Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysUNICEF: Itä-Euroopan lapsilla kova elämäVaikka Berliinin muurin murtumisesta on jo kymmenen vuotta, on elämä Itä-Euroopan maiden lapsilla yhä kovaa. YK:n lastenjärjestön UNICEF:n tuoreen selonteon mukaan lapset joutuvat yhä useammin hylätyiksi ja perheiden hajoamisen uhreiksi.


UNICEF:n torstaina julkaisemassa raportissa kokonainen sukupolvi lapsia on joutunut Itä-Euroopan maissa tapahtuvan vaikean siirtymäkauden uhreiksi.

Kun valtiot ponnistelevat komentotaloudesta kohti markkinataloutta, ovat niiden taloudet joutuneet koville ja säästöjä on jouduttu tekemään kovallakin kädellä.

Valtioiden panostus mm. koulutukseen on laskenut rajusti ja merkkejä on myös siitä, että lasten hyvinvointia pidetään "ylimääräisenä lisänä", johon huonoina aikoina ei ole varaa, todetaan selonteossa.


Lapsille yhä vähemmän

Raportissa on tutkittu kaikkiaan 27 maan oloja. Joka kolmannessa on syttynyt aseellisia selkkauksia, joissa lasten asema on entisestäänkin heikentynyt.

Vain kolmessa maassa - Slovakiassa, Puolassa ja Sloveniassa - on onnistuttu kasvattamaan kansantuotetta vuoden 1989 jälkeen.

- Vaikka merkkejä talouden elpymisestä on havaittavissa, suurimassa osassa tutkituista maista kansantuote on pysytellyt vuoden 1989 tasoa alhaisempana. Lisäksi kansantuote jakautuu nykyisin yhä epätasaisemmin ja erityisesti lasten osuus pienenee koko ajan, sanotaan raportissa.

Vaikka lapsikuolleisuus on laskemassa ja mm. Sloveniassa ja Tshekissä se alkaa olla Länsi-Euroopan tasoa, ovat sairaudet lisääntymässä. Mm. tuberkuloosi ja kurkkumätä ovat pulpahtaneet uudelleen esille, ja aids-tapaukset lisääntyivät räjähdysmäisesti vuosina 1995-1998.

Lapsia hylätään tai he joutuvat orvoiksi yhä useammin, kun perheet hajoavat mm. alkoholismin, huumeidenkäytön ja mielenterveysongelmien vuoksi. Tämä on raportin mukaan lisännyt kansainvälistä adoptiota, joka usein tapahtuu laittomasti.

Ainakin 4 000 lasta on osallistunut sotilaina erilaisiin selkkauksiin Itä-Euroopassa ja alueen noin kahdeksasta miljoonasta pakolaisesta kaksi miljoonaa on lapsia, kerrotaan selonteossa.

STT-IA
5.11.1999

Tutustu UNICEF:n kotisivuihin.


Ulkomaat -sivulle