Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysErik Blomberg kotimaisena ohjaajanimenä

Elokuva-arkiston kesäsarja omistettu klassikoille ja laatuelokuvilleElokuva-arkisto siirtyy kesäkauteen heti vapun jälkeen, toukokuun alussa. Kesän sankareina ovat ranskalainen mestari Eric Rohmer ja suomalainen Erik Blomberg, joka saa oman takautuvan esittelysarjansa.


Katselmuksessa esitetään Valkoisen peuran tekijän kaikki pitkät ohjaukset sekä valikoima lyhytelokuvia. Blomberg eli vuosina 1913-1996.

Arkistossa jatkuu Helsingin kulttuuripääkaupunkivuosi 4. toukokuuta elokuvateatteri Orionissa järjestettävällä seminaarilla. Aiheena ovat Pietarin formalistit. Alkuperäinen venäläinen formalismi syntyi vuosina 1915-16 ja kukoisti Stalinin kauteen saakka.

Helsingin kulttuurikaupunkitarjontaan kuuluvat itseoikeutetusti Helsinki -elokuvat. Runsas valikoima pääkaupungissa kuvattuja elokuvia ulottuu Juurakon Huldasta Komisario Palmuun. Kinokaupunki -otsikon alla nähdään lisäksi Outi Heiskasen ja Minna Santakarin näyttely Lasipalatsissa.

Kesän muita ohjaajia ovat mm. Holy Smoke -elokuvallaan ajankohtainen Jane Campion ja jatkuvasti toivelistalla oleva venäläinen Andrei Tarkovski.

Naurua ja ilonpitoa tarjoavat Ohukainen ja Paksukainen laajassa lyhytelokuvien sarjassa. Kauteen kuuluu myös kymmenen Hollywoodin loistokauden komediaa ja satiiria. Tähtinä säteilevät vaikkapa Katherine Hepburn, Marilyn Monroe, Clark Gable, Jerry Lewis.


Blombergin takautuva katselmus

Elokuva-arkistossa nähdään nyt ensimmäistä kertaa ohjaaja Erik Blombergin tuotannon takautuva katselmus.

Suuri yleisö muistaa hänet parhaiten Valkoisen peuran palkittuna ohjaajana. Elokuva on liki puoli vuosisataa ollut kaikkein kysytyimpiä suomalaisia elokuvia niin koti -kuin ulkomaisillakin filmifestivaaleilla.

Blomberg oli monipuolinen elokuva-alan tekijä. Ohjaamisen lisäksi, hän kuvasi, tuotti, leikkasi, käsikirjoitti ja näytteli. Pitkinä elokuvina esitetään Valkoisen peuran lisäksi mm. Maria Jotuni -filmatisointi Kun on tunteet ja Aleksis Kiven näytelmään pohjaava Kihlaus.

Alkufilmeinä tarjotaan koko joukko lyhytelokuvia, mukana mm. Eino Mäkisen kanssa yhteistyössä tehdyt Lapinkuvaukset Porojen parissa sekä Kultaa ja hiekkaa.

Sarja on myös kunnianosoitus näyttelijä Mirjami Kuosmaselle, Blombergin vaimolle, käsikirjoittajakumppanille ja hänen filmiensä upealla päätähdelle.

Samanaikaisesti retrospektiivin kanssa Orionin aulaan pystytetään Blomberg-näyttely.


Patricia Higsmith -filmatisoinnit

Toukokuun alusta pyörii Patricia Higsmith -filmatisointien sarja. Avauksina ovat Alfred Hitchcockin Muukalaisia junassa ja René Clementin Kuuma aurinko.

Kesäsarja huipentuu japanilaisen ohjaajan Kenji Mizoguchin (1898-1956) tuotannon esittelyyn. Mizoguchia on luonnehdittu sekä lyriikan että epiikan mestariksi.

Mizoguchi -retrospektiivin on tuottanut Bolognan elokuva-arkisto. Sarja järjestetään meillä yhdessä Helsingin juhlaviikkojen kanssa.

STT-IKK
21.4.2000


Ajassa -sivulle