Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita aiempaa enemmän



Kunnallisvaaleissa on mukana enemmän ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita kuin koskaan aiemmin. Suurimpien puolueiden listoilta löytyy koko maasta yhteensä 150-200 ulkomaalaistaustaista ehdokasta. Yksi heistä on kokoomuslainen Abi Diarra, malilaissyntyinen lääkäri.


Aivan tarkkoja lukuja ulkomaalaistaustaisista ehdokkaista ei ole saatavilla, sillä vain parilla puolueella on koottuna kattavat tiedot.

SDP ja keskusta kertovat ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita löytyvän kolmisenkymmentä, ehkä ylikin. Vihreillä ja Kokoomuksella heitä on noin 25.

Kristillisiä ulkomaalaisehdokkaita on parikymmentä. Vasemmistoliittolaisia on 15 ja ruotsalaisia kymmenen. Suuria eroja puolueiden välillä ei ole, mutta suhteellisesti eniten ulkomaalaisehdokkaita on vihreillä ja kristityillä.

Puoluetoimistojen mukaan määrä on kasvanut selvästi viime kunnallisvaaleista. Silloin ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita oli puoluetta kohti vain "pari" tai "muutama".


Ehdolla yli 50 kunnassa

Ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita on tarjolla yli 50 kunnan valtuustoon eri puolilla Suomea, Kemistä Helsinkiin. Useimmiten ehdokkaaksi yhdessä kunnassa on tosin asettunut korkeintaan pari-kolme ulkomaalaistaustaista ehdokasta.

Varsinkin pienillä paikkakunnilla etninen ehdokas on usein ainoa laatuaan.

Yllättävää ei ole se, että eniten ulkomaalaisehdokkaita on niissä kunnissa, joissa ulkomaalaisia ja maahanmuuttajia asuu eniten. Kärjessä ovat Helsinki yli 20 ehdokkaalla ja Turku, missä heitä on reilu tusina.

Vajaaseen kymmeneen jäävät Espoo ja Vantaa. Seuraavana tulee Vaasa, jossa on ainakin kuusi ulkomaalaistaustaista ehdokasta.

Kansallisuuksien kirjo on suuri. Afrikkalaisia ja aasialaisia on paljon, myös eurooppalaisia ja amerikkalaisia löytyy. Viro, Venäjä ja paluumuuttajat ovat varsin vahvasti edustettuja.


Suomalaisten ääniä tarvitaan

Ehdokkaiden kasvanut määrä ei tarkoita, että Suomen kunnanvaltuustojen etninen kirjavuus lisääntyisi automaattisesti.

Dosentti Pirkko Pitkänen Joensuun yliopistosta huomauttaa, että läpimenoon monilla paikkakunnilla tarvitaan myös valtaväestön ääniä.

- Tässä tarjoutuu mahdollisuus niille, jotka haluavat edistää maahanmuuttajien todellista osallistumista suomalaiseen yhteiskuntaelämään, Pitkänen sanoo.

Hän muistuttaa, että vaikka ehdokas olisi ainoa etnisten vähemmistöjen edustaja kuntansa valtuustossa, on se kuitenkin kanava saada kulttuurivähemmistöjen näkökulmia esiin. Lisäksi monet maahanmuuttajien kannalta tärkeät asia kuten työllistyminen ovat pitkälti paikallisen tason kysymyksiä, Pitkänen mainitsee.


Patamusta porvari Malista

Kokoomuksen listoilla Helsingissä oleva lääkäri Abi Diarra, 44, kuvailee vaalikampanjassaan itseään "patamustaksi porvariksi Munkkiniemestä".

Malista kotoisin oleva Diarra opiskeli aikoinaan Pietarissa ja ajautui sieltä Suomeen jatko-opintojen kautta. Hän on ollut maamme kansalainen jo kymmenen vuotta.

Diarran mielestä Suomessa yhteiskuntaa vaaditaan liian herkästi ottamaan vastuu asioista, jotka kuuluvat yksilöille. Tähän syntiin syyllistyvät myös muualta tulleet.

- Ei pitäisi mesota liikaa, ei saa jäädä vain köllöttelemään ja vaatimaan etuja. Ei se käy päinsä Malissakaan, Diarra arvostelee.

- Kun pikkulapsi lähtee äidin helmoista pihalle leikkimään, niin sielläkin pätevät eri säännöt - yksin jää, jos vain mököttää sivulla.

Diarra muistuttaa, että ensimmäinen avain sopeutumiseen on kielen oppiminen.

- On täysin käsittämätöntä, että vielä seitsemän vuoden Suomessa oleskelun jälkeen muualta tulleille järjestetään tulkkauspalveluja, Diarra ihmettelee.

STT-IKK
20.10.2000


Politiikka -sivulle