Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Valtion ja kunnan vastuista turha kiistellä

Niinistö kehottaa valitsemaan palveluja painottavat valtuutetut



Puheenjohtaja Sauli Niinistö sanoo ymmärtävänsä yleisen huolen kunnallisista palveluista ja terveydenhuollon ongelmista, mutta ei kannata valtion ohjauksen tiukentamista.


Valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) mielestä parempi tie on valita näissä vaaleissa hyvät ja kunnolliset valtuutetut, jotka ottavat palvelut kuntiensa selkeiksi painopistealueiksi. Niinistön mukaan useimmissa kunnissa tähän on mahdollisuuksia, kyse on myös asenteista, ei pelkästä tehokkuus- tai talousajattelusta.

Niinistön mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisvarojen käyttö ei ole supistunut parhaistakaan vuosista.

- Täytyy huomata, että suoritteet ovat jatkuvasti kasvaneet, silloin myös kustannuksia syntyy enemmän. Ymmärrän kyllä terveydenhuollon ongelmia. Kuntapolitiikassa pitäisi ymmärtää painottaa siihen suuntaan.

Valtionapujen korvamerkitseminen niin, että ne ohjautuisivat joidenkin kuntien laiminlyömiin kohteisiin kuten lasten psykiatriaan ei Niinistön mukaan ole aivan riskitöntä.

- Se on helposti loputon tie. Jos korvamerkitään yksi kohde, sillä aiheutetaan sisäisiä painotuksia ja joku toinen sektori jää vähemmälle. Pitkälle viety korvamerkintä varmaan johtaa kaavamaisiin eikä parhaisiin mahdollisiin lopputuloksiin.

Niinistö arvioi, että valtion ja kuntien välisistä suhteista ja tiukemman valvonnan pohtimisesta on kehkeytynyt näiden vaalien yhteydessä eräänlainen muoti-ilmiö.

- On varmasti puutteita, mutta pääsääntöisesti pallo on kuntasektorilla niin, että siellä asiat hoidetaan. Tämä on Kuntaliiton kanssa käyty moneen kertaan läpi. Myös tietynlaisesta asennekasvatuksesta on kyse.

Onko kunnissa suorastaan osaamattomuutta?
- En näin mene väittämään, mutta ehkä painopisteet voisi asettaa vähän peruspalvelumyönteisemminkin paikka paikoin. On valittava kunnolliset hyvät valtuutetut. Siksihän vaaleja juuri nyt käydään, sehän tässä on pääasia.


Johdonmukainen linja saa tukea

Kokoomuksen kannatus vaalien alla tehdyissä mielipidemittauksissa vaikuttaa puolueen puheenjohtajan mukaan kohtuulliselta. Kolme suurinta puoluetta näyttävät lähes tasaväkisiltä.

Hallituksen edelleen nauttima yli 60 prosentin kannatus kansalaisten mielissä kertoo Niinistön mukaan siitä, että hallitus on johdonmukaisella linjalla onnistunut.

Kokoomuksen kannattajista 77 prosenttia antoi samassa kyselyssä hallitukselle tukensa. Tämän hivenen kasvaneen luottamuksen Niinistö tulkitsee niin, että kokoomuslaiset arvostavat erityisesti hallituksen peruslinjauksia talouspolitiikassa ja Eurooppa-politiikassa.

Vastaavasti Keskustan oppositiopolitiikkaa pitää hyvänä tai melko hyvänä 37 prosenttia kansalaisista.
- Keskustalle ei ilmeisesti ole jäänyt mitään selkeää sanomaa kerrottavakseen, Niinistö arvioi.


Alhainen äänestysprosentti hyödyttää Kokoomusta?

Ennakkoarvioissa on povattu sosiaalidemokraateille pulmia saada väkeänsä liikkeelle ja uurnille. Koulutetut kaupunkilaiset saattavat äänestää näissä vaaleissa keskimääräistä vilkkaammin.

Hyödyttääkö todennäköisesti alhaiseksi jäävä äänestysprosentti nimenomaan Kokoomusta?
- Tätähän yritetään väittää. Minä en välttämättä siihen usko. Minusta on hyvin välttämätöntä ja tarpeellista, että kaikki Kokoomuksen kannattajat käyvät uurnilla.

Mielipidemittausten valossa kokoomuslaisista täysin varmasti aikoo äänestää 69 prosenttia ja melko varmasti joka viides. Luvut ovat Niinistön mukaan suhteellisen hyviä vertailtaessa muiden puolueiden vastaaviin, mutta kehottaa silti sankkoja joukkoja liikkeelle.


Vaalikeskustelut yleisellä tasolla

Television vaalitenteissä on Niinistön mukaan nostettu esille oleellisia kysymyksiä siihen nähden, että keskustelijoina ovat puoluejohdon edustajat. Mielenkiintoisimmat asiat löytyvät kuitenkin kuntatasolta. Niihin televisiokeskustelut eivät juuri kykene antamaan vastauksia.

MTV3:n vaalikeskustelussa puolueiden puheenjohtajien ja ministerien mielestä kuntien palvelujen parantamista auttaisi työntekijöiden vakinaistaminen ja määrän lisäys, ei niinkään palkankorotukset.

Kannatusta sai myös pormestarinmallin kokeilu ainakin suurissa kunnissa.

Niinistö toivoo itse ikäännyttyään selviävänsä mahdollisimman vähällä hoidon tarpeella ja mahdollisimman pitkään avohoidon varassa.

- Ja sitten odotan saavani ihan kohtuullista hoitoa ja uskon, että siihen on ihan täydet mahdollisuudet.

MARGIT HARA
20.10.2000


Politiikka -sivulle