Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pörssiralli ehkä päättymässä



Teknologiayritysten pörssiralli kääntyi alamäkeen jo viime keväänä, ja nyt lähestytään kuolemankurvia.


Tällä viikolla kurssien vapina on ollut tuntuvaa New Yorkissa ja muualla maailmassa. Teknologiayritysten osavuosikatsaukset eivät ole olleet sitä, mitä markkinat ovat odottaneet.

Pörssikuplan puhkeamisesta on varoiteltu jo toista vuotta. Viime talvena Wall Streetillä meno oli hurjimmillaan, mutta kevään myötä kurssit laskivat. Nyt syksyllä markkinat ovat entistä epävarmemmat.

Vakaiden teollisuusyritysten Dow Jones -osakeindeksi on tänä vuonna laskenut kymmenisen prosenttia. Korkean teknologian yritysten Nasdaq-indeksi on laskenut maaliskuun huipputasostaan nelisenkymmentä prosenttia.


Hermopeliä markkinoilla

Tämän viikon vapinan aiheutti tiistai-iltana julkistettu IBM:n osavuosikatsaus. Yrityksen voitto kohosi heinä-syyskuussa 11 prosenttia viime vuodesta. Myyntikin kasvoi heinä-syyskuun aikana 3 prosenttia, mutta se oli vähemmän kuin odotettiin. Lisäksi yrityksen arvio loppuvuodesta oli varovainen.

Keskiviikkoaamuna Dow Jones laski parin ensimmäisen minuutin aikana 4,2 prosenttia. Indeksi putosi alle maagisen 10 000 pisteen rajan. Nasdaq rojahti ensimmäisen tunnin aikana 5,7 prosenttia. Kurssit kohosivat päivän mittaan, mutta aamun notkahdus oli nopea ja suuri.

Aasian ja Euroopan pörssit heilahtivat myös. Kaikkialla sijoittajat myivät teknologiayritysten osakkeita. Aasiassa laskivat muun muassa NEC, Sony ja korealainen Samsung Electronics. Helsingissä pörssi huojui Nokian, Soneran ja JOT Automationin tahdissa.

Myös Intel julkaisi tiistaina osavuosikatsauksensa. Voitto kasvoi heinä-syyskuussa 52 prosenttia edellisvuotisesta ja myynti 19 prosenttia. Arviot katsauksesta olivat myönteisiä, mutta sitä odoteltiin markkinoilla pari viikkoa niin hermostuneesti, että yrityksen osakekurssi ehti pudota puoleen.


Nokialle tuli kiire

Tälläisessä tilanteessa ei ole mikään ihme, että Nokia päätti aikaistaa oman osavuosikatsauksensa julkistamista viikolla. Nokian osakkeet heilahtelivat Motorolan viime viikkoisen osavuosikatsauksen jälkeen.

Motorolan voitto tulee tänä vuonna jäämään alle tavoitteen. Lisäksi Motorola arvioi matkapuhelinmarkkinoiden kokonaiskasvun jäävän tänä vuonna 410-425 miljoonaan puhelimeen. Aiemmissa ennusteissa on puhuttu 435-450 miljoonasta puhelimesta.

Katsauksen julkistamisen jälkeen Motorolan kurssi putosi, ja telekommunikaatioyksikön johtaja erosi. Motorola on Nokian jälkeen maailman toiseksi suurin kännykänvalmistaja.

Motorolaan ja Nokiaan saattavat vaikuttaa myös teleyhtiöiden tilanne. Laitevalmistajien luottoriskien voi olettaa kasvavan, sillä ne joutuvat luonnollisesti osallistumaan uusien matkapuhelinverkkojen rakentamisen rahoitukseen.

Teleyhtiöillä on suuria velkoja, ja ilmeisesti sijoittajien mielestä yhtiöt ovat maksaneet liikaa uusien matkapuhelinverkkojen toimiluvista. Muun muassa Soneran osake on laskenut kuin lehmän häntä.

Valtiollisia ja monopolistisia teleyhtiöitä ei taideta muutenkaan pitää kovin uskottavina uuden talouden ja teknologian edustajina. Esimerkiksi Ruotsin Telian osakkeiden hinnat putosivat heti annin jälkeen surkealle tasolle.

Microsoftin ja Nokian julkaisemat myönteiset osavuosikatsaukset pelastivat tällä viikolla markkinat, ja varsinkin Nokian loistava ajoitus on herättänyt tyytyväisyyttä paniikinomaisilla markkinoilla. Tilanne näyttää nyt korjautuneen ainakin hetkeksi, mutta markkinatilanne on pohjimmiltaan edelleen hyvin epävarma.


Tyhjälle rakennettu ei kauan pystyssä pysy

New Yorkin kurssit nousivat voimakkaasti viime syksynä. Nasdaq-indeksi oli vuosi sitten lokakuussa alle 3000 pistettä ja kohosi tämän vuoden maaliskuun alkuun mennessä hämmästyttävään 5000:een pisteeseen. Osakkeiden yliarvostus oli ilmeistä.

Indeksi putosikin nopeasti ja toukokuun lopulla oltiin taas lähellä 3000 pistettä. Kesän aikana indeksi on heilunut 4000 pisteen ympärillä, ja nyt on syyskuun alkupuolelta lähtien vajottu 3000 pisteen tienoille. Kursseissa tuntuu vieläkin olevan ilmaa.

Varsinkin Internet-yritysten tuloksenteko on jäänyt kauas odotuksista, pahimmissa tapauksissa tappioita on tullut enemmän kuin liikevaihtoa. Esimerkiksi Yahoo!:n myynti on kasvanut mukavasti, mutta hyvin harva Internet-yhtiö on tuottanut voittoa. Lisäksi mainostulojen kasvu on ollut pettymys.

Internet-yhtiöt ovat saaneet pörssimarkkinoilta paljon rahaa. Osan rahoista yritysten perustajat ovat pistäneet taskuihinsa. Lopuilla on osteltu toisia yrityksia, tehty investointeja ja palkattu lisää väkeä. Markkinointiin on upotettu suuria summia.

Mutta kun myyntiä ei ole syntynyt, niin seurauksena ovat olleet valtavat tappiot. Lisärahaa pitäisi nyt saada toiminnan jatkamiseen, mutta pankkien lainahanat eivät aukea ja osakemarkkinoilla vastaanotto muuttunut kylmäksi.

Tappioiden pelästyttämät osakesijoittajat eivät halua heittää rahojaan kaivoon, eivätkä keinottelijat usko enää saavansa Internet-osakkeilla satumaisia kurssivoittoja.


Taustalla paljon tekijöitä

Internet-pettymysten lisäksi teknologiaosakkeiden kurssilaskulle on muitakin syitä. Yhdysvaltain taloudessa on viimeisten taloustietojen mukaan merkkejä orastavasta inflaatiosta. Se lisää koronnoston todennäköisyyttä. Nouseva korko nostaa lainarahan hintaa ja hillitsee osakkeiden ostohaluja.

Öljyn korkea hinta lisää inflaatiopelkoja, ja Lähi-Idän kriisi pitää öljyn hinnan korkealla. Jopa kansainvälinen tai kansallinen taloustaantuma on mahdollinen. Lisäksi amerikkalaisten yritysten kilpailukyky on kärsinyt, mikä johtuu dollarin korkeasta kurssista.

Tietotekniikkayrityksillä meni lujaa viime vuonna, kun asiakasyritykset ja julkinen sektori varautuivat vuosituhannen vaihteen ohjelmointivirheen korjaukseen. Vuodenvaihteen huumaa on seurannut myynnin hidastuminen tänä vuonna, kun kaikki mahdolliset korjaukset ja investoinnit on tehty.

Osakemarkkinoilla on kesän aikana toivorikkaasti odoteltu syksyn tuovan yrityksille uutta puhtia. Todellinen tilanne on kuitenkin osoittautunut odotuksia heikommaksi, ja nyt kurssit laskevat. Pörssiralli saattaa viimeinkin olla lopussa, mutta varmaa se ei ole.

Osakkeita nimittäin kannattaa ostaa silloin, kun niiden kurssi on alhaalla.

HEIKKI JANTUNEN
20.10.2000


Talous -sivulle