Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon pelidemo: Le Mans 24 HoursLe Mansin kahdenkymmenen neljän tunnin ajot voidaan kokea myös mikron ääressä.


Le Mans 24 Hours jäljittelee oikeaa kilpailua, jossa yritetään ajaa vuorokauden aikana mahdollisimman monta kierrosta.

Koko vuorokautta ei sama kuski joudu rattia vääntämään vaan kuljettajia vaihdellaan varikkokäynneillä. Pelissä ajoaika voidaan valita kahdenkymmenen neljän tunnin ja kahdentoista minuutin väliltä.

Täydellisessä pelissä voidaan ajaa arcade-moodissa, jossa voittojen myötä saadaan uusia ratoja ja parempia autoja. Toisena vaihtoehtona on ajaa kilpaa kausi kerrallaan.

Kausi aloitetaan heikommilla autoilla ja voittojen myötä saadaan parempia menopelejä. Jos saadaan parempi auto alle, ei kautta tarvitse ajaa loppuun vaan voidaan siirtyä suoraan seuraavaan luokkaan ja kauteen. Luokkia löytyy kolme.

Täydellinen peli ei sisällä moninpeliä lainkaan, eikä sellaista kuulemma tulekaan. Tämä on paha takaisku verkkopeliä harrastaville.

Demossa päästään kokeilemaan kisailua kahdella GT1-luokan autolla Mulsannen radalla. Rataa ajetaan kolme kierrosta ja kilpailijoita on yhteensä viisitoista. Pelaaja lähtee yhdeksännestä lähtöruudusta.

Kilpailijat laittavat pelaajan heti ahtaalle eikä tilaa anneta tuumaakaan. Mutkissa ohittaminen onnistuu vain ulkokautta. Sisäkautta yritettäessä konekuskit eivät noteeraa pelaajaa ollenkaan ja tuuppivat pelaajan radalta.

Rata on leveä, joten omat ajolinjat pystyy hakemaan helposti. Hiekalle jouduttaessa vauhti laskee liiankin rajusti ja pelaaja löytää itsensä viimeiseltä sijalta.

Peli tuntuu säätelevän muiden autojen suoritusta pelaajan ajon mukaan. Hännillä ollessa muut saadaan aika helposti kiinni, kun taas ykkössijaa joutuu puolustamaan hampaat irvessä. Ajolinjat näytelevät tärkeää osaa kärkipäässä ajettaessa.

Ajo tuntuu näppäimistöllä rauhalliselta ja sivuluisut pystyy oikaisemaan helposti ripeillä korjausliikkeillä ja kaasua vähentämällä. Demossa voidaan ohjata vain näppäimistöllä.

Grafiikassa ei ole säästelty. Jo lähtöä odotellessa pakoputkista lentää lieskat, jotka heijastuvat autojen ja radan pintaan. Iltahämärällä taivas on tumman punainen ja autojen valot heijastelevat radasta sekä katsomosta. Myös jarrulevyt hehkuvat oransseina jarrutuksissa.

Kuvakulmia on kolme, auton takaa, tuulilasin ulkopuolelta sekä nokkapellin edestä. Nokkapellin edestä ajettaessa vauhti todella tuntuu, mutta radan epätasaisuudesta johtuva kuvan tärinä alkaa rasittaamaan nopeasti silmiä.

Resoluution saa säädettyä 640 x 480-1024 x 768 välillä. Myös yksityiskohtia voidaan säätää konetehon mukaan.

Äänet ovat grafiikan tavoin saatu toteutettua hienosti. Moottorit käyvät viritettyjen koneiden tapaan epätasaisesti ja välillä paukuttavat polttoaineet pakoputkessa.

Isommassa ryhmässä ajettaessa murina peittää alleen kaiken muun. Selostaja ei ole koko aikaa äänessä ja kommentoi vain, kun jotain tapahtuu radalla.

Demossa rata esitellään joka kerta ennen kilpailua, eikä esittelyä voida ohittaa. Ensimmäisellä kerralla esittelyn vielä kuuntelee, mutta myöhemmin se alkaa jo ärsyttämään. Samoin kaikki kilpailussa mukana olevat autot esitellään, mutta tämän voi sentään ohittaa.

Laitteisto: Minimi P2 266Mhz, 32 Mb RAM, Win 95/98, DirectX 7.0a, 8 MB D3D yhteensopiva 3D-näytönohjain, Sound Blaster-yhteensopiva äänikortti Direct X 7.0a tuella.

Le Mans 24 Hours on rata-autoilun kärkikaartia moninpelin-moodin puuttumisesta huolimatta.

MIKA KULMALA
21.4.2000


Ajassa -sivulle