Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kesämökit talvisin alttiina murroille



Lomakausien ulkopuolella kesämökit ovat tyhjillään ja kesämökkivarkaiden on entistä helpompi toimia. Varkauksien ja ilkivallan torjunta on hyvä muistaa, kun kesämökkiä laittaa talviteloille, muistuttaa Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliitto.


Mitään arvokasta ei ole syytä jättää mökille talven ajaksi. Aseet, perämoottorit, moottorisahat ja muu varkaita kiinnostava omaisuus on vietävä talveksi pois.

Myöskään matkatelevisiota, stereoita tai alkoholia ei kannata varkaille jättää. Sitä paitsi kylmä ilma ja kosteus vaurioittavat televisiota ja muita herkkiä sähkölaitteita.

Perusohjeita noudattamalla voidaan varkauksia vähentää huomattavasti, sillä suuri osa mökkimurroista on ilkivaltaa, jonka tekijä ei etukäteen ole suunnitellut toimiaan.

Usein myös tilaisuus tekee varkaan. Lukitse ovet ja ikkunat, äläkä unohda kellarin ja varaston ovia. Lisäturvaa tuovat lukittavat ikkunaluukut.

Mökki on hyvä jättää tilaan, joka kiinnostaa varkaita mahdollisimman vähän. Ammattirikolliset tarkkailevat suunniteltua kohdetta usein etukäteen, joten kaikki vähänkin arvokas omaisuus on syytä siirtää lukkojen taakse. Yksi varas tai -porukka saattaa tehdä lyhyessä ajassa jopa kymmeniä murtoja pienellä alueella.

Mikäli kesäasunnossa on arvokasta omaisuutta, suojausta voi tehostaa hälytinjärjestelmällä. Sen on kuitenkin johdettava paikkaan, josta hälytyksen tultua ehditään riittävän nopeasti paikalle.

Paikallisen asukkaan tai naapurin kanssa on hyvä sopia mökin silmälläpidosta ja esimerkiksi postilaatikon tyhjennyksestä. Vartiointipalveluja voi kysyä myös kesämökkipaikkakunnalta.


Hälyttimistä apua

Rikosilmoitinjärjestelmiä on kahta tyyppiä. Toisessa hälytyssignaalin antaa sireeni, toisessa ilmoitus välittyy puhelimella tai langattomana tiedonsiirtona ennalta ohjelmoituun paikkaan.

Sireeni edellyttää yhteistyötä naapurien kanssa, eikä siitä ole hyötyä, jos mökki sijaitsee syrjäseudulla kaukana asutuksesta. Mikäli mökillä on sähköt ja/tai puhelin, hälytinjärjestelmän keskuslaite soittaa suoraan esimerkiksi mökinomistajan kännykkään, vartiointiliikkeeseen tai lähimpään taloon.

Puhelinlinjaan asennettuna, perustoiminnoilla varustettuna, hälytysjärjestelmä tulee maksamaan kolmisen tuhatta markkaa ja sen käyttöikä on runsaat kymmenen vuotta.

Jos puhelinta ei ole, järjestelmän hälytykset siirretään langattomana tiedonsiirtona radiomodeemin avulla ja tällöin laitteisto on noin kaksi kertaa kalliimpi.

Suomessa yksityistalouksiin asennettavat hälytinjärjestelmät ovat yleistyneet huomattavasti parin viime vuoden aikana ja syynä tähän on mm. kasvanut rikollisuus.

Vuonna 1998 korvattiin koti- ja maatilavakuutuksista vapaa-ajan asuntoihin tehtyjä murtoja ja varkauksia yli 3500 kappaletta. Korvauksia vahingoista maksettiin yli 15 miljoonaa.

Tähän lukuun eivät vielä sisälly ilkivalta- ja vahingontekotapaukset, joista usein koituu uhrille vielä enemmän harmia, sillä kaikkea omaisuutta ei voi korvata rahassa.

Varkauksien lisäksi on hyvä torjua palo-, sähkövahinko- ja erilaisia vuotoriskejä. Tyhjennä kesävesijohdot ja padat vedestä, jotta ne eivät rikkoudu pakkasella. Suojaa myös savupiippu ja sulje pellit.


Huolehdi myös veneestä

Lukitse myös talviteloille jätetty vene huolellisesti tukevaan puuhun tai kiinteään tankoon ja siirrä perämoottori talveksi pois.

Vene on peitettävä huolellisesti, mutta välttääksesi homeen ja ummehtumisen, jätä peitteisiin riittävä tuuletus. Nosta vene riittävän tukeville pukeille, sillä pelkästään maaperän varassa sitä ei pidä säilyttää.

Jos vene on vesillä myöhäiseen syksyyn, huolehdi kiinnityksestä tarkoin. Turvallisuusmääräykset venevakuutuksessa edellyttävät tarpeellista valvontaa, huolellista talvisäilytystä sekä oikeaa kiinnitystä.

Syysmyrskyt kolhivat huolimattomasti sidottuja veneitä. Myrskyvahinkoja korvataan venevakuutuksista 400-500 tapausta vuosittain, Vakesista kerrotaan.

IA
20.10.2000


Kotimaa -sivulle