Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Syrjäytyminen ja köyhyys alas toimintaohjelman avulla



Köyhyys, syrjäytyminen ja asunnottomuus koskettavat yhä useampaa suomalaista. Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin on valmistanut toimintaehdotuksen köyhyyden ja syrjäytymisen poistamiseksi Suomessa.


Ehdotuksen mukaan muun muassa työttömien perusturvaa tulisi nostaa niin, että työtön selviytyisi käytännön arjesta ilman toimeentulotukea. Myös työllistämistukitoimien aikana pitäisi taata riittävä toimeentulo, jotta ihmisten ei tarvitsisi hakea apua sosiaalitoimistosta.

Maassamme on lähes 60 000 pitkäaikaistyötöntä, joiden työllisyysnäkymät ovat erittäin heikot. Tukitoimien avulla heidät voitaisiin ohjata esimerkiksi eläkkeelle.

Suunnitelmaan kuuluu myös käytännön toimia asunnottomuuden poistamiseksi. Ympäristöministeriö on asettanut asunnottomuustyöryhmän, joka aloitti toimintansa syyskuussa.

Työryhmän tarkoituksena laatia ohjelma asunnottomuuden vähentämiseksi. Ohjelman on tarkoitus valmistua tammikuun 2001 loppuun mennessä, jonka jälkeen sitä ruvetaan toteuttamaan.

Maassamme on tällä hetkellä noin 10 000 asunnotonta. Asunnottomia perheitä on noin 800. Tilapäisasunnoissa asuu tilastojen mukaan noin 6 000 ihmistä.

- Vuonna 1987 asunnottomien määrä oli kaksi kertaa tämänpäiväistä suurempi, minkä jälkeen luku on kääntynyt alaspäin. Asunnottomien määrä on pysynyt viime vuosina lähes samana.

- Uusi työryhmä aikoo keskittyä erityisesti tukipalvelujen lisäämiseen, jotta asunnoton pääsisi ulos asunnottomuuskierteestään, kertoo asunnottomuustyöryhmän sihteeri Pirjo Vesanen.


Kansalaisjärjestöjen ääni päätöksiin

Noin neljä prosenttia suomalaisista elää köyhyysrajan alapuolella. EU-maissa köyhyysrajan alapuolella elää keskimäärin 18 prosenttia väestöstä.

- Suomella on vara hoitaa köyhyys, jos siihen löytyy vain tahtoa. Olemme esitelleet toimintaehdotuksemme 12 ministeriöissä. Niissä syrjäytyminen on koettu ongelmaksi, jonka eteen tulee tehdä töitä, kertoo EAPN-Finin puheenjohtaja Marita Ruohonen.

Hänen mukaansa kansalaisjärjestöjen ääntä pitäisi kuulla entistä tarkempaan, kun ministeriöissä yritetään ratkaista köyhyyteen ja syrjäytymiseen liittyviä ongelmia.

Tampereella syrjäytymistä on lähdetty poistamaan ruohonjuuritasolla Monet-projektin avulla. Kolme vuotta sitten aloittaneen projektin tarkoitus on saada syrjäytyneet takaisin työelämään.

Mukana on yhteensä noin 70 ihmistä, joita ovat työllistäneet mm. paikallinen autokorjaamo, käsityöpaja ja kierrätyskeskukset. Projektin tarkoituksena on ohjata ihmiset pysyvästi työelämään.

EAPN-Fin on kansalaisjärjestöjen ja muiden ryhmien yhteenliittymä, joka toimii eri tahojen yhteistyöfoorumina köyhyyttä ja syrjäytymistä vastaan. Se on osa Euroopan laajuista köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista verkostoa.

STT-MH
20.10.2000


Kotimaa -sivulle