Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSAK organisoitunut Halosen taakseSAK:n sosialidemokraattinen siipi ei ole jäänyt toimettomana tuijottamaan presidenttiehdokas Tarja Halosen (sd.) paikallaan polkevia ja alhaisia kannatuslukuja. SAK:n demarit ovat kaikessa hiljaisuudessa koonneet jo alkusyksystä oman kampanjaorganisaationsa presidentinvaaleja varten.


Verkkouutisten saaman tiedon mukaan syyskuun lopulla vahvistetussa organisaatiossa yleisjohdosta ja toimeksiannoista vastaa SAK:n sosialidemokraattinen hallitusryhmä. Kuten tunnettua SAK:n hallitusta johtaa koko ammattiliiton puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.).

Hallitukseen kuuluvat myös vahvojen jäsenliittojen puheenjohtajat kuten Metalliliiton Per-Erik Lundh (sd.), Paperiliiton Jarmo Lähteenmäki (sd.) sekä AKT:n Kauko Lehikoinen (sd.). Niin ikään hallitusryhmän sosialidemokraatteja ovat muun muassa Sähköliiton Lauri Lyly, Liikeliiton Maj-Len Remahl sekä liiton kansainvälisen osaston päällikkö Tuulikki Kannisto.

Vaalikampanjaan liittyvien tehtävien toimeenpanosta vastaavat erikseen nimetyt SAK:n sosialidemokraattiset järjestövastaavat.

Valtakunnallinen ohjaus- ja suunnitteluryhmä koostuu SAK:n jäsenliittojen toimitsijoista ja sitä johtaa SAK:n Pekka Sarkkinen. Organisaatio ulottuu maakuntiin saakka ja useimmissa maakunnissa ryhmää vetää SAK:n oma toimitsija. Kuitenkin esimerkiksi Lapissa ja Kuopiossa vastuu on annettu jäsenliiton toimitsijalle.


Puolueeton Teknisten Liitto?

STTK:hon kuuluvan Teknisten Liiton johto on pyrkinyt julkisuudessa maalaamaan liitosta kuvaa puoluepoliittisesti sitoutumattomana. Liiton johto on esimerkiksi vastustanut perustettavan Toimihenkilöunionin suhteellisia vaaleja. Perusteluna on käytetty sitä, että suhteelliset vaalit politisoisivat liiton.

Teknisten liiton mukaan sen työntekijöitäkään ei ole valittu puoluepoliittisin perustein eikä toimistossa harjoiteta puoluepoliittista toimintaa.

Puoluepolitisoitumista olisi vasta, jos liiton luottamuselimiin ja toimiston työntekijöiksi tulisi avoimuuden ja suhteellisten vaalien myötä myös sitoutumattomia tai jopa kokoomuslaisia.

Samanaikaisesti kuitenkin Teknisten Liiton järjestöasiamiehet ovat kokoontuneet presidentinvaalien merkeissä. Asiamiehiä velvoitetaan osallistumaan Halosen kampanjaan kuten eduskuntavaaleissa SDP:n puolesta, ilmoittautumaan Halosen kansalaisvaltuuskuntaan, tilaisuuksiin ja ostamaan materiaalia.

ILKKA AHTOKIVI
9.11.1999


Politiikka -sivulle