Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kokoomuksen puoluesihteeri Matti Kankare:

Tulos olosuhteisiin nähden hyvä



Kokoomuksen puoluesihteeri Matti Kankare pitää puolueen kunnallisvaalitulosta olosuhteisiin nähden hyvänä. Hän huomauttaa Kokoomuksen kutakuinkin säilyttäneen valtuustopaikkansa ja iloitsee erityisesti nuorten ehdokkaiden menestyksestä.


- Jos joskus on puhuttu vaalien torjuntavoitosta, niin tämä oli nimenomaan sellainen, Kankare sanoo.

Hiukan ennen puoltayötä, kun alustava laskenta vielä oli kesken, Kokoomus näytti olevan menettämässä valtakunnallisesti 139 paikkaa maan kunnallisvaltuustoissa.

Kannatusosuudessa puolue näytti yltävän lähes eduskuntavaalien tasalle. Viime kunnallisvaaleihin verrattuna Kokoomus oli kärsimässä vain runsaan puolen prosenttiyksikön tappion.

- Tuloksen perusteella voi sanoa, että vastuullisen talouspolitiikan linja jatkuu. Tämä ei muuta mitenkään hallitusohjelman toteuttamista, Kankare arvioi.


Hallitus vastaan oppositio -asetelma ei toteutunut

Kankareen mielestä vaalitulos osoittaa sen, ettei kyse ollut asetelmasta hallitus vastaan oppositio.
- Äänestäjät tiedostavat, ettei kunnissa ole oppositiota, vaan kaikki puolueet ovat hallituksessa. Tosin keskustaoppositio on sadassa kunnassa yksinään enemmistönä, Kankare teroittaa.

Hän huomauttaa myös, että hallituspuolueista vain vihreät kykenivät kasvattamaan kannatustaan.
- Ja Kokoomus menestyi hallituspuolueista toiseksi parhaiten, kun tarkastellaan kannatusosuuden muutoksia, Kankare laskeskelee.

Erityisen iloinen Kankare on siitä, että Kokoomuksen listoille tuli yli kaksi kertaa enemmän uusia, nuoria ehdokkaita kuin neljä vuotta sitten. He myös menestyivät vaaleissa.


Keskusta eteni perinteisesti vahvoilla alueillaan

Kankare myöntää keskustan edenneen jonkin verran valtakunnallisesti, mutta huomauttaa, että puolueen vaalivoitto tuli lähinnä sen perinteisiltä korkeakannatusalueilta.

- Keskustan rynnistys etelään ja suuriin kaupunkeihin jäi edelleen toteutumatta, Kankare muistuttaa.

Presidentinvaalien jälkeen kokoomuslaiset saivat usein kuulla kilpailijoiltaan, että kunnallisvaaleissa puolueelle on luvassa rökäletappio. Kankare puolestaan huomauttaa, ettei SDP kuitannut minkäänlaista Halos-lisää tai keskusta Aho-lisää tuloksen perusteella.

Hän sanoo, ettei vaaleissa näköjään myöskään ratkaistu bensaveroa, eläkepolitiikkaa, aluepolitiikkaa eikä euroa.

- Me korostimme koko ajan, että kunnallisvaaleissa valitaan neljäksi vuodeksi luottamushenkilöt hoitamaan edustuksellisen demokratian kautta erityisesti palvelujen saatavuutta, veroprosenttia, maksuja, kaavoitusta ja sen kaltaisia asioita.

Kankare muistuttaa Kokoomuksen kampanjassaan luvanneen tekoja - ei lupauksia.

- Kunnat vastaavat kahdesta kolmasosasta julkisista palveluista: sosiaalityöstä, terveyden- ja sairaanhoidosta, opetuksesta, infrastruktuurista, vesi- ja jätehuollosta, energiantuotannosta, liikenteestä ja mm. ympäristöstä. Nyt valittiin henkilöitä päättämään paikallisesti näistä asioista, Kankare sanoo.


Tarvitaanko kaikkialla samanaikaiset kunnallisvaalit?

Hän myöntääkin, että kunnallisvaaleissa äänestetään ehdokasta, mutta myös puoluevalinnalla on merkitystä.
- Kunnissa kunnallisjärjestöllä on oma ohjelma ja ehdokkailla sitä täydentävät omat tavoitteensa.

Kankareen mukaan myös Kokoomuksen viesti siitä, että tärkeintä on palvelujen saatavuus, ei se kuka ne tuottaa, näyttää menneen läpi.
- Ja kuitenkin kunta kantaa vastuun siitä, että palvelut ovat saatavilla.

Jatkoa silmällä pitäen Kankare pohdiskelee jo myös sitä, tarvitaanko koko maassa samanaikaiset kunnallisvaalit.

- Kyseessä ovat kuntakohtaiset vaalit. Miksi ne olisi järjestettävä samaan aikaan joka kunnassa, koska kunnat ovat erilaisia ja niiden ongelmatkin hyvin erilaisia. Kunnallisvaalien tuloksen mukaan suhteellisuutta noudattaen taas valitaan vain maakuntaliiton ja kuntayhtymien sekä Suomen Kuntaliiton luottamuselimet, Kankare mietiskelee.

ILPO KIURU
23.10.2000


Politiikka -sivulle