt kuvat järkyttivät Eurooppaa.


- Jotkut pahimmat paikat suljetaan ja lapset siirretään muualle jo muutaman kuukauden kuluessa, mutta suurempaan remonttiin menee kuitenkin useita vuosia, sillä rahaa ei ole ja hallinnon uudelleen järjestäminen vie taas aikaa, Coman sanoo.

Korjaustoimilla ja täysin kelvottomien paikkojen sulkemisella Romania pyrkii osoittamaan EU:lle, että lastenhuollon uudistukset ovat käynnissä ja Romania voi ryhtyä neuvottelemaan EU-jäsenyydestä ensi vuonna.

Romania aikoo siirtää vastuun ja valvonnan lastenhuollosta erikseen perustettavalle virastolle, joka myös koordinoisi rahojen käyttöä. Tällä hetkellä lastenhuoltoa hallinnoidaan neljästä virastosta, mutta käytännön työstä vastaavat kuitenkin paikallisviranomaiset.

Tämä on johtanut pahimmillaan siihen, että rahaa on siirretty paperilta toiselle, mutta tarkoitettuihin kohteisiin se ei ole koskaan saapunut. Tiettävästi uutta lakia lastenhuollon hallinnosta valmistellaan pitkälti EU:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen ja rahoittajien sanelemana.


Hätäapu yhä jakamatta

EU, Yhdysvallat ja Ranska ovat ohjanneet yli 300 miljoonan markan arvosta hätäapua Romanian lasten hoitolaitoksiin. Avun jakaminen piti aloittaa elokuussa, mutta vt. johtaja Gabriela Comanin mukaan ainoatakaan ruokapakettia tai polttoöljylitraa ei ole vielä toimitettu perille.

- Laitoksista soitellaan päivittäin ja kysellään luvattua apua. Ehkä ensi viikolla ensimmäiset maitojauhepaketit voidaan jakaa, Coman sanoo.

Comanin mukaan hätäavun viivästyminen johtuu yhtä paljon EU:n kuin Romaniankin byrokratiasta.
- Jopa asiakirjojen käännöstyö on viivästyttänyt avun jakamista, Coman sanoo epäillen samalla, että jotkut laitoksista jäävät osaksi talvea ilman lämmitysöljyä.

EU arvioi kesällä, että selviytyäkseen lasten laitoshoidosta ensi vuoden huhtikuuhun, Romanian olisi kyettävä osoittamaan tarkoitukseen 180 miljoonaa euroa (noin 1 mrd.mk) budjettivaroja.


Ceausescun julma perintö

Laitoksissa asuvien lasten suuri määrä Romaniassa on diktaattori Nicolae Ceausescun perhepolitiikan perintöä. Voimakkaasta Romaniasta haaveillut Ceausescu ei sallinut kansalleen ehkäisyvälineitä, kielsi abortit ja sakotti lapsettomuudesta saadakseen maan väkiluvun kasvuun.

Suurilapsisimmat ja köyhimmät perheet hylkäsivät tai antoivat lapsiaan valtion lastenkoteihin ja vammaiset lapset sysättiin syrjäisiin hoitolaitoksiin.

Vallan vaihtumisesta huolimatta lastenhuollossa ei ole kyetty tekemään perusteellisia muutoksia, jotka olisivat johtaneet parempiin tuloksiin. Lasten hylkääminen ei ole romanialaisessa yhteiskunnassa ollut moraalisesti tuomittavaa.

- Toivottavasti Romaniassa nyt löytyy poliittista tahtoa muuttaa lastenhuoltoa inhimillisempään ja perhekeskeisempään suuntaan. Myös kansainvälinen apu olisi keskitettävä tähän päämäärään, lastensuojeluosaston vt. johtaja Gabriela Coman sanoo.

STT-IA
5.11.1999


Ulkomaat -sivulle