Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon verovinkki

Perintö- ja lahjaveron alennusta vaadittavaSukupolvenvaihdoksessa voi saada verohuojennuksen sekä perintö- että lahjaverosta, jos perintöön tai lahjaan sisältyy maatila, yritys tai osa niistä.


Huojennus edellyttää perinnön tai lahjan saajalta maatalouden tai yritystoiminnan jatkamista. Huojennus toteutetaan siten, että omaisuus arvostetaan varallisuusverotusarvoon, ja vero määrätään maksettavaksi tästä arvosta. Ilman huojennusta perintö- tai lahjaverot lasketaan maatilan tai yrityksen käyvästä arvosta.

Huojennuksen saaminen edellyttää aina verovelvolliselta nimenomaista vaatimusta huojennussäännöksen soveltamisesta. Vaatimus täytyy esittää verotoimistolle ennen kuin verottaja tekee perintö- tai lahjaverosta päätöksen. Vaatimusta ei voi tehdä enää valitusvaiheessa.

Verovelvollinen saa lisäksi korotonta maksuaikaa, jos muistaa myös sitä erikseen vaatia. Maksuaikaa saa, jos on oikeutettu edellä kerrottuun huojennukseen ja jos maatilasta tai yrityksestä määrätty perintö- tai lahjavero on vähintään 10 000 markkaa.

Maksuaikaa voi saada enintään viisi vuotta. Kun maksuerän vähimmäismäärä on viisi tuhatta markkaa, saa lahjansaaja maksimimaksuajan 25 000 markan veroilla.

Veronmaksajain Keskusliitto, Verotieto Oy
5.11.1999


Talous -sivulle